Aki részese volt már közös lecsókészítésnek, tudja, hatalmas viták kerekedhetnek, és a legjobb barátok is hajba kapnak, hisz mindenki fújja a magáét. Civakodni nem érdemes, az alapokat betartani annál inkább.
lecsó
A fotón rizzsel tálaltam, mert a párom így szereti, én viszont a friss fehér kenyeres tunkolásra esküszöm. No meg a jéghideg koviubira.
Ha lecsóról van szó, akkor mindenkinek van egy saját, jól bevált receptje, amire esküszik. Ez így is van rendjén, szentírás nincs, viszont aranyszabályok vannak, melyeket be kell tartanunk. Lássuk!
- Arányok: 1 rész vöröshagyma, 2 rész paradicsom, 4 rész fehér húsú zöldpaprika.
- Kizárólag szabadföldön termett hozzávalókból az igazi, érdemes kivárni, míg nap érlelte paradicsomot és paprikát kapunk a piacon.
- A végén fűszerezzünk, ugyanis, ha már az elején sózzuk, a paprika túl sok levet ereszt. A paradicsom hozzáadásakor ízesítsük a lecsót: frissen tört borssal és sóval.
- Lassan, kis lángon készítsük. A lecsónak lelke van, ne kapkodjunk vele!
- Kötelező tálalási elem: egy nagy karéj fehér kenyér, lehetőleg vastag, ropogós héjjal és puha belsővel.
lecsó
Lecsó – ahány ház, annyi recept! Nemzeti eledelünk. Nem is azért teszem fel, mintha azt gondolnám, bárki is innen fogja megtanulni a lecsó készítését (habár: egy újszülöttnek…), ...
lecsó
Egy másik lecsó változat.
lecsó
Ezt a közkedvelt nyári ételt mindenki kicsit másképp készíti és általában a saját változatára esküszik. A mi családunk enyhén csípősen szereti, ezért 1-2 hegyes-erős ...
A vitás pontok
- Zsiradék: Olajon, zsíron vagy a szalonna kisült zsírján dinszteljük a hagymát?
- Vöröshagyma: Reszeljük, finomra vágjuk, karikázzuk vagy csíkozzuk?
- Paprika: Milyen formára szeleteljük? Karikázzuk vagy csíkokra vágjuk? Kerüljön-e a lecsóba csípős paprika is?
- Paradicsom: Hámozzuk vagy héjastul kerüljön bele? Ha az előző mellett döntünk, így húzhatjuk le könnyedén a paradicsom héját.
A változatosság gyönyörködtet!
A lecsót megunni nem lehet, számtalan formája létezik, készítsük a saját elképzelésünk szerint.
lecsó
Sokféle lecsót kóstoltam már, de nálam ez viszi a pálmát a paradicsomosságával, és a tarhonya adta tartalmasságával.
lecsó
Egy este éhes voltam és ezt sütöttem ki. Gyors és laktató.
lecsó
Nálunk mindig nokedlivel készül a lecsó. A Vidék ízében találtam ezt a megoldást. Egyszerűbb belefőzni a nagyobb galuskákat, mint vízben külön megfőzni. Legalább is nyaralás alatt ...
lecsó
A lecsó Emdi barátnőm műve és receptje, amit a kuktáskodásommal készítettünk el.
lecsó
Elmentem citromért a zöldségeshez és cukkinivel tértem haza. (Azért citromot is vettem és készült belőle egy nagyon finom citromos sütemény.)
Nagy kedvenc a paprika nélküli lecsó. ...
lecsó
Férjem örök kedvence a lecsó, főleg ez a fajta, amit én készítek. Én Anyukámtól lestem el a receptjét annak idején. Azonban én egyáltalán nem szeretem, nem is fogyasztom, főzni is ...
Dobjuk fel vele az ételeket!
Nemcsak önálló fogásként, hanem ízesítőként is szolgálhat a lecsó.
lecsó
Férjem kedvenc étele a velő, lecsósan elkészítve. Csak friss velőből szoktam készíteni. Természetesen erőssen szereti, ezért rakok az erős zöldpaprika mellé még szárazpaprikát ...
májas egytálételek
Ez is egy villámgyorsan elkészíthető, finom étel. Mivel nagyon hamar kész van, előbb a köretet szoktam elkezdeni, így nagyjából egyszerre készülnek el.
A lecsó nem ismer határokat
Lecsót nemcsak mi, magyarok fogyasztunk: a franciák lecsója padlizsánnal és cukkinivel, az olaszok változata pedig kaliforniai paprikával készül.
lecsó
A francia lecsó. Mindenki úgy készítse, ahogy szereti. Akárcsak a mi lecsónkat. :-)
Köretnek is kiváló.
lecsó
Ezt a receptet is anyósomtól tanultam.
lecsó
A barátnőmmel néztük meg a rajzfilmet, és rákérdezett, hogy el tudom e készíteni Remy lecsóját.
Utánanéztem az interneten, és nem kevés keresés után találtam egy lefordított ...
Üvegbe zárt nyár: lecsó télire
Gondoljunk a hidegebb időkre, ugye, nem csak nyáron akarjuk élvezni a lecsót?
télire
Nem tagadom, hogy a nyári, friss alapanyagokból készült lecsó nem hasonlítható össze a téli, befőzött változattal, de amikor télen háromszor annyiba kerül egy kiló paradicsom, ...
Még több lecsórecept itt >>