Így készíts lépésről lépésre ízletes polentát anélkül, hogy bekapcsolnád a sütőt!

Bár a polentát az egyszerűbb ételek között tartjuk számon, az elkészítése koránt sem nehézségek nélküli. Az alábbi lépésekkel könnyen menni fog!

A kukoricadara egy olcsón, könnyen hozzáférhető alapanyag, ráadásul laktató és sokféleképpen ízesíthető, így régebben az emberek táplálkozásának egyik alapvető fogása volt. Ma már ritkábban esszük, mert bár nem egy összetett étel, az elkészítése mégsem annyira egyszerű. Az alábbi receptet Mary-Frances Heck gasztroújságíró alkotta meg, amit bárki könnyen el tud készíteni otthon, ráadásul az aktív főzési idő mindössze 20 perc benne. Ha még több polentareceptre vagy kíváncsi, nézz szét a Nosalty oldalán!

Nincs szükséged semmilyen speciális eszközre

Egyszerűen csak fogj egy lábast és egy habverőt, és már készen is állsz, hogy elkészítsd életed polentáját.

Forrald fel az alaplét – de figyelj, hogy a polenta ne forrjon föl

A recept első lépése, hogy az alacsonyabb nátriumtartalmú csirke- vagy zöldségalaplevet (nyolc csészével) felforralod egy közepes lábasban magas lángon. Amint ez megtörténik, keverd el a sót és a borsot (1-1 teáskanál), majd vedd le az edényt a tűzhelyről. Ezután fokozatosan add hozzá a polentát (2 csésze polenta vagy kukoricadara), de figyelj, hogy ne melegedjen fel túlságosan, különben darabos lesz a végeredmény. Mikor a polenta elérte a mártásszerű állagot, akkor elérkezett az ideje, hogy rátedd a lábasra a fedőt.

Egyszerű polenta

Nagyon tipikus olasz köret, készíthető lágyabb és keményebb formában. Ha lágyabbra szeretnénk, ehhez a vízmennyiséghez fele ennyi kukoricadarát adjunk!

Hagyd magára a polentát

Ami nagyon jó ebben a receptben, hogy miután rákerült a fedő, egyszerűen ott kell hagynod a polentát 45 percre, vagyis nincs szükséges intenzív kavargatásra, így azokon a hétköznap estéken is elkészítheted, amikor nincs kedved a konyhában állni. Ezt az időt arra használhatod, amire csak szeretnéd, de a reggeli/vacsora más elemeit is megcsinálhatod addig, amíg várakozol.

Ne ess kétségbe, amikor leemeled a fedőt

Amikor leveszed a fedőt, úgy tűnhet, hogy a polenta teteje megkeményedett, de ne aggódj. A zsír – például sajt vagy sózatlan vaj – hozzáadásával, és némi elszánt kevergetés után azt a krémes végeredményt fogod kapni, amire vágytál, és amitől olyan jó lesz ez az egytálétel.

Próbáld ki különböző feltétekkel

A polentát önmagában is lehet enni, de állagának és ízének köszönhetően kiválóan alkalmas arra, hogy különböző feltétekkel tedd érdekesebbé és gazdagabbá. Lehet ez akár sonka vagy szezonális zöldség, de akár buggyantott tojás vagy mogyoróhagyma is.

Polenta kelkáposztával

Tradicionális Toszkán egytálétel, amin szegények generációja nőtt fel. Én nem vagyok egy nagy polentarajongó, de ez az étel nagyon finom - és elképesztően olcsó is, ha a parmezánt ...

Ne feledkezz meg az ízesítésről sem

Ha igazán telt ízvilágú polentára vágysz, akkor Mary-Frances azt tanácsolja, hogy keverj bele mascarpone sajtot. A tökéletes összhatásért mehet mellé egy kis frissen vágott petrezselyem és pirított fokhagyma.

Hasznosítsd újra a maradékokat

Az ételpazarlás egy fontos kérdés napjainkban, ezért igyekezz odafigyelni, hogy minimalizáld az eldobott étel mennyiségét. Ennek érdekében jól válaszd meg, hogy milyen edényben teszed el a megmaradt polentát, mert az fel fogja venni az edény alakját. Mary-Frances egy kivajazott sütőedényt ajánl, mivel így könnyebb felszeletelni kisebb kockákra a polentát. Mielőtt újra felszolgálnád, egy serpenyőben süsd át egy picit, hogy ropogós legyen a polenta. A tetejére tegyél sajtot vagy valamilyen szószt, mintha tészta lenne. Természetesen semmi sem áll az utadba, hogy akár reggeliként szervírozd jól átsütve valamilyen zöldséggel.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...