Karácsony, húsvét, és a nagy, sátoros ünnepek előtt – hivatalosan – böjt van. A régiek ismerték a dörgést, tudták, hogy az ünnepi menüre testben-lélekben fel kell készülni...különben hogy állnánk a többnapos rohamot?
A zserbó abba az érdekes süteménytípusba tartozik, amit szinte mindenki szeret, de nagyon kevesen mernek nekiállni, akárcsak a mézes krémes,hatlapos,flódnivagy bármelyik soklapos sütemény sütésének. De mivel a NoSalty nem szeretné, hogy pont karácsonykor hiányozzon a linzer-isler-bejgli háromszögből még egy negyedik pont is, megmutatjuk, hogy készítsetek tökéletes zserbót. Ígérjük, hogy nem nehéz, nem bonyolult, hamar készen van, és nagyon-nagyon finom.
Receptajánló:
A szerintünk tökéletes zserbó készítése lépésről lépésre:
A tésztához:
- 65 dkg liszt
- 3 tojássárgája
- 15 dkg cukor
- 30 dkg vaj
- 3 dkg élesztő
- csipet só
- 4 ek tejföl
- 1 dl tej
A töltelékhez:
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg folyós baracklekvár
- 35 dkg dió
A tetejére:
- 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 4 dkg vaj
Elkészítés:
A vajat olvasszuk folyósra. Keverjük bele a cukrot és a tojássárgát. Az élesztőt egy csipet cukorral együtt morzsoljuk bele a hideg tejbe. Nem kell felfuttatni, az élesztő a sütőben kezd el dolgozni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük az élesztőt, és a vajas keveréket. Rákanalazzuk a tejfölt, és jól összedolgozzuk.
A tésztát egy fél órára hűtőbe dugjuk, addig megdaráljuk a diót és a cukrot.
A tésztát négy egyenlő részre osztjuk. Legcélszerűbb, ha le is mérjük, hogy mindenképp egyenlőek legyenek.
Zserbóvariációk:
Egy tepsit kivajazunk-lisztezünk, az egyik tésztát vékonyra nyújtjuk, és belesimítjuk a tésztát. Vastagon megkenjük lekvárral, megszórjuk dióval és cukorral, majd rásimítjuk a következő lapot.
Az utolsó lappal letakarjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.Ha kész van, kicsit hűlni hagyjuk.
Addig egy lábosban vizet forralunk, beleállítunk egy kisebb lábast. Beletördeljük a csokit, és lassan kevergetve felolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg teljesen homogén és fényes lesz.
Egyenletesen felvisszük a süti tetejére, hűvösre tesszük, és két napra elfelejtkezünk róla.
MÉG TÖBB ZSERBÓRECEPTET ITT TALÁLSZ!
Ezeket olvastad már?
10 tipp a tökéletes mézeskalácshoz
Mindig kőkemény lesz a mézeskalácsod, összeragad a tészta, vagy nem sikerül a cukormáz? Akkor most jól figyelj, idén ez nem fog előfordulni!
Országh Kitti15 pazar, MÁKKAL TÖLTÖTT sütemény a karácsonyi asztalra
Ha karácsony, akkor mák és dió – ők tuti, hogy előkerülnek valamilyen formában. Mi most a mákot választjuk, és süteményekbe töltjük.
NosaltyHangolódj a karácsonyra 15 perces édességekkel!
Nincsen csak egy negyed órád, de mégis valami édes finomságra vágysz? Ez a 10 extra könnyű édességrecept bármikor jól fog jönni!
Nosalty9 hely, ahol beszerezheted a bejglit, ha nincs időd sütni!
Ha nincs időd vagy a kísérletezések helyett inkább szeretnél biztosra menni, akkor az alábbi helyekről tudod megrendelni az ünnepi asztal sztárját – a bejglit!
Szász Nóri