Tudom, hogy sokat írtunk már nektek az otthoni ételkészítésről, annak előnyeiről, mennyit spórolhattok, mennyivel egészségesebb, dehát mégiscsak gasztromagazin vagyunk, így természetes, hogy előnyben részesítjük a házikosztot. A 2020-as év jegyében viszont egy teljesen új metódust ismertetünk meg veled, amivel az egész eddigi, néha kaotikusnak tűnő, nemszeretem kajacipelés új rendszerbe kerül. Tény, hogy lesz olyan, amikor két napig ugyanazt eszed, és ha ragaszkodsz a szuperfrissen elkészített ételekhez, akkor is érdemes megpróbálni. Hátha!
Az első és és legfontosabb dolgod, hogy több méretben vásárolj jó minőségű, légmentesen záródó, újrahasználható edényeket. Rengetegfélét lehet kapni, tapasztalatból mondom, hogy a drágább változat általában tényleg jobb, és arra is figyelj, hogy a kis tároló mikrózható legyen.
Ha megvannak a kedvenc receptjeid, akkor íme, a teendők a másnapi, holnaputáni ebédkészítéshez:
- válaszd ki a napnak azt az étkezését, amikor nagy valószínűséggel házon kívül étkezel. Ez a legtöbb embernél az ebéd. Ha több ilyen is van, maradj akkor is egyszerre egy alkalomnál: ha a teljes napi étkezést akarod megszervezni, el fog menni a kedved az egésztől, villámgyorsan.
- Találj egy napot, amikor a legkényelmesebb előre elkészítened az ételeidet a vasárnap, vagy a szerda logikus döntésnek hangzanak!
- Határozd meg előre, mennyi ételt akarsz megfőzni: teljes munkahétre nem biztos, hogy érdemes ugyanazt főzni, mert valljuk be, öt napig ugyanazt enni elég hervasztó gondolat. Főzz egyfélét két-két napra, az ötödikre pedig válassz valami nagyon egyszerűt, mondjuk szendvicset.
Tipp:
Jó ötlet az ételeid legalább felét friss zöldségekből készíteni, de ez nem mindig lehetséges, ezért spájzolj be mélyhűtött hüvelyesekből, brokkoliból, karfiolból répából! Jó szolgálatot tesznek majd egy-egy fáradt estén.
A legjobb alapanyagok, amikből érdemes előre főznöd:
- a fentebb már említett mirelit zöldségek, fagyasztott pizzatészta, rizzsel kevert zöldségek
- laktató, keményítőtartalmű zöldségek: édesburgonya, burgonya, aztán fehérrépa, sárgarépa, sütőtök - ezek jó sokáig elállnak
- zeller, káposzta, retek - a kamra hűvösébe rejtve szintén sokáig számíthatsz rájuk
- a heti bevásárlásnál gondolj a friss, zöld levelesekre, a legtöbb ételt remekül kiegészítik: bébispenót, római vagy fejes saláta, rukkola
- gabonák és (ál)gabona: quinoa, árpa,zab, köles
- sovány fehérjék, mint fagyasztott vagy konzerv halak, görög joghurt, túró, tofu, csirke vagy pulyka
- szezonális és déli gyümölcsök: narancs, alma, ananász, banán
- magvak (ez a kedvencem!): napraforgómag, mandula, tökmag, chia- és lenmag
Akármilyen receptet is választasz, variáld kedvedre: tartalmazzon sovány fehérjét, egészséges szénhidrátokat, zöldségeket! Ha hó elején tartasz bevásárlást ezzel a listával, elég lesz hetente 1-szer boltba vagy piacra menned, és nagyon változatossá teheted a táplálkozásodat. Mint minden új szokás kialakítása, ez is időbe telik, de higgy nekünk, nagyon megéri!
Ezeket olvastad már?
5 gyors tipp hétköznapi ebédekre, ha januárban nincs kedved főzni
Itt vannak a legjobb opciók hétköznapokra, ha nincs kedved az ünnepi hajtós időszak után a konyhában pepecselni.
Országh Kitti9 minden jóval rakott KRUMPLIS egytálétel
Burgonyaimádatunk töretlen, és néha-néha még egy a vonalaira adó halandónak is beleférhet az étrendjébe. Te melyiket választanád ezek közül?
Nosalty9 lágy és krémes TÉSZTA sok-sok habtejszínnel
A tészta az az alapanyag, ami mindig akad valahol a spájz mélyén, ezért megmentheti a napod. Ha van kis tejszíned (nem főző-, hab!), akkor krémesítsd azzal a tésztaszószt!
NosaltyNe dobd ki, használd fel! – 6 étel, amit újrahasznosíthatsz...
A fonnyadt zöldségeknek, a régi tejnek és a szikkadt pékárúnak mi a sorsa nálad? Ha megfogadod a tanácsainkat, az ételeket tovább frissen tarthatod és felhasználhatod.
Petrás Gabriellavia Goodhousekeeping