Így készíts otthon savanyú káposztát, ez a legjobb szezonális alapanyagunk – ráadásul vegán!

November van, dúl a savanyú káposzta szezonja, a töltött káposztán túl vagyunk, de ha bevállalós vagy, még mindig kipróbálhatod, milyen, ha magadnak készíted ezt a C-vitamin-bombát!

A savanyú káposzta, azaz a fehér káposzta erjesztett változata a hideg hónapok egyik közkedvelt és igen olcsó alapanyaga, amire rendesen rá lehet kattanni isteni fanyar íze miatt, miközben észrevétlenül fejti ki kedvező élettani hatásait - nagyágyú a C-vitamin terén, amit nyersen és savanyítva is megőriz, de kedvezően hat probiotikus tulajdonsági miatt a belekre, az emésztésre is, ezért savanyúságként nehezebb húsok mellé külön ajánlott.

Na de vajon hogy készíthetjük el mi is otthon?

Fél-kései illetve teljesen beérett fehér káposztából készítsük a savanyúságunkat - írja a hobbikert. Ha kész, mehet egytálételekbe, levesekbe, rakottasba, töltött káposztafélékbe. Na meg persze ehetjük magában is, ez a legegészségesebb!

Savanyú káposzta saláta

Régebben - míg nem volt saját piacom - a vecsési fehérboros konzerv savanyú káposztára esküdtem. A piacon a Szarvas Balázs savanyította káposzta mindent felülír! A savanyú káposzta ...

Elkészítés autentikus módon:

  • szedjük le a sérült felső leveleket, vágjuk ki a torzsát
  • gyaluljuk le a káposztát
  • rakjuk kő-, fa- vagy üvegedénybe - ha kisebb a mennyiség, 5 literes befőttesüvegbe, pergamennel lekötve
  • 10 kg-ra 150-200 g sót számítsunk, és sózzuk a rétegeket, miközben fával vagy ököllel nyomkodjuk a káposztát
  • ízesítsük babérlevéllel, mustármaggal, borssal, tormával, köménnyel
  • mehet rá darabolt alma, birsalma és hagyma is, ezekkel pikánsabbá tehetjük
  • a nyomkodással teljesen ki kell szorítani a levegőt a káposztából, különben nem lesz tökéletes az erjedés
  • ha túl sok levet enged nyomkodás közben, azt is le kell önteni róla, de annyi maradjon, amennyiben el tud merülni
  • klasszikusan falevelet (pl. meggyfa levelét) raknak a kinyomkodott káposztára, és valami olyan súlyt, ami által elmerül saját sós levében
  • a káposztával telt edényeket hűvösebb, 10-15 fokos hőmérsékletű helyiségben helyezzük el, ahol 1-2 hónap alatt lezajlik a tejsavas erjedés
  • ezután a fedőt és a káposzta felső rétegét alaposan megmossuk, ami megrohadt, azt eltávolítjuk és visszarakjuk a nehezéket - a mosogatást 2-3 naponként szükségszerűen ismételgetjük

Egyszerűbb elkészítési módokat is találtok, ahol a savanyítás ideje rövidebb, vagy például kenyérrel, esetleg joghurttal erjed a káposzta - nézzétek ezeket a recepteket:

Kovászolt káposzta

 A kovászolt káposzta Erdélyben közkedvelt igazán. Fűszere: fokhagyma, kapor és borsikafű. A nyári káposzta savanyításhoz kiváló. Többek közt a nyári töltött káposzta ...

Próbáljátok ki, a savanyú káposzta ráadásul jó sokáig eláll!

Ezeket olvastad már?

14 meggyőző káposztás cvekedli

A káposztás tészta jó hírét valószínűleg a menza-étkezde tette a tönkre. Felejtsük el a gyermekkori rossz emléket, és adjunk egy új esélyt ennek a valóban finom tésztaételnek!

Nosalty

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...