Így készülj elő a karácsonyi sütésre a konyhádban, ha jót akarsz magadnak

Ha imádsz sütni, és alig várod a karácsonyi időszakot, mutatunk néhány egyszerű trükköt, hogy le is tudd nyűgözni a családot, de mégse töltsd a konyhában az ünnepeket.

Volt már olyan, hogy hajnal kettőkor ültem a hideg konyhakövön, közben percenként néztem a telefonom, mert vártam, hogy kisüljön az utolsó adag bejgli, hogy aztán reggel elkezdjem az aprósüteményeket, hogy időben be tudjak mindent csomagolni. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül, mert egész könnyű belecsúszni abba a hibába, hogy a karácsonyi sütés kisebb öröm legyen, mint amekkora stresszel jár, mert a sok más teendő mellett már csak komoly alvásdeficittel lehet megvalósítani mindent. Szerencsére nem olyan nehéz kijönni ebből a körből, úgyhogy ha van egy szabad délutánod vagy legalább néhány órád, egy kis tervezéssel fokozatosan fel tudsz készülni a sütésdömpingre.

Fagyasztó, a legjobb barátod

Sokan ódzkodnak a sütemények fagyasztásától, pedig egyáltalán nem ördögtől való dolog bedobni a fagyóba a már elkészített desszerteket. Egy mousse-ttortánál vagy desszertnél például elengedhetetlen, hogy teljesen lefagyasszuk őket, hogy ki tudjuk venni a formából, de a profi cukrászok életét is megkönnyíti, ha bizonyos elemeket csak elő kell kapni a befejezéshez. Persze nem minden édesség fagyasztható, egy panna cottát vagy más, könnyű, főzött desszertet tönkretesz a fagyasztás, de a következőket nyugodtan elkészítheted előre.

Linzer- és pitetészta

Bármilyen linzer- vagy pitetésztát lefagyaszthatsz, hogy később felengedve már csak nyújtani és sütni kelljen. A gyúrt omlós tésztáknak eleve jót tesz a pihentetés, és mivel amúgy is hidegen kell dolgozni velük, nem károsítja a szerkezetüket, ha a mélyhűtőben tartod néhány hétig. Kekszekhez, islerekhez, linzerekhez, kis tarte-okhoz, pitékhez tökéletes megoldás.

17 ropogós édes keksz karácsonyi gasztroajándéknak

Tipp: Az omlós tészták, mint például a hókifli, linzerkarika, sőt, a zserbó is akkor a legjobb, ha néhány napot pihennek egy lezárt dobozban. Minden nappal egyre puhábbak és finomabbak lesznek, úgyhogy ezeknek a sütését is előre be lehet tervezni.

Cookie-k

Az amerikai típusú, lágyabb tésztából készült kekszek, vagyis cookie-k is jól bírják a fagyasztást, ehhez a kész masszát egy sütőpapírral bélelt tálcára adagold fagyikanállal vagy kézzel gombócokká formázva. Fagyaszd le teljesen, ezután tedd őket egy lezárható tasakba, és így tartsd a fagyóban, amíg eljön a sütés ideje. Ekkor tedd a gombócokat tepsire, hagyd felengedni a hűtőben, és már sütheted is a recept szerint.

A bejglitölteléket is fagyaszthatod

11 hibátlan bejglirecept

A bejglisütés is egyszerűbb, ha csak a tésztát kell begyúrni, de nem kivárni, hogy kihűljön a töltelék, hanem már előkészítve kéznél van. Ehhez főzz annyi tölteléket, amennyi bejglit szeretnél, lemérve adagold egyenlő mennyiségű gombócokká, amiket tálcára szedve és lefóliázva lefagyaszthatsz, így később már csak meg fel kell engedniük, és már használhatod is. Még könnyebb lesz a dolgod, ha két fólia között akkora téglalappá nyújtod, amit töltéskor csak a kész tésztára kell fordítani.

Kész sütemények

Kész süteményeket is fagyaszthatsz: gyümölcskenyér, brownie, blondie, muffinok, cupcake-alapok, sőt, még piskótalapok is beleférnek, így a finisben csak a befejezéssel kell foglalkoznod. Fontos, hogy mindent légmentesen lezárva vagy csomagolva készíts elő, hogy ne vegyenek át semmilyen más (=hűtő)ízt.

11 ünnepi keksz, amit előre is elkészíthetsz

Ha pedig nem tudsz előre ennyi időt felszabadítani, akkor vesd be a profi konyhák (amúgy is hasznos) tervezési stratégiáját! A “mise en place”, vagyis a “mindent a helyére”-elv a hatékonyság szinonimája: ha teheted, mérd ki előre azokat a nem romlandó hozzávalókat, amiket használni fogsz. Brownie-t sütnél, de épp nincs annyi időd? Mérd ki az alapanyagokat kis dobozokba, címkézd fel őket, majd vedd elő őket a sütés napján! Nem hangzik nagy truvájnak, de ha kevés az időd, akkor sokkal könnyebb, ha csak az összeállítással kell foglalkozni, és nem kell a különböző hozzávalókat ide-oda pakolgatni, mielőtt nekiállnál, az előkészület pedig maximum tíz percet vesz igénybe. Ugyanígy dolgozhatsz aprított magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, lereszelheted a répát 3-4 nappal előre a répatortához (ami egyébként szintén jól bírja a fagyasztást sütve, máz és töltelék nélkül).

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

#HÁZICSEMEGE: Hecsedli biosüti

Minőségi, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag alapanyagok mennyei finomságokba rejtve, amikkel lenyűgözheted a szeretteidet, az ünnepekkor is. Ismerjétek meg a kis családi vállalkozást, a Hecsedli biosütit.

Macsuga Viktória

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...