Így készül a karácsonyi pisztráng egészben – nem is bonyolult!

A halsütéstől sokan megijednek, pedig tényleg nem nagy kunszt. Ha szereted a különleges ízeket, készíts pisztrángot karácsonyra!

A magyar halfogyasztás év közben nem hág az egekbe, de ilyenkor karácsonykor azért odatesszük magunkat. Legtöbben halászlevet készítenek vagy pontypatkót paníroznak. Most egy ennél sokkal egyszerűbb, ugyanakkor a hétköznapitól tényleg eltérő, ünnepi fogást mutatunk!

Egészben sült pisztráng - receptet itt találsz hozzá!

Nem vagyunk halas nemzet, hiába vannak folyóink és itt a csodálatos Balaton, csak a környékükön élők fogyasztják áldásukat, a halat. Az ünnepek alkalmával azonban előkerülnek a hagyományos családi halas receptek. Ez a sült pisztráng biztos nem szerepel a legtöbb legendáriumban, mégis nagyon ajánljuk. Hogy miért? Mert sokkal kevesebb munka van vele, mint a fent említett receptekkel. Nem lesz olajszag, nem kell passzírozni, nem is sorolom tovább.

Receptért kattints a képre!

A kedvenc piaci halasunknál vegyük meg a pisztrángot, annyit, hogy mindenkinek kerüljön egy halacska a tányérjára. Gyerekeknek természetesen elég kevesebb is, de nekik talán érdemesebb egy másik, szálkamentesebb halféleséget, mondjuk harcsafilét választani. Ezt hasonló ízesítéssel és ugyanabban a serpenyőben is el tudjuk készíteni.

via GIPHY

7 okos tanács, hogy vásárolj friss halat:

  • A hal húsa legyen feszes, ruganyos, kis nyomás után rögtön ugorjon vissza.
  • A szemei legyenek fényesek, csillogóak. Az opálos, kékes szemű halat ne vásároljunk meg, biztosan nem friss!
  • A kopoltyúja legyen tiszta, élénk színű.
  • Az ép, fényes pikkelyek is a frissességet mutatják.
  • A friss halat 1-2 napon belül mindenképpen készítsük el.
  • A felhasználásig tároljuk hűtőben, 0-5 Celsius-fokos hőmérsékleten, benedvesített konyhai törlővel körbetekerve.
  • Amennyiben mélyhűtött halat veszünk, olvassuk el alaposan a terméken található információkat. Csak hibátlan csomagolású halat vegyünk, fogassuk körbe, nézzük meg, ne legyen rajta szakadás!

Tipp:

Kérjük meg a halárust, pucolja meg a halat, a pikkelyek ugyanis összevissza tudnak repülni. Spóroljuk meg magunknak a plusz takarítást!

Elkészítés

Hogy lássátok, tényleg nem egy őrületes meló a sült pisztráng elkészítése, pár mondatban összefoglalom nektek itt:

Előkészítés: a megtisztított pisztrángokat megmossuk és alaposan letörölgetjük, hogy ne csússzanak annyira, majd 45 fokos szögben beirdaljuk mindkét oldalukat. Sózzuk-borsozzuk.

Töltés: a pisztrángok hasüregét megtöltjük egy-egy ág rozmaringgal, pár szelet citrommal, hagymakarikával és pár gerezd fokhagymával.

Sütés: a halakat olajozott grillserpenyőben oldalanként pár perc alatt aranybarnára sütjük.

Tálalás:ahogy megsült a hal, azonnal tálaljuk. Egy könnyed salátával, krumplipürével, pirított vagy grillzöldségekkel egyaránt isteni.

Íme a videó, mi hogy készítettük:

Boldog halas karácsonyt!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...