Így legyen lapos hasad karácsonykor!

Karácsonyi menü terén ahány ház, annyi szokás, mégis szinte biztos, hogy legtöbbünknél jelentős szerep jut a nem épp kímélő töltött káposztának, esetleg a disznótorosnak.  

Narancsos lilakáposzta recept

Közeleg a karácsony, biztos vagyok benne, hogy a NoSalty olvasóinak nagy része már az ünnepi menü összeállításán gondolkozik. Hazánkban az ünnepi asztalra hagyományosan kerül valamiféle káposzta - édes vagy savanyított változatban, töltve, vagy köretként húsételek mellé.

Házi káposztás rétes

Nem tudtam, mire vállalkozom, amikor eldöntöttem, hogy megsütöm a Főzősuli egyik cikkeként a házi rétest. Igen-igen, saját kezűleg gyúrt és nyújtott tésztáról beszélek, igaz, ...

Káposztaleves

Édes, icike-picike fejes káposztát lehetett kapni a zöldségesnél, bár arról fogalmam sem volt, hogy mi lesz belőle. Azt tudtam, hogy mindenképp haza kell vinnem egyet. Miután továbbra ...

Újévi korhelyleves

Teljesen mindegy, hogy van-e macskajaj az év első napján vagy nincs, az újév csak és kizárólag jól indulhat, ha a gyomorba kerülő első forró étel egy sűrű, savanykás korhelyleves. ...

Székelykáposztás nyúl

Nagyon szeretem a nyúlhúst, fehér, tiszta, kellemes ízű, és egészséges! Nem volt otthon más, ezért készítettem ezt a tartalmas, de mégis lájtos székelykáposztát. Nekünk nagyon ...

A puffadásért felelős alapanyagok

A káposzta amellett, hogy egy olcsó, sokféleképpen elkészíthető zöldség, azok közé az alapanyagok közé tartozik, amely az emberek többségénél puffadásos tüneteket okoz. Ez nem csak az ünnepi időszakban, egyik vendégségből a másikba csöppenve okozhat kellemetlen perceket, hanem az otthon vagy a munkahelyen töltött hétköznapokban is. Hasonlóan a káposztához akad még néhány zöldség, amelyek puffasztó hatásukról ismeretesek: ilyenek például a hüvelyesek - a fejtett bab, a zöldbab, a lencse, a sárga- és csicseriborsó, a zöldborsó illetve a brokkoli, a karfiol, a kelkáposzta. Természetesen ezen alapanyagok mellett lehetnek mások is, amelyekre egyénileg érzékenyek vagyunk, de az itt felsoroltakat tekinthetjük azoknak, amelyek sajnos szinte mindenkit kivétel nélkül felpuffasztanak.

Ezeket olvastad már?

Mennyire lesz puffasztó az ünnepi menü?

A kellemetlen, feszülő, esetenként fájdalmas hasi tüneteket megelőzhetjük a gondos alapanyagválasztással, a megfelelő ételek elkészítésével. Ebben a választásban segítjük olvasóinkat a NoSalty receptjeire épülő Puffadás-kalkulátorunkkal, amelyben az egyes elfogyasztandó ételeket megadva kiderül, hogy a menü elfogyasztása után milyen mértékű puffadással számolhatunk.

Amennyiben puffadásos tünetei az elfogyasztott ételektől függetlenül vagy huzamosabb ideig fennállnak, feltétlenül forduljon háziorvosához vagy gasztroenterológushoz!

Karfiolleves Hobbychef konyhájából

Ez egy nagyon gyors (a munka szempontjából), nagyon puritán leves. Nincs berántva, nincs benne tej vagy tejföl, nokedli, sőt, rám abszolúte nem jellemző módon még chili paprikát sem ...

Green soup pulykahússal

Igazán zöldséges, tartalmas levesre vágytam. Elkezdtem a hűtőből kipakolni a hozzávalókat, és arra lettem figyelmes, hogy csak zöld színűeket készítettem ki. Húsra is szükségem van, ...

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...