Így kell megmosni a zöldségeket, gyümölcsöket – Te helyesen tisztítod meg őket?

Tiszta vízzel, mosogatószerrel, vagy egyáltalán nem kell megmosni a zöldségeket, gyümölcsöket? Szakértő mondja el, mire kell figyelned.

Sokan sokfélét mondanak arról, hogy mit, hogyan kell megmosni, egyáltalán, meg kell-e mosni. Óriási vita alakult ki például a húsmosás körül is. Vannak, akik szerint a vizes öblítés elegendő, míg mások úgy gondolják, hogy az egyetlen módja annak, hogy valóban megtisztítsunk egy gyümölcsöt, zöldséget a szennyeződéstől, a viasztól és a vegyi anyagoktól az, hogy szappanos, mosogatószeres vízzel mossuk meg.

Miért kell egyáltalán megmosni a gyümölcsöket és a zöldségeket?

Egyszer biztos, hogy le kell mosni minden boltban vásárolt zöldséget és gyümölcsöt, ugyanis rendkívül sok a szennyeződés, nagyon sok kézen mennek addig keresztül, amíg a boltok polcaira kerülnek. Ezen kívül a legtöbbet peszticidekkel permetezik, amelyek nem feltétlenül biztonságosak. Karina Heinrich táplálkozási szakember szerint a gyümölcsök és zöldségek mosásának legfontosabb oka az, hogy megvédjük magunkat az emésztőszervi betegségektől:

„A mosással csökkenthetjük az olyan baktériumok számát, mint amilyen az E. Coli, és nagyobb eséllyel előzhetjük meg a betegségeket.”

Mi leginkább csak a „népszerű” megbetegedésekről, például a szalmonelláról vagy az E. Coli-ról hallunk, de a mosatlan gyümölcsök és zöldségek miatti betegségek valójában gyakoribbak, mint gondolnánk. Heinrich azt is megjegyezte, hogy a legjobb, ha közvetlenül az evés előtt mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket, ugyanis, ha mosás után még tároljuk őket, baktériumok, gombák szaporodhatnak el rajtuk, ráadásul gyorsabban is romlanak.

Paradicsomos cukkini sütve

Nyár elején elhatároztam, hogy konyhakertet készítek, de mivel kezdő vagyok még, csak cukkinit, tököt és paradicsomot ültettem. Nagy meglepetésemre óriás cukkinik árasztották el a ...

Hogyan kell megmosni a zöldségeket, gyümölcsöket?

Először is mosd meg alaposan a kezed szappannal, majd folyóvíz alatt dörzsöld át a zöldségeket, gyümölcsöket, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket és a felszíni mikroorganizmusokat. Kemény héjjal vagy kemény bőrrel rendelkező ételeknél kefével is átdörzsölheted, de fontos, hogy egyiknél se használj forróvizet! A meleg víz lehetővé teszi a mikroorganizmusok bejutását a szárába vagy magába a gyümölcsbe, zöldségbe. A szakértő még egy plusz tippet is ad:

„A konyhai csap alatt történő mosás eltávolíthatja a szennyeződést, de számos kutatás rámutatott arra, hogy a szódabikarbóna hozzáadása a vízhez a legjobb módja a növényvédő-szerek eltávolításának.”

A DIY zöldségmosó elkészítéséhez Heinrich azt javasolja, hogy töltd fel tiszta hideg vízzel a konyhai mosogatódat, és adj hozzá 4 evőkanál szódabikarbónát, majd 5 percig áztasd a zöldségeket, gyümölcsöket. Végül öblítsd le őket hideg vízzel! Ezt a bogyós gyümölcsöknél, vagy más, lágy gyümölcsöknél mellőzd.

A szakértő szerint vannak élelmiszerek, amiknek mosására különösen nagy gondot kell fordítani a permetszerek miatt. Ide tartozik az eper, a spenót, a kelkáposzta, a nektarin, az alma, a szőlő, az őszibarack, a cseresznye, a körte, a paradicsom, a zeller és a burgonya.A salátafélék, és a káposzta külső leveleit dobd el, és levelenként mosd meg.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...