Ha meginterjúvolnánk 100 embert, melyik a kedvenc rántotthús-féleségük, a legtöbben a csirkecombot választanák, főként, ha a megkérdezettek között sok gyermek is lenne. Miért? Hát azért, mert sokkal szaftosabb, mint egy kiklopfolt szelet hús, és valljuk meg, ez a legfontosabb számunkra. Most megnézzük, mitől lesz olyan omlós, hogy szinte hozzá sem kell nyúlni késsel, mert simán a villával is le tudjuk szedni a csontról a húst.
Rántott csirkés összeállítás:
Pácolás
A csirke nem igényel különleges előkezelést. A húst bőrével vagy anélkül – erre majd még visszatérünk – jól bedörzsöljük sóval, borssal. Így álljon, ameddig elkészítjük a “fürdőszettet”: a lisztes, tojásos és zsemlemorzsás tálakat. Tutibiztosra szeretnél menni? Fűszeres, citromos joghurtba, fokhagymás tejbe, vagy tejfölbe is pácolhatod, a panírozás előtt viszont törölgesd át a darabokat!
Bőrével vagy anélkül
Kiráz a hideg a csirke bőrétől? Kapd le róla. A combot kétfelé, alsó és felső részre is bonthatod. A mellet mindenképpen csontozd ki, úgy panírozd! Bevallom, nekem kiskoromban jól jött a bőre, mert nem szerettem a bundát, és így egyben le tudtam húzni a húsról. Mára jobban kedvelem bőr nélkül, mivel a jófajta, ropogós panír lett a kedvencem.
Ropogós bunda
Igen, kell nekünk, mert enélkül nem igazi a rántott csirke! Ha mindent a hagyományos panírozási utasítások szerint követsz, nem ronthatod el. Sőt, vannak újabb módszerek is, a panko morzsa használata az egyik ilyen isteni adomány. A KFC-s csirke receptje sem semmi, végre otthoni körülmények között is elkészíthetjük. A lényeg, ha megsül a husi, tedd egy rácsra pihenni úgy 10 percre, ne takard le semmivel véletlenül se, a szabad levegő megteszi a dolgát!
Puha bunda
Na, persze ahogy a ropogósnak, úgy a puhabunda-vonalnak is vannak követői. Ebben az esetben jobb lebőrözött, és kicsontozott húst használni, a folyékony sörtésztába, palacsintatésztába, joghurtos bundába, vagy a csak lisztből és tojásból álló párizsi bundába ugyanis könnyebb egy flexibilisebb husit forgatni.
Tipp:
A húsból kinyert csontot nehogy kidobd, inkább tedd a fagyasztóba, mert a következő alapléhez, húsleveshez nagyszerűen használhatod majd!
Kicsontozott husi
A puhítást ugyanúgy segítheti, ahogy gátolhatja az, ha a combokat kicsontozod. Sütésnél jobban oda kell figyelned az időre, ugyanis ha vékonyabb a réteg, gyorsabban elkészül. Még ennél is jobban lerövidíti az időt, ha ki is klopfolod a kicsontozott combot. Az igazi rántottcsirke-rajongók azonban biztosan maradnak az eredeti módszernél: csontjával és bőrével panírozzák és sütik a csirkét.
Így süsd olaj nélkül háromféle bundában a csirkecombot – VIDEÓ:
Olajban sütés
Régen zsírban sütöttek mindent, mára a koleszterinproblémák miatt inkább olajban sütünk. Ahogy a sima rántott húsnál, itt is alkalmazhatjuk a kétszeri olajban sütést, a lényege, hogy a kettő között legyen egy pihentető szünet. A végén a még pirultabb és ropogósabb bunda érdekében a sütő grillrácsára is betehetjük a combokat egy pár percre. A sima sütőben sütés soha nem hoz olyan eredményt, mint a zsiradékban való sütés. Érdemes próbálkozni vele, mert valóban könnyebb lesz a gyomor számára az étel, de ha már egyszer rántott csirke készítésére és fogyasztására adtuk a fejünket, akkor engedjünk a csábításnak, és dobjuk olajba a combokat.
Kézzel vagy késsel-villával
A szárnyasokat elfogadottan ehetjük kézzel, sőt, így lehet a leghatékonyabban lerágcsálni, leszopogatni a csontról a húst. Étteremben azonban nem túl nyerő zsíros/olajos arccal habzsolni az ételt, de döntsön mindenki belátása szerint!
Ezeket olvastad már?
Így készíts tökéletes rántott húst
A rántott hús igazi vasárnapi ebéd, egyesek szerint szinte képtelenség elrontani, de mindig lehet finomabb. Szerinted mi a titka? Most megmutatjuk, mi hogyan készítjük!
Gréti7 megunhatatlan rántott étel a hét minden napjára - ezek...
Lehet hús, sajt, zöldség, imádjuk a rántott ételeket! Összeszedtük a legjobbakat, amit a hét bármelyik napján elkészíthettek.
NosaltyÍgy készül az utánozhatatlanul finom birsalmasajt
Elkészítése időigényesebb, mint az almáé, de cserébe teljesen új és izgalmas ízvilágú ételeket, sütiket készíthetsz vele. Itt az ősz, ne hagyd ki a birsalmát!
GrétiIlyen a tökéletesre turbózott RÁNTOTT HÚS!
Végre nem ciki a rántott hús, legalábbis ha tisztességesen van elkészítve. Dávid megmutatja, hogy nála hogyan néz ki a tökéletes kirántott husi!
Dávid