Így készíts portugál krémest házilag – a titok a vajban rejlik

Lisszabonban járva az ember lépten-nyomon belebotlik a híres pasteis de nata-ba krémesbe, ám rosszat sehol sem kapni. Most viszont azt mutatjuk meg, hogy készítsd el házilag!

Maga a pasteis de nata kifejezés elég leíró, ugyanis 'krémes tésztát' jelent. Ugyanakkor nem ez az eredeti sütemény, hanem a pasteis de Belém, amit viszont csak Lisszabon Belém városrészében, egyetlen egy helyen kapni. Az eredetileg papok és apácák által készített édesség sikere viszont olyan szinten töretlen, hogy országszerte kapni a krémes kosárkákat, pasteis de nata néven.

A portugál gasztronómiáról és süteményekről ITT írtam részletesebben.

Videón is megnézheted, hogyan készülnek az édes desszercsodák:

Portugál krémest házilag készíteni sem ördöngösség, csak kicsit időigényes...érdemes rászánni egy fél délutánt, és a másnap reggelt is.

A sütemény lényegében két részből áll: a szinte szilánkosan ropogós, vajas leveles tésztás kosárkából, és a remegősen lágy krémből.

Ha leveles tésztát csinálunk házilag, készüljünk fel lélekben, hogy macerás és koszolós a folyamat. Mielőtt azonban ezen a ponton feladnátok az olvasást, elárulom: én is most csináltam először házilag, és nem csak szuperül sikerült, de olyan finom is lett, hogy többet biztos nem veszek nyúlós bolti tésztát! És ha egyszer kipróbáljátok, ti sem fogtok, az fix.

Pontos receptet ITT találtok, most csak a lényeget szedem össze nektek.

A portugál krémeshez meglepően hétköznapi alapanyagok kellenek csak!

A portugál krémes készítéséhez meglepően kevés dologra van szükség, éppen ezért viszont igyekezzünk mindenből a pénztárcánk által megengedett legjobb minőséget választani – különösen igaz ez a vajra. A tészta lényegében erre épül, na meg a technikára: nyújtsuk minél vékonyabbra, így kevesebb nyújtással is elérjük azt a szuper ezerrétegűséget, ami olyan istenivé teszi a tésztát.

Mivel a pasteis de Belém esetében eredetvédett süteményről van szó, nincs pontos receptje, épp ezért ahány ház, annyi szokás, hogy miből mennyi kerül a kosárkába. A krém ízesítéséhez én most használtam fahéjat és vaníliát is – utóbbi megint az az alapanyag, amin nem érdemes spórolni, mert nincs az az aroma, ami felér egy rúd kikapart magjaival. Illetve mivel nálunk mindig van itthon házi vaníliakivonat, abból is tettem bele egy jó evőkanálnyit.

Nosalty-tipp:

A kikapart vaníliarudakat még véletlenül se dobjátok ki! Helyette tegyétek őket egy jól zárható, 2-3 decis üvegcsébe és öntsétek fel vodkával. Már pár nap alatt látszani fog, ahogy a vanília kioldódik az alkoholba. Minden új rudat ide berakhattok, a felhasznált kivonatmennyiséget pedig vodkával pótolhatjátok.

Portugál krémes lépésről lépésre - KATT A KÉPRE!

A sütés szintén sarkalatos pont, bármilyen ijesztően hangzik is, a sütőnk által megengedett legmagasabb hőfokon érdemes sütni a kosárkákat. Ugyanis ez az extrém hő az, amitől kellően ropogós lesz a tésztánk, a krém tetején pedig megjelennek a portugál krémesre jellemző fekete kis foltok. Tradicionálisan különálló kis kosarakban sütik nagyjából negyed órát, de fém muffinformában is tökéletesen elkészíthető, ez esetben azonban figyeljünk, mert valamivel hamarabb elkészülnek.

Pasteis de nata receptért katt a képre!

A kész kosárkákat hagyjuk pár percet pihenni, majd tetszés szerint szórjuk meg fahéjjal vagy fahéjas porcukorral. Hidegen is isteniek, viszont az igazi, remegős pudingélményt azon melegében fogyasztva tapasztalhatjuk meg. Na, ki próbálja ki?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...