Így készíts tökéletes jegeskávét és frappét házilag!

Ha kávéimádó vagy, biztos, hogy te is ittál már jegeskávét. Vagy az valójában frappé volt? Ha minőségi italokat kortyolnál, készíts finom jeges kávét és frappét otthon!

A jegeskávé, valamint a frappé a legfinomabb nyári frissítők közé tartoznak, amiket, ha jól készítünk el, a szánkat összetapasztó ragacsos lötty helyett kulináris élvezetben lehet részünk.

Valódi jegeskávé

A vaníliafagylalttal készült jeges kávé valójában frappé, aminek nem sok köze van a valódi jegeskávéhoz. Ha azonban igazi jegeskávéra, café mazagranra vágysz, olyanra, amilyet már 180 éve a francia idegenlégiósok is ittak, vanília fagylaltra és tejre biztosan nem lesz szükséged. Az eredeti jegeskávé az algériai Mazagran nevű erdőről kapta a nevét, ahol a katonák a kávészirupot hideg vízzel keverték a 19. század derekán. Készítsd el te is, és garantáljuk, átértékeled a jegeskávéról alkotott elképzeléseidet!

Őrölj meg egy adag jó minőségű kávébabot - ha ízesítettre vágysz, ma már kapható karamellizált narancsos, mogyorós, whiskey-s kávébab is. Főzz le egy hosszú kávét, vagy ha erősebbre vágysz, presszót is készíthetsz, adj hozzá 2-3 mokkáskanál cukrot, majd hagyd kihűlni. Ezután tegyél jégkockákat egy előhűtött pohárba, öntsd rá a kávét, és már kortyolhatod is.

Vietnami tojásos kávé

Krémesen lágy, könnyű tojáshab, alatta forró feketekávé! Az egyik legnagyobb kedvencünk volt Vietnamban, amit nem nagy kunszt összedobni. Ha van vietnami kávéfőzőnk, akkor úgy az ...

Ha valami különlegesebbre vágysz, készíthetsz kávékoncentrátumot is. Tölts meg egy befőttesüveget 1:8 arányban kávéőrleménnyel és hideg vízzel, zárd le, majd hagyd állni 1 napot a hűtőben, vagy egyszerűen szoba hőmérsékleten. Ezután egyszerű gézlapokat, vagy erősebb papírtörlőt használva szűrd át többször, amíg tiszta nem lesz a folyadék. A koncentrátumot jégkockákra öntve - ízlés szerint cukorral ízesítve - bármikor fogyaszthatod, ráadásul, ha megfelelően tárolod, azaz lezárva a hűtőben tartod, alacsony savtartalma miatt akár 1 hónapig is eláll.

Ír kávé

Ezzel az isteni ír kávéval könnyedén változatosságot csempészhetünk a reggeli vagy délutáni kávézásba. Az ital alkoholtartalma miatt azonban inkább csak lustálkodós hétvégékre ...

Frapppé

Ha nem klasszikus jegeskávét innál, hanem frappét, akkor a folyamat annyiban különbözik az előzőtől, hogy a jeget össze kell zúzni, és a lefőtt, kihűlt kávéval egy shakerben összerázni. Ha nincs jégtörő funkció a turmixgépeden, akkor a jeget tedd folpackba, borítsd be konyharuhával, és húsklopfolóval zúzd össze. Ezután öntsd shakerbe - vagy más, jól záródó üvegbe -, öntsd rá a cukros kávét, és addig rázd, amíg a jégkásás állagú nem lesz. Végül töltsd pohárba, és ha úgy szereted, adj hozzá tejet, ha úgy tartja kedved egy kevés likőrt, és élvezd az ízek kavalkádját!

Nutellás jegeskávé

Mindenki kedvencét, a nutellát ezúttal ebbe a szuperhűsítő, nyári jegeskávéba csempésztük bele. Próbáljátok ki Ti is, ígérjük, nagyon jól fog esni a nagy melegben!

Ha nemcsak innál, hanem ennél is valami kávésat, készítsd el ezt a süteményt:

Cappuccino torta

Nálunk ez volt a húsvéti desszert, a férjem nagy örömére:-) (ti. imádja a kávét, következésképpen a kávés finomságokat is...).

Ezeket olvastad már?

via és via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...