Így lesz minden nap saját készítésű ebéded melóban

Ha az új évet azzal a fogadalommal kezdted, hogy elég a rendelős ételekből, és spórolni fogsz, akkor a legjobb helyen jársz, mert összegeztük mindazt, amire szükséged lesz. 

Tudom, hogy sokat írtunk már nektek az otthoni ételkészítésről, annak előnyeiről, mennyit spórolhattok, mennyivel egészségesebb, dehát mégiscsak gasztromagazin vagyunk, így természetes, hogy előnyben részesítjük a házikosztot. A 2020-as év jegyében viszont egy teljesen új metódust ismertetünk meg veled, amivel az egész eddigi, néha kaotikusnak tűnő, nemszeretem kajacipelés új rendszerbe kerül. Tény, hogy lesz olyan, amikor két napig ugyanazt eszed, és ha ragaszkodsz a szuperfrissen elkészített ételekhez, akkor is érdemes megpróbálni. Hátha!

Az első és és legfontosabb dolgod, hogy több méretben vásárolj jó minőségű, légmentesen záródó, újrahasználható edényeket. Rengetegfélét lehet kapni, tapasztalatból mondom, hogy a drágább változat általában tényleg jobb, és arra is figyelj, hogy a kis tároló mikrózható legyen.

Ha megvannak a kedvenc receptjeid, akkor íme, a teendők a másnapi, holnaputáni ebédkészítéshez:

  • válaszd ki a napnak azt az étkezését, amikor nagy valószínűséggel házon kívül étkezel. Ez a legtöbb embernél az ebéd. Ha több ilyen is van, maradj akkor is egyszerre egy alkalomnál: ha a teljes napi étkezést akarod megszervezni, el fog menni a kedved az egésztől, villámgyorsan.
  • Találj egy napot, amikor a legkényelmesebb előre elkészítened az ételeidet a vasárnap, vagy a szerda logikus döntésnek hangzanak!
  • Határozd meg előre, mennyi ételt akarsz megfőzni: teljes munkahétre nem biztos, hogy érdemes ugyanazt főzni, mert valljuk be, öt napig ugyanazt enni elég hervasztó gondolat. Főzz egyfélét két-két napra, az ötödikre pedig válassz valami nagyon egyszerűt, mondjuk szendvicset.

Tipp:

Jó ötlet az ételeid legalább felét friss zöldségekből készíteni, de ez nem mindig lehetséges, ezért spájzolj be mélyhűtött hüvelyesekből, brokkoliból, karfiolból répából! Jó szolgálatot tesznek majd egy-egy fáradt estén.

A legjobb alapanyagok, amikből érdemes előre főznöd:

  • a fentebb már említett mirelit zöldségek, fagyasztott pizzatészta, rizzsel kevert zöldségek
  • laktató, keményítőtartalmű zöldségek: édesburgonya, burgonya, aztán fehérrépa, sárgarépa, sütőtök - ezek jó sokáig elállnak
  • zeller, káposzta, retek - a kamra hűvösébe rejtve szintén sokáig számíthatsz rájuk
  • a heti bevásárlásnál gondolj a friss, zöld levelesekre, a legtöbb ételt remekül kiegészítik: bébispenót, római vagy fejes saláta, rukkola
  • gabonák és (ál)gabona: quinoa, árpa,zab, köles
  • sovány fehérjék, mint fagyasztott vagy konzerv halak, görög joghurt, túró, tofu, csirke vagy pulyka
  • szezonális és déli gyümölcsök: narancs, alma, ananász, banán
  • magvak (ez a kedvencem!): napraforgómag, mandula, tökmag, chia- és lenmag

Akármilyen receptet is választasz, variáld kedvedre: tartalmazzon sovány fehérjét, egészséges szénhidrátokat, zöldségeket! Ha hó elején tartasz bevásárlást ezzel a listával, elég lesz hetente 1-szer boltba vagy piacra menned, és nagyon változatossá teheted a táplálkozásodat. Mint minden új szokás kialakítása, ez is időbe telik, de higgy nekünk, nagyon megéri!

Ezeket olvastad már?

via Goodhousekeeping

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek