Így illeszd be a natúr joghurtot az egészséges étrendedbe! 7+1 tipp a dietetikustól

Könnyen beszerezhető és mindennapi étrendünkben változatosan felhasználható. Ez a natúr joghurt, mutatjuk, hogy variálhatod a legjobban! (X)

A natúr joghurt a kiegyensúlyozott, változatos étrend egyik fontos alapélelmiszere. Általában alacsony energiatartalmú (50-70 kcal/100 g), fontos teljesértékű fehérje- és kalciumforrás. Élő, aktív mikroorganizmusokat tartalmaz, ezért nevezik élőflórásnak.

Ma már többféle kiszerelésben beszerezhetőek, vehetünk nagy, családi- és egyszemélyes tízóraira, uzsonnáravaló kiszereléseket.

Hogyan fogyasszuk?

A natúr joghurt rendkívül változatosan felhasználható. Amellett, hogy fogyaszthatjuk szendvicseink, uzsonnaételeink kísérőjeként, számtalan egyéb étel alkotórészeként is felhasználhatjuk. Ráadásul, alacsony energiatartalmuknak köszönhetően mind a normál, mind a csökkentett zsírtartalmú termékek tökéletesen beilleszthetőek szinte minden étrendbe.

Lássunk néhány példát a natúr joghurt változatos felhasználására!

1. Turmixok

A megfelelő folyadékfogyasztás kulcsfontosságú szervezetünk egészséges működése szempontjából. Italaink változatosságát biztosíthatjuk joghurtos gyümölcsturmixokkal, amelyek értékes tápanyagtartalmát tovább növelhetjük kevés zabpehellyel, -korpával vagy akár túróval is.

Meggy smoothie

Ha a meggy nem elég édes, ízesíthetjük az italunkat ízlés szerint cukorral vagy mézzel.

Mangó shake

A Food Network-ön kutakodva találtam ezt a receptet, és éppen ült a hűtőmben egy nagyobb mangó. Ott ugyan még egy kis plusz mentaport is írtak, de az nem volt nekem. Természetesen jég is ...

2. Salátaöntetek

Jelentősen csökkenthetjük ételeink zsírtartalmát, ha tejfölös-majonézes öntetek helyett joghurtos-fűszeres önteteket használunk. Érdemes a hagyományos recepteket is átalakítanunk, nem fogunk csalódni a végeredményben.

Ranch öntet

Amerikában ettem először ezt az öntetet, amely tulajdonképpen egyben egy mártás, mártogatós is.

Joghurtos pikáns salátaöntet

Ez a salátaöntet recept úgy született, hogy a párom megkért, találjak már ki valamit, mert nem kifizetődő mindig üzletből venni a salátaöntetet - drága és kevés van egy üvegben. ...

Raita

A raita egy népszerű pakisztáni mártogatós, amit fogyaszthatnak parathaval reggelire, illetve mindenféle rizses egytálétel kísérője.  Többféle változata van, én most egyet mutatok ...

3. Mártogatósok

Tízóraira, uzsonnára vagy az esti sorozat mellé, baráti összejövetelekre, grillpartikra tökéletes előételek, kiegészítők a joghurtos mártogatósok, amelyeket pl. zöldségfasírtokkal, hasábokra vágott zöldségekkel tálalhatunk. A joghurtot keverjük ki ízlés szerint szárított vagy friss zöldfűszerekkel, hagyományos vagy egzotikus őrölt fűszerekkel.

4. Levesek, főzelékek sűrítése

A hagyományos magyar konyhában gyakran sűrítjük leveseinket, főzelékeinket tejfölös habarással vagy krémesítjük fogyasztás előtt tejföllel. Legyen szó akár zöldbab- vagy tökfőzelékről, tárkonyos ragu-, frankfurti-, krém- vagy gyümölcslevesről - bármikor helyettesíthetjük a tejfölt joghurttal, az ízélmény nem fog csorbát szenvedni.

Brokkolifőzelék

A főzelék gyakorlatilag párolt zöldség, aminek a főzővizét régen lisztes rántással, ma már egyre inkább habarással sűrítik be. Én a habarást kicsit ádolgoztam. A főzelékeket ...

Újragondolt finomfőzelék

A finomfőzelék valóban tud finom lenni - az egykor francia köretként ismert répa-borsó-karalábé kombó az előző rendszer menzáin vált lisztes-rántásos főzelékké. Ez az újhullámos ...

5. Mártások

Húsos tésztaételeinket is könnyebbé tehetjük, ha joghurtos mártással készítjük őket a tejszínes verziók helyett.

Libanoni húsgombócok joghurtszószban

Libanoni szakácskönyvemben találtam ezt a receptet. Különleges ízvilága magával ragadott. Elkészítettem és nagy sikert aratott. Körete friss pita kenyér, de természetesen más köret is ...

Csirke tikka masala 2.

Rajongásom az indiai ízek iránt úgy tűnik, megállíthatatlan. Egyre elszántabban próbálgatom magam és az ízlelőbimbóim határait, a zamatok és színek csodálatos világában. A ...

6. Rakott, töltött zöldségek

Itt a tavasz, a friss, zsenge zöldségek szezonja, egyre gyakrabban készíthetünk majd töltött, rakott zöldséget. Ezeknek az ételeknek a szaftosságát fokozhatjuk a rétegek közé, illetve az étel tetejére kent joghurttal, amit akár meg is fűszerezhetünk az ételhez illően, pl. őrölt fűszerpaprikával magyaros, vagy pl. oregánóval mediterrán étel esetén.

Muszaka light

A vendégeink, akiket vacsorára vártunk, mind a ketten diétáznak. Így a krumplit és a besamelt ki kellett hagynom a receptből, de így is szuperül sikerült, nagyon finom lett a ...

7. Édes és sós túrókrémek

Akár a reggeli szendvicshez készítenénk fűszeres túrókrémet, akár az uzsonnánkat oldanánk meg fehérje-gazdagon, sok-sok szezonális gyümölccsel - bátran krémesítsük túrókrémünket joghurttal. Isteni könnyű lesz így a végeredmény!

Málnás túrókrém Kodaktól

Rengeteg a málna a kertben, amit igyekszem minél hasznosabb formában felhasználni. A málnás joghurton kívül ez a túrókrém is hamar elkészül, így ideális gyors desszertnek vagy ...

+1. Desszertek - sütemények, pohárkrémek

Könnyebbé tehetjük süteményeink tésztáját, ha joghurtot használunk zsírdúsabb termékek helyett, ráadásul egy csodás, gyümölcsös joghurttortának senki nem fog tudni ellenállni.

Nézd meg a DANONE megújult joghurtkínálatát!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...