Így lesz igazán finom foszlós a (karácsonyi) kalács

Nem kertelünk: a foszlós kalácshoz nem elég egy jó recept. Szabályok vannak, melyeket muszáj betartani a sütés során. Következzenek a titkok, pontról pontra!

Sokan sütnek karácsonykor is foszlós kalácsot, amihez nem árt egy kis gyakorlat...de ki mondta, hogy tilos volna főpróbát tartani, akár többet is az ünnepek előtt?

ÍGY LESZ FOSZLÓS A KALÁCS:

  • A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, azaz a tészta összeállítása előtt 2-3 órával tegyük ki a tojást, lisztet stb. a konyhapultra.
  • A kalácstészta készítésekor a konyha kellemesen meleg és huzatmentes legyen.
  • Lehetőleg friss élesztőt használjunk (ne szárítottat), langyos tejben oldjuk fel kevés cukorral és egy kis liszttel. Letakarva tegyük félre 15-20 percre. Ha ennyi idő alatt nem futna fel az élesztő, kukába vele, és kezdjük elölről a kovászkészítést.
  • A lisztet ne csak úgy öntsük a tálba, hanem szitáljuk bele. Ez is hozzásegít ahhoz, hogy a kalácstészta levegősebb legyen.
  • A tojást alaposan verjük fel, és ebben keverjük el a csipet sót és a maradék cukrot.
  • Fakanállal kezdjük el összekeverni a tésztát, majd amikor már nagyjából összeállt, váltsunk a kezünkre.
  • A kihűlt olvasztott vajat csak a végén dolgozzuk bele a tésztába, egészen addig gyúrjuk, míg hólyagos nem lesz. Minél jobban megdolgozzuk a tésztát, annál több levegő kerül bele, és jobb lesz az állaga.
  • Tetejét hintsük egy kis liszttel, takarjuk le, és langyos helyen hagyjuk duplájára kelni. Vigyázat, nehogy túlkeljen a tészta, 3/4-1 óra alatt illik megkelnie langyos helyen.
  • A megkelt tésztát már ne gyötörjük, óvatosan bánjunk vele, minél több levegő maradjon benne.
  • Vékonyan lisztezett felületen formázzuk. Fektessük tepsire, vagy még jobb, ha gyümölcskenyérformába tesszük, így biztosan megtartja szép formáját, és nem terül el.
  • Legyünk türelmesek, és ne spóroljunk időt a második kelesztéssel sem.
  • Forró (180–200 fokos) sütőben süssük, semmiképp se légkeverésen! Egy kis gőz jót tesz neki, ehhez helyezzünk egy vízzel teli kis hőálló tálkát a sütő aljába.
  • Sütés közben folyamatosan figyeljük, ha túl gyorsan pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával.
  • Mielőtt kivennénk a sütőből, végezzünk tűpróbát.

Címlapról ajánljuk

További cikkek