A kukoricadara egy olcsón, könnyen hozzáférhető alapanyag, ráadásul laktató és sokféleképpen ízesíthető, így régebben az emberek táplálkozásának egyik alapvető fogása volt. Ma már ritkábban esszük, mert bár nem egy összetett étel, az elkészítése mégsem annyira egyszerű. Az alábbi receptet Mary-Frances Heck gasztroújságíró alkotta meg, amit bárki könnyen el tud készíteni otthon, ráadásul az aktív főzési idő mindössze 20 perc benne. Ha még több polentareceptre vagy kíváncsi, nézz szét a Nosalty oldalán!
Nincs szükséged semmilyen speciális eszközre
Egyszerűen csak fogj egy lábast és egy habverőt, és már készen is állsz, hogy elkészítsd életed polentáját.
Forrald fel az alaplét – de figyelj, hogy a polenta ne forrjon föl
A recept első lépése, hogy az alacsonyabb nátriumtartalmú csirke- vagy zöldségalaplevet (nyolc csészével) felforralod egy közepes lábasban magas lángon. Amint ez megtörténik, keverd el a sót és a borsot (1-1 teáskanál), majd vedd le az edényt a tűzhelyről. Ezután fokozatosan add hozzá a polentát (2 csésze polenta vagy kukoricadara), de figyelj, hogy ne melegedjen fel túlságosan, különben darabos lesz a végeredmény. Mikor a polenta elérte a mártásszerű állagot, akkor elérkezett az ideje, hogy rátedd a lábasra a fedőt.
Hagyd magára a polentát
Ami nagyon jó ebben a receptben, hogy miután rákerült a fedő, egyszerűen ott kell hagynod a polentát 45 percre, vagyis nincs szükséges intenzív kavargatásra, így azokon a hétköznap estéken is elkészítheted, amikor nincs kedved a konyhában állni. Ezt az időt arra használhatod, amire csak szeretnéd, de a reggeli/vacsora más elemeit is megcsinálhatod addig, amíg várakozol.
Ne ess kétségbe, amikor leemeled a fedőt
Amikor leveszed a fedőt, úgy tűnhet, hogy a polenta teteje megkeményedett, de ne aggódj. A zsír – például sajt vagy sózatlan vaj – hozzáadásával, és némi elszánt kevergetés után azt a krémes végeredményt fogod kapni, amire vágytál, és amitől olyan jó lesz ez az egytálétel.
Próbáld ki különböző feltétekkel
A polentát önmagában is lehet enni, de állagának és ízének köszönhetően kiválóan alkalmas arra, hogy különböző feltétekkel tedd érdekesebbé és gazdagabbá. Lehet ez akár sonka vagy szezonális zöldség, de akár buggyantott tojás vagy mogyoróhagyma is.
Ne feledkezz meg az ízesítésről sem
Ha igazán telt ízvilágú polentára vágysz, akkor Mary-Frances azt tanácsolja, hogy keverj bele mascarpone sajtot. A tökéletes összhatásért mehet mellé egy kis frissen vágott petrezselyem és pirított fokhagyma.
Hasznosítsd újra a maradékokat
Az ételpazarlás egy fontos kérdés napjainkban, ezért igyekezz odafigyelni, hogy minimalizáld az eldobott étel mennyiségét. Ennek érdekében jól válaszd meg, hogy milyen edényben teszed el a megmaradt polentát, mert az fel fogja venni az edény alakját. Mary-Frances egy kivajazott sütőedényt ajánl, mivel így könnyebb felszeletelni kisebb kockákra a polentát. Mielőtt újra felszolgálnád, egy serpenyőben süsd át egy picit, hogy ropogós legyen a polenta. A tetejére tegyél sajtot vagy valamilyen szószt, mintha tészta lenne. Természetesen semmi sem áll az utadba, hogy akár reggeliként szervírozd jól átsütve valamilyen zöldséggel.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Egy kreatív megoldással távolról próbálják jobbá tenni az otthon töltött...
A napokban egész Olaszországot lezárták a koronavírus miatt, mindenki otthon van, ezért 40 milánói séf ötletes módon online főzővideókkal igyekszik feldobni a bezártságot.
Szász NóriEzért fontos, hogy szezonális zöldségeket és gyümölcsöket egyél
Válaszd a szezonális élelmiszereket, amivel környezettudatos módon támogatod szervezetedet.
Szász NóriÚtmutató a sáfrányhoz: így vedd meg és használd a világ...
A sáfrány a világ legdrágább fűszere, mégis érdemes legalább egyszer áldozni rá.
Szász NóriEzzel a 2 módszerrel gyorsan és könnyen szoba-hőmérsékletű lehet a...
Elfelejtetted időben kivenni a vajat a hűtőből? Gyorsan kell összedobnod valamit, és nincs időd megvárni, hogy kiolvadjon? Ezzel a két módszerrel felgyorsíthatod a folyamatot!
Szász NóriCímlapkép: Getty Images