Így készítsd a legfinomabb marhapörköltet otthon

Jól kockázott hús, szuper fűszerezés és még pár trükk, hogy a te marhapörkölted legyen a létező legfinomabb. Vigyázz, azonnal el szeretnéd majd készíteni!

Nem csak a levegőbe beszélünk, hoztunk egy nagyszerű receptet is. Nézd meg vadonatúj sorozatunk, a Látványkonyha első videóját, aztán kezdődhet az értekezés: ki-hogyan készíti a sajátját.

Ezek a mi gondolataink marhapörkölt-témában – a receptről videót is készítettünk nektek:

Marhajó marha

Lábszár, hát persze, hogy az! Alapjáraton ebből főzzük a pörköltet. De hogy miből készíthetjük még ezt a rövid lére főzött magyar nemzeti ételt? Hibátlan lehet még lapockából, nyakból és pofahúsból is. Felesleges drága darabokat vásárolni, ezek viszonylag gyorsan elkészülnek, kevésbé zsírosak, inasak. Ezeket itt és most a pörkölt szempontjából pozitív tulajdonságként könyveljük el!

A marhapörkölt receptjéért kattints a képre!

Tipp:

Ha azt szeretnétek, hogy az ízek és a nedvesség bent maradjon a húsban, akkor első mozzanatként forró edényben, olajon, több adagban pirítsátok le a húskockákat minden oldalukon.

Merőleges az egyenes

Merre, hogyan? A húst rostjaira merőlegesen – semmiképpen ne szálirányban, akkor rágós marad – vágjuk nagyobb kockákba. Tényleg ne kicsi darabokba, pirítás közben úgyis összemegy. A nagyobb hús rusztikusabb, ízletesebb, és jobb lesz beleharapni.

Vörösboros marhapörkölt - receptért kattints ide!

Hagymák és zöldségek

Vöröshagymából jó sokat, a hús mennyiségének harmadát pirítsuk a pörkölthöz. A kockázott zöldpaprikával és paradicsommal ez adja majd a szaft tökéletes állagát és zamatát. Áttört, vagy nagyon apróra vágott fokhagymát is tehetünk hozzá –szét fog természetesen főni, és a rövid lé ízét tökéletesíti majd. (A fokhagymát akkor tegyük bele, amikor a fűszereket is hozzáadjuk.)

A pörkölt receptjéért kattints ide!

Zsiradék és víz

Nagyanyáink pörköltkészítés alkalmával rögtön nyúltak a zsírosbödönhöz. Manapság inkább olajon pirítjuk a hagymát. A legtutibb íz eléréséhez viszont próbáljátok ki libazsírral! Nem kell nagyon sok, csak a hagyma alá, hogy legyen min pirulgatnia. Eszméletlen jó aromát ad majd neki!

Vörösborral készített marhapörkölt - receptért katt ide!

Borocska

Olyan, inkább testes vörösbort válasszunk, amit mi is szívesen fogyasztanánk. A lőre elrontja az étel ízét, és a mi kedvünket is. Ebből sem kell a legdrágábbat venni, de legyen minőségi termék. Egy jó, száraz kékfrankossal vagy bikavérrel nem foghatunk mellé.

A vörösboros marhapörkölt receptjéért kattints ide!

Tipp:

Cseréld le a bort sörre, de ne akármilyenre: a keserű pilsner nem áll jól neki, a túl édeskés barna sör is elviszi az ízét, de egy testesebb ipával pompás pörköltet készíthetsz!

A marhapörköltreceptért kattints ide!

Fűszerezés

Ha hagymafronton megkapja a neki kijáró mennyiséget, akkor fűszerekből nem kell sok, csak , bors, fűszerpaprika és pici őrölt kömény. A lényeg az időzítés! A húst már az elején lesózhatjuk, és később is utána sózhatunk, minden kóstolásnál figyeljük, hogyan változik az íze. Borsból tehetünk az elején, de a vége előtt is igazítsunk a szaft ízén vele, mert a bors akkor fejti ki a legjobban a hatását. Fűszerpaprikát csak a már lepirított pörköltalapra tegyünk, ekkor mehet a kömény is bele.

Dödölle és marhapörkölt - recept itt!

Köret

Persze, hogy elsőre a nokedli jut eszünkbe. Angolosan nagyszerű lehet mellé egy pihe-puha krumplipüré, vagy másnap a maradékhoz gyorsba egy adag főtt tészta is, de ne hagyd ki a videónkban látható burgonyás tésztájú dödöllét sem. Hagymán lepirítva nincs párja! A marhapörkölt magában, kenyérrel sem egy könnyű ételke, így dödöllével pedig egy igen is masszívnak mondható fogás, szóval kösse fel a gatyáját, aki nagyobb adagot szedett belőle!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...