Így készül a (szerintünk) tökéletes, krémes TIRAMISU

Bátran ki merjük jelenteni, hogy a tiramisu az egyik legfinomabb sütés nélküli desszert az egész világon. Szerencsére elkészíteni sem nehéz, nekünk is van néhány jól bevált receptünk.

Bár nem egy tipikus karácsonyi desszertről van szó, egy finom tiramisuval nem lehet mellélőni. Gyorsan és könnyen elkészíthető, sütni sem kell, és még a gyerekek is kivehetik a részüket például a piskótamártogatásban vagy a kakaószórásban. A klasszikus olasz receptet bátran lehet ízesíteni más gyümölcsökkel, míg a tavaszi szezonban eperrel lesz mennyei ízélmény, addig télen a narancs vagy egy kevés gesztenye tudja még édesebbé tenni a hideg napokat.

Mi kell hozzá?

400 g babapiskóta (két csomag), 700 g mascarpone, 4 db tojás, 220 g cukor, 6 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 4 dl feketekávé (instant kávé is megfelel), 50 ml rum (opcionális), egy nagyobb jénai tél, amiben elférnek a piskóták.

Gőz fölött a tojássárgáját cukorral 80 fokig melegítjük, majd habosra keverjük - eközben ki is hűl. Hozzákeverjük a mascarponét a tojásos keverékhez, és alaposan kikeverjük a krémet.
A tojásfehérjéket pici sóval és egy kevés cukorral félkemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a krémhez.

A kávét lefőzzük (elkészíthetjük kotyogósban, de akár instant kávénak is, ez esetben 4 evőkanál instant kávé + 4 dl meleg víz az arány), majd egy mélyebb tálkába öntjük. Hozzáadjuk a rumot, majd hagyjuk kicsit hűlni.

A babapiskótákat előkészítjük: egyesével belemártjuk őket a kávéba egy pillanatra.
Egy átlátszó jénaiban (szebben mutat) elrendezzük az első beáztatott babapiskóta-réteget. Erre rákenünk egy adag krémet, majd kis szűrő segítségével megszórjuk 2 evőkanál kakaóporral. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük: áztatott babapiskóta, krém és kakaópor, végül egy réteg szépen elegyengetett krémmel zárjuk.

Érdemes hűteni kb. egy napot (nem kötelező), hogy jól összeérjenek az ízek. Tálaláskor meghintjük a tetejét kakaóporral, és már fogyaszthatjuk is. Ha a karakteres kávéíz helyett valami újat próbálnátok ki, íme három különböző ízvilág, amivel tovább fejlesztheted tiramisukészítési képességeidet.

Készíthetjük tojásmentesen is a desszertet, ilyenkor a krémhez tojás helyett 4 dl jól lehűtött habtejszínt használunk, ezt keverjük össze 5 evőkanál porcukorral és a mascarponéval.

Ha már nagyon profinak érzed magad, és karácsonyra vagy szilveszterre összedobnál egy gyönyörű, ízletes tortát, ezzel a tiramisus remekművel garantált lesz a siker!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk