Így készül az olaszok szívmelengető családi fogása, az eredeti LASAGNE

Az Azta'Pasta legújabb részében az egyik legklasszabb és egyben legnagyobb múlttal rendelkező, szívmelengető olasz ételt mutatjuk be, az örök bajnokot: a lasagnet.

Eme csodálatos réteges tészta kialakulása sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. Meglepő módon az ókori Görögországigvezethető vissza, amikor a rómaiak megszállták az országot, és megismerték a helyi kultúrát, gasztronómiát. A lasagne feltehetően a görög “laganon”-ból (csíkokra vágott lapos tészta) fejlődött ki, amit szintén réteges, szaftos ételek készítéséhez használtak, de a mai modern verziót már az olaszok tökéletesítették.

A manapság ismert lasagne évszázadokon át fejlődött, a híres paradicsomos verzió nagyjából aXVII-XVIII.században alakulhatott ki, de hogy hol, az kérdéses. Egyesek szerint Nápolyban, mások szerint Emilia Romagna tartományában. Ezeknek a régióknak megvan a sajátos receptjük, mivel különböző alapanyagokat állítottak elő, más volt elérhető és könnyen beszerezhető.

Lasagne al forno

A manapság legkedveltebb fajta a bolognai lasagne al forno, besamellel, húsos raguval és Parmigiano Reggianoval. A klasszikus bolognai recept tésztája tartalmaz spenótot is, ez azonban kevésbé terjedt el világszerte. A nápolyi stílusú paradicsomosabb, mozzarellát vagy ricottát tesznek bele, illetve helyi kolbászt, húsgolyókat, de akár tojást is.

Lasagna vagy lasagne? Melyik a helyes? A lasagna az egyes tésztalapokat jelenti, a lasagne pedig a kész ételt. Készíthetjük frissen nyújtott tésztából, de a száraz, bolti verzió is tökéletes lesz hozzá. Egy a lényeg, hogy a tésztát mindenhol alaposan fedjük le a szósszalés a többi alapanyaggal, hogy egyenletesen puha maradjon sütésnél.

Ami közös, és nem vitatható, hogy bármely fajtát is készítse el az ember, a végén a kemencében fog kikötni. Fűszerezhető bátran szerecsendióval, fokhagymával, bazsalikommal, oregánóval. A végeredmény mindig fantasztikus, hiszen az aranybarnára sült, szaftos, réteges tésztaköltemény bármikor mosolyt csal az arcunkra.

A receptet itt találjátok!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...