Így készíts fali függőt és karácsonyfadíszt citrusokból

Készíts természetes díszt otthonodba citrusfélékből pofonegyszerűen! Csak néhány narancsra és grapefruitra lesz szükséged, hogy feldobd a lakást és a karácsonyfát.

Elhatároztad, hogy idén környezettudatosabb életmódra váltasz? Akkor az alábbi lakásdekorációt neked találták ki! Nemcsak, hogy gyümölcsökből készül, így teljesen természetes, de olcsó és a kreatív energiáidat is kiélheted a készítésük során. Ha esetleg megmaradt régről néhány narancs a hűtő mélyén, azt is nyugodtan tudod használni, így nem vesznek kárba! Ezek az egyedi citrusdíszek egész éven át otthonod ékei lehetnek, de akár karácsonyra is elkészítheted őket, hogy a fádat ékesítsék. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem bonyolult.

Fali függő citrusokból és régi faágból

Először válaszd ki a gyümölcsöket, amiket szeretnél felhasználni: narancs, grapefruit, citrom, lime –minél többfélét használsz, annál színesebb lesz a kompozíciód. Ezután vágd fel a gyümölcsöket nagyjából 6 mm vastag szeletekre. Használj jól vágó kést, hogy szép egyenletes legyen a szélük. Ha esetleg vannak bennük magok, azokat távolítsd el. A szeleteket tedd sütőpapírra, majd mehetnek be a 60-70 fokos sütőbe, ahol 3-4 órát kell eltölteniük. Óránként forgasd át őket, hogy egyenletes legyen a színük. Ha nem szeretnéd a sütőt használni, hagyd a levegőn megszáradni a szeleteket, ami kb. 4 napot vesz majd igénybe. Viszont ha ezt a megoldást választod, készülj fel, hogy a narancsszeletek széle fel fog kunkorodni.

Már csak fel kell fűznöd a szeleteket egy tű segítségével egy 20-30 cm hosszú zsinórra. A sorrend rajtad múlik, rendezheted szín vagy méret szerint. Ismételd ezt addig, amíg el nem fogynak a szeletek. A citrus zsinegek végén hagyj szabadon 10 cm-t, hogy majd rá tudd őket kötözni a faágra. Az elkészült, szárított citrusokkal felaggatott ágat akaszd fel a lakás tetszőleges pontján, és élvezd a látványt.

Természetes karácsonyi díszek pár perc alatt

Ahhoz, hogy a karácsonyfádat idén narancs- és grapefruitdíszekkel ékesíthesd fel, ugyanúgy meg kell sütnöd a gyümölcsszeleteket, ahogy azt fent már leírtuk. Miután megsütötted a szeleteket, a tűvel egyenként készíts rájuk akasztót cérnából. Ha szeretnéd még egy kicsit feldobni őket, tűvel és sötétbarna vagy fekete cérnával erősíts egy csillagánizst a narancsszeletek közepére, két öltés elég is. A fán a fényekkel mindegyik szelet olyan, mint egy arany színű üvegdísz, nagyon ünnepi és hangulatos!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...