Így készül egy kis csavarral a MARADHAM, az isteni szardíniai pizza

Az olasz konyhát a világ minden táján ismerik, egyik legjellegzetesebb étele a pizza. Titka a friss hozzávalók és persze az olasz temperamentum. Így készül Szardínián:

Én most a saját verziómat készítettem el, friss fügével és prosciuttoval. Készítettem egy egyszerű, de annál ízesebb paradicsomszószt, hőkezelés nélkül turmixoltam le a hozzávalókat és kentem meg vele a tésztát. Került még rá gazdagon mozzarella, majd a lehető legmagasabb hőmérsékletem, amit a sütő engedett, pár perc alatt megsütöttem.

A tésztát a pizzához hasonlóan élesztővel és kelesztéssel készítettem, került bele még egy kevés zsír is és a főtt, áttört burgonya is természetesen. Ezeket összedolgoztam, cipót formáltam belőle és pihentettem egy bő fél órát. Kézzel formáztam, majd vékonyra kinyújtottam (dobáltam) úgy, mint a hagyományos pizzánál.

A paradicsomszósz mellett a helyiek leginkább tengergyümölcseit, szárított halikrát és articsókát használnak feltétként a tésztára. Az a lényeg hogy az alapanyagok frissen kerüljenek rá.

Az úgynevezett „turedda”, egy hagymásos burgonyás kenyértésztával készül, mely tipikusan Baunei városból származik. Ezt használják alapnak, melyet helyi, szezonális alapanyagokkal egészítenek ki. Ezt a specialitást „Maradham”-nak nevezik, ez a pizza eredeti értelmezése Szardínián.

Recept itt!

Ott tartózkodásunk alatt, bizony csak megkívántunk egy jó pizzát, és nagy csavargások közepette be is tértünk egy kis aranyos tengerparti bisztróba. Ezt a mennyei ételt ugyebár senkinek nem kell bemutatni, itt viszont a helyiek kicsit másképpen készítik, mint a hagyományos nápolyi vagy római pizzát.

Szardíniának megvannak a saját helyi, tradicionális ételei. A sáfrányos lisztből készült tésztaételektől kezdve a tengeri herkentyűkig, nincs ez másképpen a pizzával sem. A sziget fővárosában, Cagliariban lehet megkóstolni azt a különleges változatot, amelyet kizárólag Szardínián készítenek.

Recept itt!

Próbáltam kemencéhez hasonló állapotokat előidézni, több-kevesebb sikerrel. Szerencsére több lett a siker, mert a pizza nagyon szuperül sikerült. Amíg még langyos frissen ráhelyeztem a prosciutto szeleteket, fügecikkeket, megszórtam kevés rukkolával éspecorino sajttal. Bomba lett. Az elkészítése és elfogyasztása időben nem éppen volt egyenesen arányos, de a végeredmény szempontjából tökéletesen megérte.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...