Így lesz igazán finom foszlós a (karácsonyi) kalács

Nem kertelünk: a foszlós kalácshoz nem elég egy jó recept. Szabályok vannak, melyeket muszáj betartani a sütés során. Következzenek a titkok, pontról pontra!

Sokan sütnek karácsonykor is foszlós kalácsot, amihez nem árt egy kis gyakorlat...de ki mondta, hogy tilos volna főpróbát tartani, akár többet is az ünnepek előtt?

ÍGY LESZ FOSZLÓS A KALÁCS:

  • A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, azaz a tészta összeállítása előtt 2-3 órával tegyük ki a tojást, lisztet stb. a konyhapultra.
  • A kalácstészta készítésekor a konyha kellemesen meleg és huzatmentes legyen.
  • Lehetőleg friss élesztőt használjunk (ne szárítottat), langyos tejben oldjuk fel kevés cukorral és egy kis liszttel. Letakarva tegyük félre 15-20 percre. Ha ennyi idő alatt nem futna fel az élesztő, kukába vele, és kezdjük elölről a kovászkészítést.
  • A lisztet ne csak úgy öntsük a tálba, hanem szitáljuk bele. Ez is hozzásegít ahhoz, hogy a kalácstészta levegősebb legyen.
  • A tojást alaposan verjük fel, és ebben keverjük el a csipet sót és a maradék cukrot.
  • Fakanállal kezdjük el összekeverni a tésztát, majd amikor már nagyjából összeállt, váltsunk a kezünkre.
  • A kihűlt olvasztott vajat csak a végén dolgozzuk bele a tésztába, egészen addig gyúrjuk, míg hólyagos nem lesz. Minél jobban megdolgozzuk a tésztát, annál több levegő kerül bele, és jobb lesz az állaga.

Citromos-mákos kalácskoszorú

Nagy kedvencünk a mák, jöhet télen-nyáron. Ahogy beköszönt a hűvösebb időszak, a mákos receptek szinte lélekmelengető hatással bírnak. Mi most egy elképesztően mutatós és még ...

Fonott vajas kalács

Extra vajas fonott kalács, aminek elkészítése igényel némi gyakorlatot, de bátran próbálkozzunk meg vele, mert kit izgat, ha nem lesz elsőre tökéletes, finomnak biztos finom lesz.

  • Tetejét hintsük egy kis liszttel, takarjuk le, és langyos helyen hagyjuk duplájára kelni. Vigyázat, nehogy túlkeljen a tészta, 3/4-1 óra alatt illik megkelnie langyos helyen.
  • A megkelt tésztát már ne gyötörjük, óvatosan bánjunk vele, minél több levegő maradjon benne.
  • Vékonyan lisztezett felületen formázzuk. Fektessük tepsire, vagy még jobb, ha gyümölcskenyérformába tesszük, így biztosan megtartja szép formáját, és nem terül el.
  • Legyünk türelmesek, és ne spóroljunk időt a második kelesztéssel sem.
  • Forró (180–200 fokos) sütőben süssük, semmiképp se légkeverésen! Egy kis gőz jót tesz neki, ehhez helyezzünk egy vízzel teli kis hőálló tálkát a sütő aljába.
  • Sütés közben folyamatosan figyeljük, ha túl gyorsan pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával.
  • Mielőtt kivennénk a sütőből, végezzünk tűpróbát.

Karácsonyi kalácskoszorú

Ez a kalács nekem duplán karácsonyi. Anyukám lánykori neve Karácsonyi, és ennek a kalácsnak az eredeti receptje az ő anyukájától, - Messzemamától - származik. (Az eredeti recept csak ...

Babka

A babka egy kedvelt lengyel kalács, ami "nagymamát" vagy "nénikét" jelent. Leginkább töltött kalácsként ismerik, a töltelék lehet: csoki, aszalt gyümölcs, vaníliás cukor, dió vagy ...

Foszlós vaníliás kalács

Nálunk nagyon népszerű ez a puha, vajas, vaníliás-tejes kalács. Én gépben dagasztom, és ha sietek, akkor abban is sütöm. Klasszikusan egyszerű és nagyszerű.:)

Hatfonatú kalács

A New York Times ezer éves receptje, második kedvencem anyukám foszlós-vajasa után. Kicsit macera a fonása, de csináltam hozzá videót, úgyhogy csak kövessétek. :)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...