Így készül a Pastel de Belém, Portugália legféltettebb nemzeti kincse

Portugália egyik legismertebb nemzeti kincse kétség kívül a pastel de Belém: a valamikori kolostori süti receptjét ugyanis csak hat ember ismeri az egész világon!

Van pár titkos recept a világon, amit hét lakat alatt őriznek, de általában valamelyik franchise étterem ikonikus fogásai: a Big Mac szósz, a KFC káposztasalátája, a Krispi Kreme fánkja vagy éppen a Dr Pepper receptje. A nagy részük az a kategória, amit minden sarkon megkapsz, és igazából mi a frászért is akarnád otthon elkészíteni, ha fillérekért hozzájutsz bárhol a világon.

A legtöbbjük ráadásul - legalábbis szerintem - még csak nem is finom. A szép hosszú listában azért van pár kivétel, ilyen a Pastel de Belém, Lisszabon sütije, amiért simán hajlandó vagyok fél órát sorban állni, annyira jó. Ráadásul sehol máshol nem lehet kapni a világon, csak és kizárólag Lisszabonban, a Belém toronyhoz közel.

A pastel de nata receptjét itt találod

Most akkor pastel vagy pastéis, Belém vagy nata?

A tojásos főzött krémmel töltött ropogós tésztakosárkák Portugália-szerte annyira népszerűek, hogy még a legutolsó kis ivóban is figyel belőlük pár darab a pulton. Aki viszont járt már arrafelé, annak feltűnhetett, hogy több névvel is említik: pastel de nata, pastéis de nata, pastel de Belém, és pastéis de Belém. Akkor most melyik elnevezés a helyes? Az igazság az, hogy mindegyik. A pastel de Belém egy eredetvédett süti, csak azt nevezhetik így, amit a valamikori kolostor helyén lévő üzletben árulnak. Nem lehet eltéveszteni, különleges, hatszögletű, kék-fehér dobozban árulják, és minimum fél órát, de inkább többet kell érte sorban állni. Minden más, ami hasonló koncepcióra épül, csak a pastel de nata nevet viselheti hivatalosan, így ezek a kosárkák lepik el Portugália összes vendéglátóipari egységének pultját. A pasteis pedig a pastel többes száma, és mivel szerintem egy nemigen elég belőlük, célravezetőbb volna, ha a többes számot használnának - minden esetben.

A pastel de nata receptjéért ide kattints

És hogy honnan jönnek ezek a kis csinos, krémes kosárkák? Ahonnan Európa legjobb sütijei: Franciaországból! Persze nem egyenesen, a történet viszont onnan indul: a Szent Jeromos kolostor szerzetesei valamikor egy francia kolostorból érkeztek. Az anyakolostorban nagyon sok tojásfehérjét használtak, főleg keményítésre, a feleslegesnek ítélt sárgákból pedig krémet főztek, amit aztán különböző sütikbe töltöttek. A szerzetesek Portugáliába érve is folytatták ezt a gyakorlatot, egészen 1820-ig, amikor a liberális forradalom hatására bezárták a kolostorukat. A szerzetesek végül eladták a receptet a közelükben lévő cukorfinomítónak, akik 1837-ben megnyitották a Pasteis de Belém gyárat - és mi a mai napig ez előtt az épület előtt állunk sorban.

A még a rétestésztánál is vékonyabbra nyújtott, roppanós leveles tésztakosárban megbújó tojásos édes krém receptjét pedig annyira őrzi, hogy jelenleg hat - egyesek szerint csak négy - ember ismeri az egész világon. Mivel nem vagyok egyik sem a három főcukrászból, mester sem voltam ott soha, meg a cukrászda vezetője sem, sajnos nem tudom az eredeti pastel de Belém receptet. Hoztam viszont egy nagyon finom pastel de natát. A tészta kevésbé zsíros, kevésbé roppanós, mint a Belém torony mellett, de a leírt módszerrel azért jóval vékonyabb és ropogósabb lesz az átlagos kosárkánál.

...mivel a kötelező hűlési idő letelte után 5 perccel az egész tepsi elfogyott, szerintem elég jó munkát végeztem!

És ezt olvastad már az ízHuszár magazinon?

Gyerekkorunk kedvenc vacsorája, a parasztreggeli!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...