Így készül szerintünk a legfinomabb tojáslikőr

Nem kell egy légtérben tartózkodnotok, hogy mennyei tojáslikőrt készítsetek közösen. Éljen az internet!

A gimnáziumi osztálytársaimmal körülbelül 16 éves korunk óta tartunk karácsonyi bulikat. Egyetlen egy évben sem maradt el eddig, azonban a koronavírus-járvány ebbe is belerondított. Idén 10 év után először nem tudtuk megszervezni a hagyományos partinkat, ahol a „Van combizmunkclub, ami pár srácból áll (bár ez valószínűleg nem segít megérteni, miért lett ez a nevük), rendszerint jelmezversenyt és koncertet szervez, illetve vacsorát főz a többi meghívott vendégnek.

Természetesen egy idő után a házi készítésű tojáslikőr is a parti egyik alapeleme lett, amit a fiúk egy másik buli keretein belül készítettek el. Minden évben kicsit alakítottak a receptúrán, hogy végül megalkossák a tökéletes receptet.

Minden évben ez volt a welcomedrink, amikor megérkeztünk a karácsonyi osztálytalálkozóra, azonban idén ez kimaradt, viszont a srácok semmiképpen nem szerették volna, hogy a tojáslikőr-iszogatásról is le kelljen mondanunk.

Ezért egy nagyon nehéz döntést kellett meghozniuk: ki kellett adniuk a titkos tojáslikőr-receptjüket! De nem ám úgy, hogy elküldik, és mindenki elkészíti otthon, hiszen így kimaradna belőle a titkos hozzávaló: a szeretet.

A fiúk ezért úgy döntöttek, hogy egy online meeting keretein belül, mindenki otthon, a tűzhely mögött állva készítse el magának - így bizonyos értelemben mégis együtt lehetünk. A club csak az alapanyaglistát adta meg a rendezvény Facebook-csoportjában, az elkészítési módot pedig a meeting alatt ismertették. Gergő (a fő tojáslikőrmester) folyamatosan instruált minket, és segített, hogy tényleg tökéletes legyen a végeredmény.

De mégis hogyan készül (szerintünk) a tökéletes tojáslikőr?

  • A VC tagjai 8 liter elkészítéséhez adták meg a mennyiségeket, azonban én ezt negyedeltem. Így 1,25 liter tejre, 250 ml habtejszínre, 8 tojássárgájára, 5 dl fehérrumra, egy kevéske Bourbon-vaníliarúdra, 1,5 csomag vaníliás cukorra és 375 gramm cukorra volt szükségem.
  • Első lépésként szétválasztottam a tojások sárgáját, amit enyhén felvertem, és félretettem.
    A tejet egy edénybe öntöttem, hozzáadtam a vanília kikapargatott magjait, sőt, a rudat is, majd a cukrot és egy csipet sót. Alacsony lángon melegíteni kezdtem.
  • Arra figyeljünk, hogy ne forraljuk fel, hiszen az a cél, hogy langyos legyen, és felolvadjon benne a cukor!
  • A fűszeres tejet folyamatos kevergetés mellett, lassan a felvert tojássárgájához adtam, és alaposan kikevertem, majd az egészet visszaöntöttem az edénybe.
  • Alacsony lángon újra főzni kezdtem, és habverővel sűrűn kavargattam közben. 15-20 perc után elkezdett sűrűsödni, és ezután addig főztem, amíg, ha egy kanalat belemártottam, és a hátán végighúztam az ujjam, a csík megmaradt, azaz nem folyt össze. Fontos, hogy nem szabad felforralni, mert akkor lényegében egy tejes rántottát kapunk! (Igen, volt köztünk olyan, akivel ez történt.)
  • Amikor megfelelő sűrűségűnek ítéltem, akkor lehúztam, hozzákevertem a tejszínt és az alkoholt, és üvegbe töltöttem.
  • Ezt követően pedig egy hétig állni hagytam.

Végeredmény

Nyilván nem lett annyira jó, mint mikor a srácok csinálják nekünk (nem merem zárójel nélkül leírni, hogy így is nagyon finom lett), de fantasztikus élmény volt egy ilyen projektben részt venni. Csak ajánlani tudom, hogy próbáljátok ki az ismerőseitekkel, hiszen amellett, hogy rengeteget lehet nevetni a bénázásokon, igazán összehozz titeket. Mi azóta is küldözgetjük egymásnak a vicces képeket, amin megmutatjuk egymásnak az alkotásainkat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...