Így készül az olaszok szívmelengető családi fogása, az eredeti LASAGNE

Az Azta'Pasta legújabb részében az egyik legklasszabb és egyben legnagyobb múlttal rendelkező, szívmelengető olasz ételt mutatjuk be, az örök bajnokot: a lasagnet.

Eme csodálatos réteges tészta kialakulása sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. Meglepő módon az ókori Görögországigvezethető vissza, amikor a rómaiak megszállták az országot, és megismerték a helyi kultúrát, gasztronómiát. A lasagne feltehetően a görög “laganon”-ból (csíkokra vágott lapos tészta) fejlődött ki, amit szintén réteges, szaftos ételek készítéséhez használtak, de a mai modern verziót már az olaszok tökéletesítették.

A manapság ismert lasagne évszázadokon át fejlődött, a híres paradicsomos verzió nagyjából aXVII-XVIII.században alakulhatott ki, de hogy hol, az kérdéses. Egyesek szerint Nápolyban, mások szerint Emilia Romagna tartományában. Ezeknek a régióknak megvan a sajátos receptjük, mivel különböző alapanyagokat állítottak elő, más volt elérhető és könnyen beszerezhető.

Lasagne al forno

A manapság legkedveltebb fajta a bolognai lasagne al forno, besamellel, húsos raguval és Parmigiano Reggianoval. A klasszikus bolognai recept tésztája tartalmaz spenótot is, ez azonban kevésbé terjedt el világszerte. A nápolyi stílusú paradicsomosabb, mozzarellát vagy ricottát tesznek bele, illetve helyi kolbászt, húsgolyókat, de akár tojást is.

Lasagna vagy lasagne? Melyik a helyes? A lasagna az egyes tésztalapokat jelenti, a lasagne pedig a kész ételt. Készíthetjük frissen nyújtott tésztából, de a száraz, bolti verzió is tökéletes lesz hozzá. Egy a lényeg, hogy a tésztát mindenhol alaposan fedjük le a szósszalés a többi alapanyaggal, hogy egyenletesen puha maradjon sütésnél.

Ami közös, és nem vitatható, hogy bármely fajtát is készítse el az ember, a végén a kemencében fog kikötni. Fűszerezhető bátran szerecsendióval, fokhagymával, bazsalikommal, oregánóval. A végeredmény mindig fantasztikus, hiszen az aranybarnára sült, szaftos, réteges tésztaköltemény bármikor mosolyt csal az arcunkra.

A receptet itt találjátok!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...