Mi kell egy limonádéba? Víz, citrom és cukor. A második-harmadik kancsónál ez már nagyon unalmassá válhat, ezért hoztunk pár jó ötletet a kedvenc nyári italodhoz!
Jég és cukorszirup
A limonádét hűtsük be, és kínáljuk jéggel, jégkásával, így válik igazán üdítő itallá. A cukrot helyettesítsük cukorsziruppal: cukor és víz egy az egyhez arányú elegyével. Ez egyből feloldódik, és sokkal selymesebb, lágyabb ízt ad. A szirup elkészítéséhez a cukrot addig forraljuk alacsony lángon a vízzel, ameddig teljesen felolvad, és picit sárgás színt kap - ez maximum 5 perc. Ne várjuk meg, hogy karamellizálódjon! Érdemes nagyobb adagot készíteni belőle, mert hűtőben akár két-három hétig is tárolhatjuk, így limonádé készítéskor mindig kéznél lesz.
Édesítés
Cukor vagy cukorszirup helyett használhatunk nyírfacukrot, xillitet vagy más édesítőszert is. Az egyik legkedveltebb természetes édesítőszer: a méz, ami nem csak a teában, a limonádéban is kifejti jótékony hatását!
Citrusos limonádé
Citromon kívül kerülhet más citrusféle is a kancsóba: narancs, lime és grapefruit. Ha olyan gyümölcsöket vásárolunk, amelynek a héját kezelték tartósítóanyagokkal, akkor akár héjastól, darabokba vágva, kinyomkodva is belekerülhetnek az italba.
Bodzás limonádé
A tavaszi szezon sztárja a bodza. Frissen szedett virágként és most nyáron szörpként elkészítve is ízesíthetjük vele a limonádét. Íze a citrommal fantasztikus párost alkot. Nemhiába választotta ezt az ízkombinációt esküvői tortájához Meghan Markle és Harry herceg.
Gyümölcsös limonádé
Bogyós gyümölcsökkel - főként málnával - a legzamatosabb limonádét készíthetjük. Ha a kis szemeket fagyasztva szórjuk a szirupos vízbe, akkor spórolhatunk a jéggel, így ráadásul kevésbé hígul fel majd az italunk íze.
Zöldséges limonádé
Az elmúlt idők legnagyobb találmánya az uborkás limonádé. Ebbe hosszában, zöldséghámozóval vékonyra szeletelt uborka kerül. Jó kiegészítője a lime és a borókabogyó. Ginnel, vodkával kitűnő partiital.
Fűszeres limonádé
Citrom vagy lime és egy jó adag reszelt gyömbér – ezek a finomságok jól kiegészítik egymást. Kevés chilivel és mézes édesítéssel még pikánsabbá tehetjük az italunkat.
Levendulás limonádé
A levendula virágjait reszelt citromhéjjal és facsart citromlével fagyasszuk kicsi kockákba, ezt szórjuk a limonádéba. Az, ahogy a levendula kellemes íze és illata finoman áthatja az italt, csodálatosan hat minden érzékszervünkre!
Házi gyümölcsszirup
Házilag készített szörppel, gyümölcssziruppal nem csak helyettesíthetjük a cukrot, de még színezhetjük is az italunkat. Használjunk mindig a limonádé ízvilágával harmonizáló szörpöt!
Ezeket olvastad már?
Így készíts baracklekvárt befőzőcukorral, egyszerűen
A csodálatos kajszi- és sárgabarackok kacsintgatva hívogatnak minket a piaci pultokon. Engedj a csábításnak, mutatunk egy egyszerű befőzési lehetőséget! (x)
HirdetésRetró üdítők házilag – kortyold újra őket, és nosztalgiázz!
Házi málnaszörp, hideg szóda és citromos limonádé – Így oltottuk a szomjunkat 40 éve.
Petrás Gabriella12 frissítő házi szörp és limonádé
Frissítő gyümölcsös limonádékat és szörpöket ajánlunk nektek. Garantáljuk, hogy mindegyik imádni való!
NosaltyReszeljük-e a citrom héját? Itt a válasz! - 7 citromos...
Savanykás íze miatt a citrom az egyik legvonzóbb gyümölcs a kánikulában. De mi a helyzet a héján található növényvédő szerekkel?
Országh Kitti