Így mosogattak nagyanyáink: régi praktikák, amikkel tisztává varázsolták a tányérokat, edényeket

Régen, a fatüzelésű sparheltek és a búbos kemencék idejében nem mosogatószerrel, hanem házi készítésű tisztítószerekkel mosogattak a háziasszonyok. Próbáld ki te is!

Az edények és lábasok a vegyszerek előtti időkben is tiszták voltak, amiket az asszonyok különböző praktikákkal értek el. Ezek a módszerek még ma is működnek!

Almaecet

Az almaecet és az ecet tökéletes zsíroldóként működik. Nemcsak ablaktisztításhoz, de a zsíros edények, tányérok makacs lerakódásait is feloldják, újra fényessé teszik a fémedényeket, miközben a lefolyót is tisztítják. De vízkőoldó hatásukról se feledkezz meg: akár egy régi vázát akarsz újjávarázsolni, akár csillogóan tisztává tenni a poharakat, az almaecet és az ecet a segítségedre lesz.

Hamu és zsír

Elfeketedett a kedvenc edényed, vagy a bogrács alja, miközben készült a finom bográcsgulyás? A tisztításhoz használd a lehető legtermészetesebb anyagokat: ha már kihűlt a hamu, keverd össze zsírral, és hagyd egy kicsit állni a felületen. Ezt követően töröld le egy ronggyal a bogrács alját, az edényt pedig mosd el!

Krumpli

Tudtad, hogy ha egy serpenyőt krumplival is megtisztíthatod? Tedd a tűzre a serpenyőt, szórj bele sót, majd a tűzről levéve egy félbevágott krumplival dörzsölöd át. Ha az edényeid fényét szeretnéd visszanyerni, akkor főzz meg bennük 1-2 krumplit, és a lével együtt hagyd állni a krumplit a lábasban fél napig. Ezt követően mosd el, és az edény csillogni fog.

Só és citrom

Készíts durvább, nagyobb szemű sóból és citromléből masszát, majd dörzsöld át vele a ragacsos, odaégett edényeket. Hagyd állni egy fél órát, majd ismételd meg a folyamat annyi különbséggel, hogy a félbevágott citrom egyik felére szórd a sót, és úgy súrold a lerakódást.

Mosószappan

A mosószappan nemcsak a foltos ruhákra és az elszürkült textíliákra jó, hanem mosogatáshoz is bevetheted. Ha épp kifogyott a mosogatószered, vagy egyszerűen szeretnél mást is kipróbálni a mosogatószeren kívül, akkor 1 liter vízhez adj 4 dkg szappant, amit előzőleg lereszeltél. Fontos, hogy a víz forró legyen, hogy biztosan feloldódjon a szappan a vízben! Ha mosószappannal mosogatsz, az öblítést ecetes vízzel végezd!

Ezeket olvastad már?

via Huffpost, TheKitchn, TheSpruce

Címlapfotó: Fortepan/Morvai Kinga

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...