A gimnáziumi osztálytársaimmal körülbelül 16 éves korunk óta tartunk karácsonyi bulikat. Egyetlen egy évben sem maradt el eddig, azonban a koronavírus-járvány ebbe is belerondított. Idén 10 év után először nem tudtuk megszervezni a hagyományos partinkat, ahol a „Van combizmunk” club, ami pár srácból áll (bár ez valószínűleg nem segít megérteni, miért lett ez a nevük), rendszerint jelmezversenyt és koncertet szervez, illetve vacsorát főz a többi meghívott vendégnek.
Természetesen egy idő után a házi készítésű tojáslikőr is a parti egyik alapeleme lett, amit a fiúk egy másik buli keretein belül készítettek el. Minden évben kicsit alakítottak a receptúrán, hogy végül megalkossák a tökéletes receptet.
Minden évben ez volt a welcomedrink, amikor megérkeztünk a karácsonyi osztálytalálkozóra, azonban idén ez kimaradt, viszont a srácok semmiképpen nem szerették volna, hogy a tojáslikőr-iszogatásról is le kelljen mondanunk.
Ezért egy nagyon nehéz döntést kellett meghozniuk: ki kellett adniuk a titkos tojáslikőr-receptjüket! De nem ám úgy, hogy elküldik, és mindenki elkészíti otthon, hiszen így kimaradna belőle a titkos hozzávaló: a szeretet.
A fiúk ezért úgy döntöttek, hogy egy online meeting keretein belül, mindenki otthon, a tűzhely mögött állva készítse el magának - így bizonyos értelemben mégis együtt lehetünk. A club csak az alapanyaglistát adta meg a rendezvény Facebook-csoportjában, az elkészítési módot pedig a meeting alatt ismertették. Gergő (a fő tojáslikőrmester) folyamatosan instruált minket, és segített, hogy tényleg tökéletes legyen a végeredmény.
De mégis hogyan készül (szerintünk) a tökéletes tojáslikőr?
- A VC tagjai 8 liter elkészítéséhez adták meg a mennyiségeket, azonban én ezt negyedeltem. Így 1,25 liter tejre, 250 ml habtejszínre, 8 tojássárgájára, 5 dl fehérrumra, egy kevéske Bourbon-vaníliarúdra, 1,5 csomag vaníliás cukorra és 375 gramm cukorra volt szükségem.
- Első lépésként szétválasztottam a tojások sárgáját, amit enyhén felvertem, és félretettem.
A tejet egy edénybe öntöttem, hozzáadtam a vanília kikapargatott magjait, sőt, a rudat is, majd a cukrot és egy csipet sót. Alacsony lángon melegíteni kezdtem. - Arra figyeljünk, hogy ne forraljuk fel, hiszen az a cél, hogy langyos legyen, és felolvadjon benne a cukor!
- A fűszeres tejet folyamatos kevergetés mellett, lassan a felvert tojássárgájához adtam, és alaposan kikevertem, majd az egészet visszaöntöttem az edénybe.
- Alacsony lángon újra főzni kezdtem, és habverővel sűrűn kavargattam közben. 15-20 perc után elkezdett sűrűsödni, és ezután addig főztem, amíg, ha egy kanalat belemártottam, és a hátán végighúztam az ujjam, a csík megmaradt, azaz nem folyt össze. Fontos, hogy nem szabad felforralni, mert akkor lényegében egy tejes rántottát kapunk! (Igen, volt köztünk olyan, akivel ez történt.)
- Amikor megfelelő sűrűségűnek ítéltem, akkor lehúztam, hozzákevertem a tejszínt és az alkoholt, és üvegbe töltöttem.
- Ezt követően pedig egy hétig állni hagytam.
Végeredmény
Nyilván nem lett annyira jó, mint mikor a srácok csinálják nekünk (nem merem zárójel nélkül leírni, hogy így is nagyon finom lett), de fantasztikus élmény volt egy ilyen projektben részt venni. Csak ajánlani tudom, hogy próbáljátok ki az ismerőseitekkel, hiszen amellett, hogy rengeteget lehet nevetni a bénázásokon, igazán összehozz titeket. Mi azóta is küldözgetjük egymásnak a vicces képeket, amin megmutatjuk egymásnak az alkotásainkat.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
Sütibútorokkal hódít az IKEA idén karácsonykor, Te is megcsinálhatod őket!
Milyen világot élnénk, ha 2020-ban már nem lehetne IKEA-s mézeskalács házat készíteni?
Masszi- Rigó Csilla2020 legelképesztőbb fogyásai – Ők lehetnek a példaképeid
Ha szeretnél egy kis erőt meríteni a jövő évi életmódváltáshoz, akkor mutatjuk, kik azok, akik már sikeresen túl vannak a „NAGY” fogyókúrán.
NosaltyFilléres, meglepő és vegán: ismered az aquafabát?
Elsőre bizarrnak tűnhet, de a konzerv hüvelyesek, azon belül is a csicseriborsó főzőleve az egyik legmenőbb konyhai alapanyag lett az utóbbi egy-két évben. De mégis hogy működik, és mire jó?
Nábelek Zsófi3 tipp, hogy egy kicsit egészségesebb legyen a karácsonyi bejgli
A bejgli nem hiányozhat az ünnepi asztalról, ez nem is kérdés, de mit tehetünk azért, hogy egy kicsit egészségesebb legyen? Mutatjuk!
Nosalty