Bár nem egy tipikus karácsonyi desszertről van szó, egy finom tiramisuval nem lehet mellélőni. Gyorsan és könnyen elkészíthető, sütni sem kell, és még a gyerekek is kivehetik a részüket például a piskótamártogatásban vagy a kakaószórásban. A klasszikus olasz receptet bátran lehet ízesíteni más gyümölcsökkel, míg a tavaszi szezonban eperrel lesz mennyei ízélmény, addig télen a narancs vagy egy kevés gesztenye tudja még édesebbé tenni a hideg napokat.
Mi kell hozzá?
400 g babapiskóta (két csomag), 700 g mascarpone, 4 db tojás, 220 g cukor, 6 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 4 dl feketekávé (instant kávé is megfelel), 50 ml rum (opcionális), egy nagyobb jénai tél, amiben elférnek a piskóták.
Gőz fölött a tojássárgáját cukorral 80 fokig melegítjük, majd habosra keverjük - eközben ki is hűl. Hozzákeverjük a mascarponét a tojásos keverékhez, és alaposan kikeverjük a krémet.
A tojásfehérjéket pici sóval és egy kevés cukorral félkemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a krémhez.
A kávét lefőzzük (elkészíthetjük kotyogósban, de akár instant kávénak is, ez esetben 4 evőkanál instant kávé + 4 dl meleg víz az arány), majd egy mélyebb tálkába öntjük. Hozzáadjuk a rumot, majd hagyjuk kicsit hűlni.
A babapiskótákat előkészítjük: egyesével belemártjuk őket a kávéba egy pillanatra.
Egy átlátszó jénaiban (szebben mutat) elrendezzük az első beáztatott babapiskóta-réteget. Erre rákenünk egy adag krémet, majd kis szűrő segítségével megszórjuk 2 evőkanál kakaóporral. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük: áztatott babapiskóta, krém és kakaópor, végül egy réteg szépen elegyengetett krémmel zárjuk.
Érdemes hűteni kb. egy napot (nem kötelező), hogy jól összeérjenek az ízek. Tálaláskor meghintjük a tetejét kakaóporral, és már fogyaszthatjuk is. Ha a karakteres kávéíz helyett valami újat próbálnátok ki, íme három különböző ízvilág, amivel tovább fejlesztheted tiramisukészítési képességeidet.
Készíthetjük tojásmentesen is a desszertet, ilyenkor a krémhez tojás helyett 4 dl jól lehűtött habtejszínt használunk, ezt keverjük össze 5 evőkanál porcukorral és a mascarponéval.
Ha már nagyon profinak érzed magad, és karácsonyra vagy szilveszterre összedobnál egy gyönyörű, ízletes tortát, ezzel a tiramisus remekművel garantált lesz a siker!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
Így lehet repedésmentes a sült hurka és kolbász – megfejtettük...
Víz vagy zsír aláöntésével, villával vagy fogpiszkálóval kiszúrva, esetleg minden nélkül – hurkát és kolbászt sütöttünk, minden módszert tesztelve. Jöjjön az ítélet.
GrétiMinden bejgli tökéletes, de így egyenesen mennyei lesz
Reped, nyers marad, túlkel a bejglid? Akkor van néhány jó tanácsunk, hogy idén mindenképp elkerüld ezeket.
Nábelek ZsófiKarácsonyi kacsavacsora: így süsd a combját vagy a mellét, illetve...
Kacsát szeretnél sütni idén karácsonykor? Engedd meg, hogy adjunk néhány tippet az elkészítéssel kapcsolatban!
Nosalty