Nem feltétlenül kell agyonfűszerezni és zsírozni a párolt vagy sült zöldségeket, hogy ínycsiklandozók legyenek, de azt el kell ismerni, hogy a vajon megfuttatott vagy éppen olvasztott vajjal bőven meglocsolt grillezett finomságok kétségtelenül csábítóbbak, mint egy alig fűszerezett nyers saláta. Mégis van számos olyan trükk, amivel egyszerre lehet egészséges és igazán finom zöldségeket az asztalra varázsolni.
Moss és száríts
Azt talán említeni sem kell, hogy bármilyen zöldséget készítünk, főzünk, sütünk, vagy éppen nyersen fogyasztunk, mindent alaposan meg kell mosni. A legtöbb zöldségnek elég, ha hideg vízzel lemossuk és esetleg egy kefével átdörzsöljük, vannak, amiket persze pucolni is kell. Amennyire kihagyhatatlan lépés a mosás, annyira fontos az is, hogy jól meg is száradjanak utána, már amennyiben nem párolni vagy vízben főzni akarjuk őket.
Ha grillezni, olajban sütni, vagy éppen salátába szeretnénk tenni, muszáj, hogy teljesen száraz legyen a zöldség, mert sütésnél így marad ress és ropogós, és a salátában így tudja a legjobban körbeölelni majd az olaj vagy a dresszing. A különös törődést igénylő kis levélkéket, mint a spenót, a rukkola vagy a zöldfűszerek tegyük egy nagy tál hideg vízbe, majd konyharuhával itassuk le róluk a vizet, de ha van salátacentrifugánk, akkor ezt a lépést jelentősen lerövidíthetjük vele.
Apríts
Nem is gondolnák, mennyire fontos, hogy egy zöldség megfelelő méretűre legyen vágva, ahhoz, hogy a legfinomabban készüljön el. Ha püré készül belőle, teljesen mindegy, hogy milyenre vágjuk, de ha levesbe tesszük, grillezzük vagy épp sütjük, fontos hogy se túl apróra ne vágjuk – hiszen így könnyen szétfő vagy megég, de ne hagyjuk túl nagy darabokban sem, mert egyrészt nem tud egyenletesen átsülni, és kényelmetlen is, ha egy salátában, egytálételben vagy levesben nem falatnyira vannak vágva a hozzávaló.
Hogy készítsd?
Rengetegféleképpen meg lehet főzni a zöldségeket, ahány recept, annyiféle sütési és fűszerezési mód. Készülhet egyrészt belőlük leves, sőt krémleves, de ha ezekhez nincs kedved, és még mindig ott van egy nagy halom zöldségféle a hűtőben, amivel fogalmad sincs, hogy mit kezdj, van két eljárás, ami kihozza belőlük a legtöbbet és még receptek után sem kell kutakodni.
1.) Egyrészt meg lehet sütni őket a sütőben
Pucolj és tisztíts meg mindent alaposan, majd vágd őket falatnyi darabokra. Ez után már nincs más dolgod, mint egy tűzálló tálra vagy tepsire halmozni őket, meglocsolni egy kis olívával, sózni, borsozni és bedugni a forró sütőbe (250 C) és addig sütni, amíg kívül ropogós, belül puhák nem lesznek.
2.) A másik lehetőség, hogy párolod őket
Ehhez szükséged lesz egy párolóbetétre vagy szitára, hogy a zöldségek tényleg a gőztől főjenek meg, és ne a vízben ázzanak ki. Ilyenkor csak arra kell figyelned, hogy a víz tényleg ne érjen hozzá a zöldségekhez, viszont ne is fogyjon el alóluk, és hogy elkapd azt a pillanatot, amikor már épp puhák, de még ressek. Egy pici vaj, olívaolaj és citromlé kell csak az elkészült köretre, és eheted is a hihetetlenül friss és ízletes zöldségeket.
Ezeket olvastad már?
Majoránna, a szuperfűszer - elmondjuk, hogyan tárold
Tudtad, hogy a legtöbb szakács a szárított majoránnát részesíti előnyben a friss változattal szemben, és ennek oka van?
Jenei GrétaItt az elegáns MANDULA szezonja - de miért is érdemes...
Közeleg az év vége, jönnek az olajos magvakkal díszített és készített sütemények, beköszön a mák, a dió és a mandula is, bizony. Utóbbi az évek során kiérdemelte magának a kimondatlan 'elegáns' jelzőt, és nem csak igen húzós ára miatt. Elmondjuk, miért jó néha fogyasztani belőle.
Brecz JuditGránátalma-kalauz: így válaszd ki a tökéletes gyümölcsöt, majd így használd...
Bár az esős, szürke idő nem a kedvencünk, mégis szeretjük a hideg hónapokat, hiszen ekkor van többek között a gránátalma szezonja.
NosaltyÚjra startol a #HÁZIMENZA: segítünk, hogy profi legyél a saját...
Ismét váratlan helyzetbe kerültünk, de segítünk, hogy legalább az otthoni sütés-főzés miatt ne fájjon a fejetek. Újra itt a #HÁZIMENZA, lépj be a Facebook-csoportunkba is!
NosaltySzerző: Szekeres Dóra