Egy hónapban legalább egyszer mindenkinél beüt az az apokalipszishez közeli állapot, amikor már alig marad valami a hűtőben, kiüresednek a polcok, ráadásul már rég elfogyott a hétvégi főztünk is.
Egy alap élelmiszerekkel felszerelt konyha rengeteg kincset rejt magában, éppen csak tisztában kell lennünk azzal, mi mindent lehet újrahasznosítani. Íme 7 maradék, amiből még csodálatos dolgokat varázsolhatsz!
1. Csontok
A csontos húsnak rengeteg előnye van, hiszen egyfelől olcsóbb, mint a filézett változat, másfelől minden részét fel tudjuk használni más és más ételek főzésénél. A hús csontjából kitűnő alaplé készíthető bármiféle mesterséges ízesítőszer felhasználása nélkül. Ha félretennéd a csontokat későbbre, ne felejtsd el lefagyasztani őket, így a következő néhány hónapban még bármikor nekiveselkedhetsz egy finom levesnek.
2. Sajtcsücskök és maradékok
A sajt maradékát szinte MINDENRE fel lehet használni, egy adag finom sajtostésztát bármikor készíthetsz belőle, tökéletes melegszendvicsre vagy pizzára plusz feltétként rásütve, de egy francia módszer is kipróbálható a következőképpen: ha csak úgy tobzódsz a maradék sajtokban (legyen az lány vagy kemény sajt), aprítógépben keverd össze őket, majd adj hozzá egy löttyintésnyi fehérbort, fokhagymát, és minden olyan fűszert, amely a te ízlésvilágodnak felel meg.
3. Megfeketedett banán
A banánt nem érdemes a hűtőben tárolnunk, a pulton viszont rekordidő alatt képes elszíneződni, megfeketedni, sokan pedig az első sötét folt láttán megszabadulnak ettől a mennyei gyümölcstől. Az érett banán különböző desszertekbe, süteményekbe vagy turmixokba sokkal finomabb ízt hoz, mint éretlenebb, sárgább társai.
4. Zöldségmaradékok
Ha nem akarod felhasználni egy fogáshoz az összes karalábét, paradicsomot, paprikát és egyéb zöldséget, fagyaszd le a maradékokat (akár egy műanyagdobozban vagy zacskóban tárolva, majd a következő főzésnél vedd elő és még kiolvadás előtt rakd a lábosba egy tökéletes zöldséges alaplé elkészítéséhez. A zöldségeket ki is sütheted egy kevés olívaolajon fokhagymával ízesítve egy könnyed, ízletes vacsorához.
5. A savanyúság leve
A legtöbb ember rögtön kiönti valahova a kiürült savanyúságos üveg levét, pedig néhány dologra még ezt is jól felhasználhatod: A kovászos uborka leve például kitűnő másnaposság ellen de finom lehet saláta ízesítőjeként is.
6. Megsavanyodott tej
Ha túl sok tej maradna rád, ne érezz bűntudatot azért, mert esetleg megsavanyodott. Készíts belőle inkább finom házi túrót a következő módon:
7. Kávé
Ha a reggeli nagy sietségben nem tudod meginni az összes feketét, még számtalan finomságra használhatod később is:
Ezeket olvastad már?
Itt a tavasz, újra támadnak a poloskák - Így előzd...
Végre kisütött a nap, lassan a fák is zöldelleni kezdenek, csiripelnek a madarak, és jönnek a bogarak is. Te szereted a poloskákat? Nem? Próbáljuk meg együtt legyőzni őket!
Masszi- Rigó CsillaTe hogyan főzöd a krumplipürét? - Szakácsainkat kérdeztük a legkrémesebb...
Megkérdeztük kedvenc szakácsainkat arról, szerintük mi a titka tökéletes krumplipürének. Figyelem! Igazán innovatív megoldások következnek!
Masszi- Rigó CsillaTe jól használod a hűtőd? - Ezeket a hibákat kerüld...
Mit és hogyan érdemes tárolni a hűtőnkben ahhoz, hogy élelmiszereink a legtöbb ideig frissek maradjanak? Íme 7 tipp, amivel a legtöbbet hozhatod ki hűtődből.
Masszi- Rigó CsillaBüdös a mosógéped? - Megmutatjuk, hogyan tüntesd el a kellemetlen...
Sokan azt hiszik, hogy egy mosógépet nem kell tisztítani egyszerűen azért, mert úgyis mossa önmagát. Az elképzelés téves, a mosógépünk ugyanis nagyon mocskos tud lenni.
Masszi- Rigó Csillavia:foodbeast,házipatika