A natúr joghurt a kiegyensúlyozott, változatos étrend egyik fontos alapélelmiszere. Általában alacsony energiatartalmú (50-70 kcal/100 g), fontos teljesértékű fehérje- és kalciumforrás. Élő, aktív mikroorganizmusokat tartalmaz, ezért nevezik élőflórásnak.
Ma már többféle kiszerelésben beszerezhetőek, vehetünk nagy, családi- és egyszemélyes tízóraira, uzsonnáravaló kiszereléseket.
Hogyan fogyasszuk?
A natúr joghurt rendkívül változatosan felhasználható. Amellett, hogy fogyaszthatjuk szendvicseink, uzsonnaételeink kísérőjeként, számtalan egyéb étel alkotórészeként is felhasználhatjuk. Ráadásul, alacsony energiatartalmuknak köszönhetően mind a normál, mind a csökkentett zsírtartalmú termékek tökéletesen beilleszthetőek szinte minden étrendbe.
Lássunk néhány példát a natúr joghurt változatos felhasználására!
1. Turmixok
A megfelelő folyadékfogyasztás kulcsfontosságú szervezetünk egészséges működése szempontjából. Italaink változatosságát biztosíthatjuk joghurtos gyümölcsturmixokkal, amelyek értékes tápanyagtartalmát tovább növelhetjük kevés zabpehellyel, -korpával vagy akár túróval is.
2. Salátaöntetek
Jelentősen csökkenthetjük ételeink zsírtartalmát, ha tejfölös-majonézes öntetek helyett joghurtos-fűszeres önteteket használunk. Érdemes a hagyományos recepteket is átalakítanunk, nem fogunk csalódni a végeredményben.
3. Mártogatósok
Tízóraira, uzsonnára vagy az esti sorozat mellé, baráti összejövetelekre, grillpartikra tökéletes előételek, kiegészítők a joghurtos mártogatósok, amelyeket pl. zöldségfasírtokkal, hasábokra vágott zöldségekkel tálalhatunk. A joghurtot keverjük ki ízlés szerint szárított vagy friss zöldfűszerekkel, hagyományos vagy egzotikus őrölt fűszerekkel.
4. Levesek, főzelékek sűrítése
A hagyományos magyar konyhában gyakran sűrítjük leveseinket, főzelékeinket tejfölös habarással vagy krémesítjük fogyasztás előtt tejföllel. Legyen szó akár zöldbab- vagy tökfőzelékről, tárkonyos ragu-, frankfurti-, krém- vagy gyümölcslevesről - bármikor helyettesíthetjük a tejfölt joghurttal, az ízélmény nem fog csorbát szenvedni.
5. Mártások
Húsos tésztaételeinket is könnyebbé tehetjük, ha joghurtos mártással készítjük őket a tejszínes verziók helyett.
6. Rakott, töltött zöldségek
Itt a tavasz, a friss, zsenge zöldségek szezonja, egyre gyakrabban készíthetünk majd töltött, rakott zöldséget. Ezeknek az ételeknek a szaftosságát fokozhatjuk a rétegek közé, illetve az étel tetejére kent joghurttal, amit akár meg is fűszerezhetünk az ételhez illően, pl. őrölt fűszerpaprikával magyaros, vagy pl. oregánóval mediterrán étel esetén.
7. Édes és sós túrókrémek
Akár a reggeli szendvicshez készítenénk fűszeres túrókrémet, akár az uzsonnánkat oldanánk meg fehérje-gazdagon, sok-sok szezonális gyümölccsel - bátran krémesítsük túrókrémünket joghurttal. Isteni könnyű lesz így a végeredmény!
+1. Desszertek - sütemények, pohárkrémek
Könnyebbé tehetjük süteményeink tésztáját, ha joghurtot használunk zsírdúsabb termékek helyett, ráadásul egy csodás, gyümölcsös joghurttortának senki nem fog tudni ellenállni.