Így manipulálják az éttermek az étkezésünket - a meleg fény például növeli az étvágyad!

Tudod, miért nem rendeled az étteremben azt, amit valójában szeretnél? És mitől gondolsz egy ételt minőséginek? Trükkök, amikkel szinte minden étteremben találkozhatsz.

Az étkezési szokásainkra és arra, hogy miből mennyit eszünk, a zene, az érzelmek és a színek is mind hatással lehetnek. Az éttermek is befolyásolják azt, hogy mi kerül a tányérunkra.

Ismerős az érzés, amikor szívesebben a másik tányérjából ennél, mert az tűnik finomabbnak? Ha az asztaltársaságodban valaki megelőzött a rendeléssel, és ugyanazt kérte, amit eredetileg te szerettél volna, jó eséllyel te már mást fogsz rendelni. Mivel az emberek általában egyediségre törekednek, így fordulhat elő, hogy ha már előtted kikérték azt, amit te akartál, akkor valami teljesen mást rendelsz, mint amit valójában szerettél volna.

via GIPHY

Ha olyan étterembe térünk be, ahol klasszikus zene szól a háttérben, hajlamosabbak vagyunk a drágább ételek közül választani. A gyorsabb tempójú és hangos zene azonban az alkoholfogyasztásunkat növeli.

Receptajánló:

Könnyű és puha túrógombóc

Az az igazság, hogy annyira tökéletes lett ez a túrógombóc, hogy még én magam is meglepődtem rajta. Nem esett szét főzés közben, szépen egyben maradt, viszont eszméletlenül puha és ...

via GIPHY

Akár otthon, akár az étteremben, de ha minőségi étkészlettel és szép tányérból eszel, az ételt is finomabbnak, minőségibbnek fogod tartani, mintha papírtányérból, műanyag villával ennél. Természetesen ezzel nem azt mondjuk, hogy papírtányérról nem lehet finom egy étel, de ha megadod a módját, jobban fognak esni a falatok.

via GIPHY

Ha svédasztalos vacsorán veszel részt, biztos, hogy annál több étel fogy, minél nagyobb a választék. Akkor is többet eszel, ha csak egy-kétféle ételből szedsz a tányérodra, ugyanis a változatosság általában nagyobb adagok elfogyasztására sarkall. Nemcsak a szánkkal, hanem a többi érzékszervünkkel, az orrunkkal és a szemünkkel is eszünk, éppen ezért van olyan nagy sikere a svédasztalnak.

via GIPHY

A legtöbb esetben az éttermekben uralkodó színeket sem csupán a tulajdonos ízlése határozza meg. A bordó, a narancssárga, a piros színek, valamint a meleg fények növelik az étvágyat, miközben a kékes árnyalatok hatására kevesebbet eszünk. Nem hiába ritkák az olyan éttermek, ahol a kék szín és a hideg fények dominálnának.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...