Én most a saját verziómat készítettem el, friss fügével és prosciuttoval. Készítettem egy egyszerű, de annál ízesebb paradicsomszószt, hőkezelés nélkül turmixoltam le a hozzávalókat és kentem meg vele a tésztát. Került még rá gazdagon mozzarella, majd a lehető legmagasabb hőmérsékletem, amit a sütő engedett, pár perc alatt megsütöttem.
A tésztát a pizzához hasonlóan élesztővel és kelesztéssel készítettem, került bele még egy kevés zsír is és a főtt, áttört burgonya is természetesen. Ezeket összedolgoztam, cipót formáltam belőle és pihentettem egy bő fél órát. Kézzel formáztam, majd vékonyra kinyújtottam (dobáltam) úgy, mint a hagyományos pizzánál.
A paradicsomszósz mellett a helyiek leginkább tengergyümölcseit, szárított halikrát és articsókát használnak feltétként a tésztára. Az a lényeg hogy az alapanyagok frissen kerüljenek rá.
Az úgynevezett „turedda”, egy hagymásos burgonyás kenyértésztával készül, mely tipikusan Baunei városból származik. Ezt használják alapnak, melyet helyi, szezonális alapanyagokkal egészítenek ki. Ezt a specialitást „Maradham”-nak nevezik, ez a pizza eredeti értelmezése Szardínián.
Ott tartózkodásunk alatt, bizony csak megkívántunk egy jó pizzát, és nagy csavargások közepette be is tértünk egy kis aranyos tengerparti bisztróba. Ezt a mennyei ételt ugyebár senkinek nem kell bemutatni, itt viszont a helyiek kicsit másképpen készítik, mint a hagyományos nápolyi vagy római pizzát.
Szardíniának megvannak a saját helyi, tradicionális ételei. A sáfrányos lisztből készült tésztaételektől kezdve a tengeri herkentyűkig, nincs ez másképpen a pizzával sem. A sziget fővárosában, Cagliariban lehet megkóstolni azt a különleges változatot, amelyet kizárólag Szardínián készítenek.
Próbáltam kemencéhez hasonló állapotokat előidézni, több-kevesebb sikerrel. Szerencsére több lett a siker, mert a pizza nagyon szuperül sikerült. Amíg még langyos frissen ráhelyeztem a prosciutto szeleteket, fügecikkeket, megszórtam kevés rukkolával éspecorino sajttal. Bomba lett. Az elkészítése és elfogyasztása időben nem éppen volt egyenesen arányos, de a végeredmény szempontjából tökéletesen megérte.
Ezeket olvastad már?
Ez Szardínia csúcsdesszertje, a seadas: egy sajttal töltött, olajban sült,...
A seadasra méltán lehet büszke Szardínia, de egész Olaszországban imádják ezt a raviolihoz hasonló, sajttal töltött, olajban sütött, mézzel bőven meglocsolt szárd édességet.
Gerzsenyi FlóraA rizottó mennybe megy: RÁNTOTT RIZSGOLYÓ, az olasz panírozott gombóc
Az olaszok egyik kedvenc street foodja az arancini, jelentése: narancsocska. Íme a bizonyíték, hogy nem csak a magyarok rántanak ki mindent!
Gerzsenyi FlóraAmerika kirántotta az olaszok kedvencét: íme a RÁNTOTT RAVIOLI!
Az amerikaiak tényleg képesek olyasmit tenni az európai receptekkel, hogy az ember vagy teljesen kiakad, vagy odáig lesz. Mi utóbbit éltük át a rántott raviolival!
Gerzsenyi FlóraÍgy készül a szardíniai NOKEDLI, ezúttal sütőtökkel és paradicsommal
Az egyik legfontosabb kérdés, ami felmerül, amikor nekiindulunk felfedezni egy új desztinációt, hogy mit együnk, mit igyunk, mit kóstoljunk. Mi most Szardíniát boncolgatjuk.
Gerzsenyi Flóra