Így készül a „Galette des Rois” azaz „a királyok süteménye" Vízkeresztre

A Galette des Rois elkészítése egészen egyszerű, viszont az eredmény magáért beszél. Finom, mandulás-marcipános sütemény, ami mindig megállja a helyét a családi asztalon.

Vízkereszt, vagy amit akartok

A franciák hagyomány tisztelő emberek. Így van ez Vízkeresztkor is, január 6-án, amikor az egész országszerte, szinte minden családban, munkahelyen és baráti körben tradicionális süteményt, Galette des Rois-t sütnek, és mindenki saját „királyt" választanak. Tény és való, hogy csak egy napra, de a szokás eredete így is igazán izgalmas és kedves.

A Galette des Rois sütése egy eredendően francia szokás a 14. századból, ami a három királyok eljövetelének emlékéhez köthető. Északon a napkorongforma terjedt el, és leveles tésztával készítik, míg délen koronára emlékeztető karikát sütnek brióstésztából, és kandírozott gyümölcsökkel ízesítik. Ez a kedves kis hagyomány nemcsak Franciaországban, hanem Svájcban, Belgiumban és a kanadai Québec tartományban is elterjedt, sőt még a francia gyökerű, amerikai New Orleans-ban is fennáll – bár itt inkább a karnevál alkalmából készítik.

A Galette des Rois (ejtsd: gálett dé roá) franciául annyit tesz: “királyok sütije” vagy “királyok tortája.” Vízkeresztkor, vagyis a három királyok ünnepén fogyasztják, tehát már az év első vasárnapjának családi ebédjét megkoronázzák vele.

A szerencsés király az lehet, aki az édességben elrejtett kis figurát megtalálja. Ez benne a játék, ugyanis a lepénybe rejtett kis figura (eredetileg babszem!) a termékenységet szimbolizálja, a Napot jelképező, aranyszínű kör formájú torta belsejében. Akié a figura, azé a korona.

A család legkisebb tagja elbújik az asztal alá, miközben valamelyik felnőtt felszeleteli a sütit. Annyi részre vágják, ahányan ülnek az asztal körül. Ezután a legkisebb előbújik, és felsorolja a neveket, hogy ki kapja az első szeletet, a másodikat, és így tovább. Akinek a sütijében rejtőzik a figura (vagy babszem), annak szerencsés éve lesz, megkapja az aranykoronát (pékségében ezt a tortához adják, papírból készítik), és ő lesz a király egy egész napon át. Érdekesség, hogy a pékségekben különféle porcelánfigurákat és gyűjthető kollekciókat rejtenek el a sütikben.

Receptért katt ide!

A sütemény már december második felétől megjelenik a francia pékségekben, és nem más, mint egy marcipános, kissé rumos-narancsos ízű, őrölt mandulából készült krémmel töltött, leveles tésztával borított torta. Az újabb trendeket követve csokoládés és gyümölcsös ízekben is készül, és a kerek forma sem kötelező már.

Néhány tipp:

  • A leveles tészta formázásakor atortakarikátkörbe vágvatökéletes kör alakot érhetünk el, sőt, a formát a torta tetején levő mintához is használhatjuk, de semmiképp ne nyomjuk nagyon bele a tésztába, mert átszakítja. Választhatunk más mintát is, a fantáziánkra van bízva.
  • A tölteléket úgy helyezzük el a tiszta korong közepére, hogy bő 2,5 cm hely maradjon mellette szabadon.
  • A sütés előtt jó, ha legalább fél órát hűtőben áll a kész sütemény, hogy a leveles tészta vissza tudjon keményedni, ígylevegősebben, mutatósabban fog megsülni. Sütés után jót tesz neki, ha hagyjuk állnipár órát, hogy szebben és könnyeben tudjuk majd szeletelni.
  • Sütés után cukorsziruppal kenjük le a tetejét, ettől szépen csillog majd.

A Galette des Rois melegen és hidegen is nagyon finom. Egyáltalán nem nagy ördöngösség, plusz isteni, könnyű desszert így az ünnepek után is. Szóval szerintem bátran kezdjétek el gyártani a saját legénykéteket, hogy aztán nálatok is büszkén viselhesse valaki a koronát!

Receptért katt ide!

Boldog Új évet!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk