Ismerkedjünk meg a világörökség részévé választott francia konyha egyik remekével, az eclair (magyarul ekler) fánkkal – most, a farsang időszakban jött el az ideje elkészíteni!
Máris lukra futottunk, hiszen az ekler (eclair) nem tipikusan farsangi fánk. Nem is lehetne az, ahhoz ő túlságosan légies és könnyed. Olyannyira, hogy még a Titanicra is sikerült feljutnia – másik három társával együtt a süllyedés estéjén felszolgált vacsora záróakkordja volt. De ettől még fánk, ha nem is a klasszikus és zsírban sült, így abszolút helye van a farsangi asztalon is. Különösen akkor, ha a sok nehéz, zsíros étel után már nem bírjuk magunkba gyömöszölni a klasszikus szalagos verziót, csak valami habkönnyű, édes ízre vágyunk.
A mi eclair-receptünket és a pontos leírást itt találod!
Az ekler fánk, akárcsak a képviselőfánk vagy a profiterol, égetett tésztából készül, az alapverziója pedig tejszínhabbal vagy cukrászkémmel van megtöltve. A tetejére ízléstől függően kerülhet kevés vagy nagyon sok csokimáz. Az égetett tészta sajnos régóta a „hű, az nehéz, neki sem kezdek" kategóriába tartozik – pedig ez egyáltalán nem igaz. Ha betartunk pár szabályt, tökéletes tésztát kapunk – onnantól pedig már csak azt kell eldönteni, hogy mivel töltsük, és hogyan dekoráljuk.
Lássuk a legfontosabb szempontokat ekler készítésekor:
- Mindig friss alapanyagokat használjunk!
- Pontosan mérjük ki a hozzávalókat, az égetett tészta nem tűri, hogy változtassunk az arányokon!
- Legyünk türelmesek! Egyszerre csak egy tojást dolgozzunk bele a tésztába, a következő csak akkor menjen, ha az elsőt már beitta a tészta!
- Forró sütőbe tegyük a fánkokat, majd 10 perc után mérsékeljük a hőfokot.
- Ne nyitogassuk az ajtót, mert azonnal összeesik!
- Ha nem vágjuk fel azonnal, miután elkészült, szurkáljuk meg hústűvel, hogy a gőz lassan tudjon belőle távozni.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ha megjött a kedved a fánkozáshoz:
- Így készült nálam a jellemhibás, SZALAGTALAN farsangi fánk
- Farsangi fánkozás olajszag nélkül - ezt a változatot süsd meg!
- 11 sütőben sült fánk - spórold meg az olajszagot és a felesleges kalóriákat!
Szerző: Nemes Nóra