Így készül a bajor és a magyar CSÁSZÁRMORZSA!

A császármorzsa télen és nyáron is finom desszert, különösen akkor, ha ízletes gyümölcslekvárt és porcukrot rakunk a tetejére. De hogyan készül? Mutatjuk!

A császármorzsa közkedvelt desszertnek számít nálunk, magyaroknál, ám az itthon elterjedt változat nem feltétlenül köthető az autentikus recepthez. Eredetére két köznépi legendát ismerünk: az egyik szerint az ételt Erzsébet Magyar királyné, azaz Sisi szakácsa készítette el először a császári párnak, a másik történet szerint viszont az étel egyenesen Ferenc József találmánya, innen is kapta ma is ismert nevét.

Bárhogy is történt, a császármorzsaaz egykori Osztrák-Magyar Monarchia országaiban a mai napig imádott desszert.

Hogy mi a különbség?

Az eredeti, osztrák császármorzsa valójában egy palacsintatészta-szerű étel, serpenyőben és zsírral készül, az itthon is kedvelt magyaros változat alapja azonban a búzadara, ezért is hívják sokan csak daramorzsának. Mi két különböző receptet is hoztunk, döntsétek el ti, melyik a nagyobb kedvenc.

A bajor változat:

Bajor császármorzsa

Gyerekkorodból neked is inkább a darával készülő változat ismerős? Én is így vagyok ezzel, viszont az eredeti osztrák recept egy sűrű, ámde habos palacsintatésztából készül, az ...

Hozzávalók két főre: 1 marék mazsola, 5 evőkanál rum, 3 db tojás, 1 evőkanál cukor, 1 csipet só, 130 g finomliszt, 250 ml tej, 3 evőkanál vaj (a sütéshez) és 2 evőkanál porcukor.

A mazsolát egy órára áztassuk be a rumba, közben a tojássárgáját egy evőkanál cukorral keverjük jó habosra. Folyamatos keverés mellett keverjük hozzá a tejet, majd két részletben a lisztet, és kavarjuk csomómentesre.A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük habbá, majd három részletben forgassuk a tésztához. Nyomkodjuk ki, és dobjuk a tésztába a mazsolát. Három evőkanál vajat olvasszunk meg egy 21 cm átmérőjű serpenyőben, majd közepesnél kicsit alacsonyabb lángon kezdjük el sütni.10 perc múlva negyedeljük el a tésztát, fordítsuk meg a szeleteket, és süssük tovább újabb 5 percig. Közben szórjuk meg a tetejét két evőkanál porcukorral. Újra forgassuk meg a tésztát, vegyük feljebb a lángot, és 2-3 perc alatt karamellizáljuk a cukrot. Húzzuk le a tűzről, és fakanállal vágjuk falatokra.A "magyaros" változat:

Hozzávalók 8 főre (igen nagy tepsivel készítjük): 300 g búzadara, 6 dl tej, 15 dkg vaj, 1 citromból nyert citromhéj, 5 db tojás, 7 dkg cukor, 5 dkg porcukor.

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...