A savanyú káposzta, azaz a fehér káposzta erjesztett változata a hideg hónapok egyik közkedvelt és igen olcsó alapanyaga, amire rendesen rá lehet kattanni isteni fanyar íze miatt, miközben észrevétlenül fejti ki kedvező élettani hatásait - nagyágyú a C-vitamin terén, amit nyersen és savanyítva is megőriz, de kedvezően hat probiotikus tulajdonsági miatt a belekre, az emésztésre is, ezért savanyúságként nehezebb húsok mellé külön ajánlott.
Na de vajon hogy készíthetjük el mi is otthon?
Fél-kései illetve teljesen beérett fehér káposztából készítsük a savanyúságunkat - írja a hobbikert. Ha kész, mehet egytálételekbe, levesekbe, rakottasba, töltött káposztafélékbe. Na meg persze ehetjük magában is, ez a legegészségesebb!
Elkészítés autentikus módon:
- szedjük le a sérült felső leveleket, vágjuk ki a torzsát
- gyaluljuk le a káposztát
- rakjuk kő-, fa- vagy üvegedénybe - ha kisebb a mennyiség, 5 literes befőttesüvegbe, pergamennel lekötve
- 10 kg-ra 150-200 g sót számítsunk, és sózzuk a rétegeket, miközben fával vagy ököllel nyomkodjuk a káposztát
- ízesítsük babérlevéllel, mustármaggal, borssal, tormával, köménnyel
- mehet rá darabolt alma, birsalma és hagyma is, ezekkel pikánsabbá tehetjük
- a nyomkodással teljesen ki kell szorítani a levegőt a káposztából, különben nem lesz tökéletes az erjedés
- ha túl sok levet enged nyomkodás közben, azt is le kell önteni róla, de annyi maradjon, amennyiben el tud merülni
- klasszikusan falevelet (pl. meggyfa levelét) raknak a kinyomkodott káposztára, és valami olyan súlyt, ami által elmerül saját sós levében
- a káposztával telt edényeket hűvösebb, 10-15 fokos hőmérsékletű helyiségben helyezzük el, ahol 1-2 hónap alatt lezajlik a tejsavas erjedés
- ezután a fedőt és a káposzta felső rétegét alaposan megmossuk, ami megrohadt, azt eltávolítjuk és visszarakjuk a nehezéket - a mosogatást 2-3 naponként szükségszerűen ismételgetjük
Egyszerűbb elkészítési módokat is találtok, ahol a savanyítás ideje rövidebb, vagy például kenyérrel, esetleg joghurttal erjed a káposzta - nézzétek ezeket a recepteket:
Próbáljátok ki, a savanyú káposzta ráadásul jó sokáig eláll!
Ezeket olvastad már?
14 meggyőző káposztás cvekedli
A káposztás tészta jó hírét valószínűleg a menza-étkezde tette a tönkre. Felejtsük el a gyermekkori rossz emléket, és adjunk egy új esélyt ennek a valóban finom tésztaételnek!
Nosalty7 tipp savanyú káposztához
Tudjuk, a savanyú káposzta roppantul egészséges - de mégis mit lehet még belőle készíteni? Magában nem mindenki szereti, a töltött káposzta meg már uncsi.
Országh Kitti12 tipp a töltött káposzta készítéséhez
Savanyú vagy édes káposztából készítsük? Átöblítsük? Fazékban vagy cserépedényben az igazi? Tarts velünk, hogy istenien sikerüljön a karácsonyi asztal főszereplője!
Petra