Így hasznosítsd újra ezeket az ételmaradékokat! - Kincset érnek a konyhádban lapuló aprólékok

Te mihez kezdesz a megmaradt sajtok sarkával, a száraz kenyérvéggel vagy a csirkecsontokkal? Kidobod őket? Nem kéne. Megmutatjuk, mi mindenre jó még a maradék!  

Egy hónapban legalább egyszer mindenkinél beüt az az apokalipszishez közeli állapot, amikor már alig marad valami a hűtőben, kiüresednek a polcok, ráadásul már rég elfogyott a hétvégi főztünk is.

via GIPHY

Egy alap élelmiszerekkel felszerelt konyha rengeteg kincset rejt magában, éppen csak tisztában kell lennünk azzal, mi mindent lehet újrahasznosítani. Íme 7 maradék, amiből még csodálatos dolgokat varázsolhatsz!

1. Csontok

Táfelspicc

Ha marhahúslevest készítek, mindig megadom a módját. Többféle húst, velős csontot főzök az alaplébe. Most úgy gondoltam, kipróbálom Ferenc József kedvencét a Táfelspitz-et. ...

Sertéskaraj csontleves -Csontleves 2.

Nagyon szeretjük a húsleveseket, de sokszor egy jó kis karajcsont, velőscsont, sokkal fincsibb levest eredményez, ha igazán jól bezöldségeltük. A család is szereti lerágcsálni a húst, ...

A csontos húsnak rengeteg előnye van, hiszen egyfelől olcsóbb, mint a filézett változat, másfelől minden részét fel tudjuk használni más és más ételek főzésénél. A hús csontjából kitűnő alaplé készíthető bármiféle mesterséges ízesítőszer felhasználása nélkül. Ha félretennéd a csontokat későbbre, ne felejtsd el lefagyasztani őket, így a következő néhány hónapban még bármikor nekiveselkedhetsz egy finom levesnek.

2. Sajtcsücskök és maradékok

via GIPHY

A sajt maradékát szinte MINDENRE fel lehet használni, egy adag finom sajtostésztát bármikor készíthetsz belőle, tökéletes melegszendvicsre vagy pizzára plusz feltétként rásütve, de egy francia módszer is kipróbálható a következőképpen: ha csak úgy tobzódsz a maradék sajtokban (legyen az lány vagy kemény sajt), aprítógépben keverd össze őket, majd adj hozzá egy löttyintésnyi fehérbort, fokhagymát, és minden olyan fűszert, amely a te ízlésvilágodnak felel meg.

Krémesen lágy sajtos tészta

Tegnap valami ínycsiklandó tésztát kívántam, ami nagyon szószos, nagyon krémes és nagyon lágy… így született meg ennek a duplán sajtos tésztának a receptje. A hús ezúttal a ...

Mac 'n' Cheese baconnel

A sajtos makaróni, azaz a mac 'n' cheese nem csak az amerikaiak nagy kedvence, hanem az enyém is. Nyilván azért egy kis ropogósra pirított baconnel szeretem még megküldeni a végén, ...

3. Megfeketedett banán

A banánt nem érdemes a hűtőben tárolnunk, a pulton viszont rekordidő alatt képes elszíneződni, megfeketedni, sokan pedig az első sötét folt láttán megszabadulnak ettől a mennyei gyümölcstől. Az érett banán különböző desszertekbe, süteményekbe vagy turmixokba sokkal finomabb ízt hoz, mint éretlenebb, sárgább társai.

Banános muffin Pannuskától

A recept egy svéd szakácskönyvben volt, amit sokáig nem találtam. Végül a húgom küldte el nekem a receptet, és azóta finomítjuk. Első elkészítése után másnap megint kellet sütni ...

4. Zöldségmaradékok

Ha nem akarod felhasználni egy fogáshoz az összes karalábét, paradicsomot, paprikát és egyéb zöldséget, fagyaszd le a maradékokat (akár egy műanyagdobozban vagy zacskóban tárolva, majd a következő főzésnél vedd elő és még kiolvadás előtt rakd a lábosba egy tökéletes zöldséges alaplé elkészítéséhez. A zöldségeket ki is sütheted egy kevés olívaolajon fokhagymával ízesítve egy könnyed, ízletes vacsorához.

5. A savanyúság leve

Fradileves

A hűtőben tanyázó maradék zöldségek szuper felhasználása, úgynevezett "mindent bele" leves, innen a név, ugye (köszi Tamás). 

A legtöbb ember rögtön kiönti valahova a kiürült savanyúságos üveg levét, pedig néhány dologra még ezt is jól felhasználhatod: A kovászos uborka leve például kitűnő másnaposság ellen de finom lehet saláta ízesítőjeként is.

6. Megsavanyodott tej

Ha túl sok tej maradna rád, ne érezz bűntudatot azért, mert esetleg megsavanyodott. Készíts belőle inkább finom házi túrót a következő módon:

Házi túró és tejföl

Cathy hamis túrógombóca juttatta eszembe, hogy tegyem fel a túró és tejföl házi elkészítését a mi oldalunkra is. Cathy nagyjából le is írta, de legyen itt pontosan. A piacomon persze ...

7. Kávé

Ha a reggeli nagy sietségben nem tudod meginni az összes feketét, még számtalan finomságra használhatod később is:

Fullos kávés pohárkrém

Ebbe a luxus pohárdesszertbe mindent belepakoltunk, ami egy jó kávézás sajátja: finom erős feketekávét, egy adag étcsokoládét, némi cantuccinit, és egy kevés amarettót - utóbbit ...

Extra kávés pisztáciatorta

Receptemet kifejezetten a Nespresso és a Nosalty közös versenyére dolgoztam át, alapjául egy késő őszi szicíliai utazás, és az ottani pisztácia őrület szolgált. Ezt párosítottam a ...

A megmaradt kávézacc pedig számtalan dologra hasznos még: semlegesíti a szagokat, jó folttisztító, a növények trágyázásánál is használatos, elriasztja a hangyákat és a macskákat, halványítja a bútorok karcolásait és még a narancsbőr kialakulása ellen is segít minket. Kell ennél több?

Ezeket olvastad már?

via:foodbeast,házipatika

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...