Vízkereszt, vagy amit akartok
A franciák hagyomány tisztelő emberek. Így van ez Vízkeresztkor is, január 6-án, amikor az egész országszerte, szinte minden családban, munkahelyen és baráti körben tradicionális süteményt, Galette des Rois-t sütnek, és mindenki saját „királyt" választanak. Tény és való, hogy csak egy napra, de a szokás eredete így is igazán izgalmas és kedves.
A Galette des Rois sütése egy eredendően francia szokás a 14. századból, ami a három királyok eljövetelének emlékéhez köthető. Északon a napkorongforma terjedt el, és leveles tésztával készítik, míg délen koronára emlékeztető karikát sütnek brióstésztából, és kandírozott gyümölcsökkel ízesítik. Ez a kedves kis hagyomány nemcsak Franciaországban, hanem Svájcban, Belgiumban és a kanadai Québec tartományban is elterjedt, sőt még a francia gyökerű, amerikai New Orleans-ban is fennáll – bár itt inkább a karnevál alkalmából készítik.
A Galette des Rois (ejtsd: gálett dé roá) franciául annyit tesz: “királyok sütije” vagy “királyok tortája.” Vízkeresztkor, vagyis a három királyok ünnepén fogyasztják, tehát már az év első vasárnapjának családi ebédjét megkoronázzák vele.
A szerencsés király az lehet, aki az édességben elrejtett kis figurát megtalálja. Ez benne a játék, ugyanis a lepénybe rejtett kis figura (eredetileg babszem!) a termékenységet szimbolizálja, a Napot jelképező, aranyszínű kör formájú torta belsejében. Akié a figura, azé a korona.
A család legkisebb tagja elbújik az asztal alá, miközben valamelyik felnőtt felszeleteli a sütit. Annyi részre vágják, ahányan ülnek az asztal körül. Ezután a legkisebb előbújik, és felsorolja a neveket, hogy ki kapja az első szeletet, a másodikat, és így tovább. Akinek a sütijében rejtőzik a figura (vagy babszem), annak szerencsés éve lesz, megkapja az aranykoronát (pékségében ezt a tortához adják, papírból készítik), és ő lesz a király egy egész napon át. Érdekesség, hogy a pékségekben különféle porcelánfigurákat és gyűjthető kollekciókat rejtenek el a sütikben.
A sütemény már december második felétől megjelenik a francia pékségekben, és nem más, mint egy marcipános, kissé rumos-narancsos ízű, őrölt mandulából készült krémmel töltött, leveles tésztával borított torta. Az újabb trendeket követve csokoládés és gyümölcsös ízekben is készül, és a kerek forma sem kötelező már.
Néhány tipp:
- A leveles tészta formázásakor atortakarikátkörbe vágvatökéletes kör alakot érhetünk el, sőt, a formát a torta tetején levő mintához is használhatjuk, de semmiképp ne nyomjuk nagyon bele a tésztába, mert átszakítja. Választhatunk más mintát is, a fantáziánkra van bízva.
- A tölteléket úgy helyezzük el a tiszta korong közepére, hogy bő 2,5 cm hely maradjon mellette szabadon.
- A sütés előtt jó, ha legalább fél órát hűtőben áll a kész sütemény, hogy a leveles tészta vissza tudjon keményedni, ígylevegősebben, mutatósabban fog megsülni. Sütés után jót tesz neki, ha hagyjuk állnipár órát, hogy szebben és könnyeben tudjuk majd szeletelni.
- Sütés után cukorsziruppal kenjük le a tetejét, ettől szépen csillog majd.
A Galette des Rois melegen és hidegen is nagyon finom. Egyáltalán nem nagy ördöngösség, plusz isteni, könnyű desszert így az ünnepek után is. Szóval szerintem bátran kezdjétek el gyártani a saját legénykéteket, hogy aztán nálatok is büszkén viselhesse valaki a koronát!
Boldog Új évet!
Ezeket olvastad már?
Így készül a szardíniai NOKEDLI, ezúttal sütőtökkel és paradicsommal
Az egyik legfontosabb kérdés, ami felmerül, amikor nekiindulunk felfedezni egy új desztinációt, hogy mit együnk, mit igyunk, mit kóstoljunk. Mi most Szardíniát boncolgatjuk.
Gerzsenyi FlóraA rizottó mennybe megy: RÁNTOTT RIZSGOLYÓ, az olasz panírozott gombóc
Az olaszok egyik kedvenc street foodja az arancini, jelentése: narancsocska. Íme a bizonyíték, hogy nem csak a magyarok rántanak ki mindent!
Gerzsenyi FlóraEz Szardínia csúcsdesszertje, a seadas: egy sajttal töltött, olajban sült,...
A seadasra méltán lehet büszke Szardínia, de egész Olaszországban imádják ezt a raviolihoz hasonló, sajttal töltött, olajban sütött, mézzel bőven meglocsolt szárd édességet.
Gerzsenyi FlóraÍgy készül egy kis csavarral a MARADHAM, az isteni szardíniai...
Az olasz konyhát a világ minden táján ismerik, egyik legjellegzetesebb étele a pizza. Titka a friss hozzávalók és persze az olasz temperamentum. Így készül Szardínián:
Gerzsenyi Flóra