Így készül a pikáns hangyaszósz

A venezuelai finomság neve kumache, és jelenleg a legkapósabb fogás Kumarakapay településén, amit egy vérvörös, csípős, forró szósszal tálalnak - temérdek vöröshangyával.

Igen, temérdek vöröshangyából és termeszből készül. A specialitást pedig maga az élet szolgáltatta: a helyi indiánok olykor napokig a sivatagban mennek anélkül, hogy zöldség, gyümölcs, vagy bármilyen fehérjedús állat húsával tudnának táplálkozni. Az egyedüli mentsváruk a vöröshangya, amit a sivatag homokdűnéiből kiásva tudnak magukhoz venni, majd (talán jóízűen) elfogyasztani.

Tudtad?

Az európai ember a rovarokat, bogarakat nem is tekinti már tápláléknak. Az ősi hagyományokat őrző afrikai, dél-amerikai törzsek étrendjének még ma is fontos részét képezik a rovarok, bogarak, hernyók, lárvák. A lábától megfosztott szöcskéket, sáskákat az arabok nyersen és megfőzve is rendszeresen fogyasztják. A dél-amerikai és az ausztrál bennszülöttek a korhadt fák kérgét szinte mindig lehántják, hogy az alatta levő lárvákat, kukacokat összeszedjék.

Ezt az életmentő procedúrát háziasította konyhájában Kendall Donalds, aspecialitást áruló étterem tulajdonosa, aki azótarendszeresen kisétál a sivatagba, hogy kis ásójával kibányássza a csípős szósz alapanyagát: a hatalmas, venezuelai vöröshangyákat.

A fehérjeforrások kinyerése után kezdődik azonban csak igazán a hosszadalmas főzési folyamat, aminek során a yucca pálma főtt levéből készítenek egy alapot, majd ebbe kerül az erős paprika, némi maniókagyökér, amit végül több maroknyi hangya és termesz koronáz meg.

És most megmutatjuk, hogyan készíts pikáns szószt hangyából:

“Ez igen fehérjedús étel, ami csirke helyett is kiváló. Főleg a sivatagban. Az íze pedig egyszerűen fantasztikus” – meséli a kumache népszerűsítője, aki többször próbálta már nemzeti ételként is felterjeszteni különlegességét a venezuelai kormányhoz, akik eddig nem voltak annyira lelkesek a koszttól, mint maga Donalds és a titkos recept rajongói.

Ez is érdekelhet!

Ez történik a reptéren lefoglalt ételeiddel

(via Paste)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...