Így készül a pikáns hangyaszósz

A venezuelai finomság neve kumache, és jelenleg a legkapósabb fogás Kumarakapay településén, amit egy vérvörös, csípős, forró szósszal tálalnak - temérdek vöröshangyával.

Igen, temérdek vöröshangyából és termeszből készül. A specialitást pedig maga az élet szolgáltatta: a helyi indiánok olykor napokig a sivatagban mennek anélkül, hogy zöldség, gyümölcs, vagy bármilyen fehérjedús állat húsával tudnának táplálkozni. Az egyedüli mentsváruk a vöröshangya, amit a sivatag homokdűnéiből kiásva tudnak magukhoz venni, majd (talán jóízűen) elfogyasztani.

Tudtad?

Az európai ember a rovarokat, bogarakat nem is tekinti már tápláléknak. Az ősi hagyományokat őrző afrikai, dél-amerikai törzsek étrendjének még ma is fontos részét képezik a rovarok, bogarak, hernyók, lárvák. A lábától megfosztott szöcskéket, sáskákat az arabok nyersen és megfőzve is rendszeresen fogyasztják. A dél-amerikai és az ausztrál bennszülöttek a korhadt fák kérgét szinte mindig lehántják, hogy az alatta levő lárvákat, kukacokat összeszedjék.

Ezt az életmentő procedúrát háziasította konyhájában Kendall Donalds, aspecialitást áruló étterem tulajdonosa, aki azótarendszeresen kisétál a sivatagba, hogy kis ásójával kibányássza a csípős szósz alapanyagát: a hatalmas, venezuelai vöröshangyákat.

A fehérjeforrások kinyerése után kezdődik azonban csak igazán a hosszadalmas főzési folyamat, aminek során a yucca pálma főtt levéből készítenek egy alapot, majd ebbe kerül az erős paprika, némi maniókagyökér, amit végül több maroknyi hangya és termesz koronáz meg.

És most megmutatjuk, hogyan készíts pikáns szószt hangyából:

“Ez igen fehérjedús étel, ami csirke helyett is kiváló. Főleg a sivatagban. Az íze pedig egyszerűen fantasztikus” – meséli a kumache népszerűsítője, aki többször próbálta már nemzeti ételként is felterjeszteni különlegességét a venezuelai kormányhoz, akik eddig nem voltak annyira lelkesek a koszttól, mint maga Donalds és a titkos recept rajongói.

Ez is érdekelhet!

Ez történik a reptéren lefoglalt ételeiddel

(via Paste)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...