Így készíts otthon savanyú káposztát, ez a legjobb szezonális alapanyagunk – ráadásul vegán!

November van, dúl a savanyú káposzta szezonja, a töltött káposztán túl vagyunk, de ha bevállalós vagy, még mindig kipróbálhatod, milyen, ha magadnak készíted ezt a C-vitamin-bombát!

A savanyú káposzta, azaz a fehér káposzta erjesztett változata a hideg hónapok egyik közkedvelt és igen olcsó alapanyaga, amire rendesen rá lehet kattanni isteni fanyar íze miatt, miközben észrevétlenül fejti ki kedvező élettani hatásait - nagyágyú a C-vitamin terén, amit nyersen és savanyítva is megőriz, de kedvezően hat probiotikus tulajdonsági miatt a belekre, az emésztésre is, ezért savanyúságként nehezebb húsok mellé külön ajánlott.

Na de vajon hogy készíthetjük el mi is otthon?

Fél-kései illetve teljesen beérett fehér káposztából készítsük a savanyúságunkat - írja a hobbikert. Ha kész, mehet egytálételekbe, levesekbe, rakottasba, töltött káposztafélékbe. Na meg persze ehetjük magában is, ez a legegészségesebb!

Savanyú káposzta saláta

Régebben - míg nem volt saját piacom - a vecsési fehérboros konzerv savanyú káposztára esküdtem. A piacon a Szarvas Balázs savanyította káposzta mindent felülír! A savanyú káposzta ...

Elkészítés autentikus módon:

  • szedjük le a sérült felső leveleket, vágjuk ki a torzsát
  • gyaluljuk le a káposztát
  • rakjuk kő-, fa- vagy üvegedénybe - ha kisebb a mennyiség, 5 literes befőttesüvegbe, pergamennel lekötve
  • 10 kg-ra 150-200 g sót számítsunk, és sózzuk a rétegeket, miközben fával vagy ököllel nyomkodjuk a káposztát
  • ízesítsük babérlevéllel, mustármaggal, borssal, tormával, köménnyel
  • mehet rá darabolt alma, birsalma és hagyma is, ezekkel pikánsabbá tehetjük
  • a nyomkodással teljesen ki kell szorítani a levegőt a káposztából, különben nem lesz tökéletes az erjedés
  • ha túl sok levet enged nyomkodás közben, azt is le kell önteni róla, de annyi maradjon, amennyiben el tud merülni
  • klasszikusan falevelet (pl. meggyfa levelét) raknak a kinyomkodott káposztára, és valami olyan súlyt, ami által elmerül saját sós levében
  • a káposztával telt edényeket hűvösebb, 10-15 fokos hőmérsékletű helyiségben helyezzük el, ahol 1-2 hónap alatt lezajlik a tejsavas erjedés
  • ezután a fedőt és a káposzta felső rétegét alaposan megmossuk, ami megrohadt, azt eltávolítjuk és visszarakjuk a nehezéket - a mosogatást 2-3 naponként szükségszerűen ismételgetjük

Egyszerűbb elkészítési módokat is találtok, ahol a savanyítás ideje rövidebb, vagy például kenyérrel, esetleg joghurttal erjed a káposzta - nézzétek ezeket a recepteket:

Kovászolt káposzta

 A kovászolt káposzta Erdélyben közkedvelt igazán. Fűszere: fokhagyma, kapor és borsikafű. A nyári káposzta savanyításhoz kiváló. Többek közt a nyári töltött káposzta ...

Próbáljátok ki, a savanyú káposzta ráadásul jó sokáig eláll!

Ezeket olvastad már?

14 meggyőző káposztás cvekedli

A káposztás tészta jó hírét valószínűleg a menza-étkezde tette a tönkre. Felejtsük el a gyermekkori rossz emléket, és adjunk egy új esélyt ennek a valóban finom tésztaételnek!

Nosalty

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!