A magyar halfogyasztás év közben nem hág az egekbe, de ilyenkor karácsonykor azért odatesszük magunkat. Legtöbben halászlevet készítenek vagy pontypatkót paníroznak. Most egy ennél sokkal egyszerűbb, ugyanakkor a hétköznapitól tényleg eltérő, ünnepi fogást mutatunk!
Nem vagyunk halas nemzet, hiába vannak folyóink és itt a csodálatos Balaton, csak a környékükön élők fogyasztják áldásukat, a halat. Az ünnepek alkalmával azonban előkerülnek a hagyományos családi halas receptek. Ez a sült pisztráng biztos nem szerepel a legtöbb legendáriumban, mégis nagyon ajánljuk. Hogy miért? Mert sokkal kevesebb munka van vele, mint a fent említett receptekkel. Nem lesz olajszag, nem kell passzírozni, nem is sorolom tovább.
A kedvenc piaci halasunknál vegyük meg a pisztrángot, annyit, hogy mindenkinek kerüljön egy halacska a tányérjára. Gyerekeknek természetesen elég kevesebb is, de nekik talán érdemesebb egy másik, szálkamentesebb halféleséget, mondjuk harcsafilét választani. Ezt hasonló ízesítéssel és ugyanabban a serpenyőben is el tudjuk készíteni.
7 okos tanács, hogy vásárolj friss halat:
- A hal húsa legyen feszes, ruganyos, kis nyomás után rögtön ugorjon vissza.
- A szemei legyenek fényesek, csillogóak. Az opálos, kékes szemű halat ne vásároljunk meg, biztosan nem friss!
- A kopoltyúja legyen tiszta, élénk színű.
- Az ép, fényes pikkelyek is a frissességet mutatják.
- A friss halat 1-2 napon belül mindenképpen készítsük el.
- A felhasználásig tároljuk hűtőben, 0-5 Celsius-fokos hőmérsékleten, benedvesített konyhai törlővel körbetekerve.
- Amennyiben mélyhűtött halat veszünk, olvassuk el alaposan a terméken található információkat. Csak hibátlan csomagolású halat vegyünk, fogassuk körbe, nézzük meg, ne legyen rajta szakadás!
Tipp:
Kérjük meg a halárust, pucolja meg a halat, a pikkelyek ugyanis összevissza tudnak repülni. Spóroljuk meg magunknak a plusz takarítást!
Elkészítés
Hogy lássátok, tényleg nem egy őrületes meló a sült pisztráng elkészítése, pár mondatban összefoglalom nektek itt:
Előkészítés: a megtisztított pisztrángokat megmossuk és alaposan letörölgetjük, hogy ne csússzanak annyira, majd 45 fokos szögben beirdaljuk mindkét oldalukat. Sózzuk-borsozzuk.
Töltés: a pisztrángok hasüregét megtöltjük egy-egy ág rozmaringgal, pár szelet citrommal, hagymakarikával és pár gerezd fokhagymával.
Sütés: a halakat olajozott grillserpenyőben oldalanként pár perc alatt aranybarnára sütjük.
Tálalás:ahogy megsült a hal, azonnal tálaljuk. Egy könnyed salátával, krumplipürével, pirított vagy grillzöldségekkel egyaránt isteni.
Íme a videó, mi hogy készítettük:
Boldog halas karácsonyt!
Ezeket olvastad már?
Így készül a tökéletes karácsonyi HALÁSZLÉ – legyen a tiéd...
Távol álljon tőlünk, hogy kirobbantsunk egy újabb halászlévitát. Olyan receptet osztunk meg veletek, ami szerintünk egy univerzális megoldás lehet karácsonyra.
GrétiRántott hal a legfinomabb és legroppanósabb bundában
Mi lesz az idei fő fogás az ünnepi asztalodon? Ne is gondolkodj tovább, segítünk! Ha szereted a halat, nagyon hálás leszel ezért a receptért, figyelj! (x)
Hirdetés7 hely, ahonnan megrendelheted karácsonyra a halászlevet
Ha a halászléfőzés már végképp nem fér bele az idei decemberbe, hallgass ránk, és rendelj a következő éttermek valamelyikéből!
Országh Kitti