Így használd takarításra a vizet, amiben átöblítetted a rizst!

Ne öntsd ki vizet, amiben átöblíted a rizst, tisztításra is használhatod a konyhádban. Egyszerű, olcsó és hatékony tipp!   

Sabrina Wang blogger esküszik a takarításhoz felhasználható rizsvíz hatékonyságára. A tippet még nagymamája mondta az anyukájának, Wang anyukája pedig neki. Sabrina szerint azt a vizet - ami a rizs átöblítése után marad - , nyugodtan használjuk fel az edények, a konyhapult és a konyhai eszközök tisztításához. Neki bevált!

„Ez valami olyasmi, amit a mai napig sokan alkalmaznak Kínában” – mondta Wang. Mivel a rizs nagyon elterjedt az ázsiai országban, ezért ahelyett, hogy kiöntenék a vizét, inkább hasznosítják. Rámutatott arra is, hogy a rizst mindenképp érdemes megmosni főzés előtt, hiszen így a keményítőt és egyéb ásványi anyagokat lemossuk róla és nem lesz gumiszerű az állaga.

Mire jelent megoldást a rizsvíz?

A rizsvíz savas állagának köszönhetően felveszi a kesztyűt a rozsda- és kemény víz okozta foltokkal szemben és a rézedények, egyéb konyhai eszközök is könnyedén takaríthatók vele, a zsíros szennyeződések azonban kifognak rajta.

A tökéletes rizsvíz titka

A recept: áztassunk be egy csésze rizst két csésze vízbe, majd addig keverjük, amíg tejszerűvé nem válik. Ezután egy szűrő segítségével szedjük ki belőle a rizst, és már dolgozhatunk is az így kapott vízzel. Ha nem használjuk fel az összes vizet a takarításhoz, akkor üvegbe átöntve a hűtőben egy hétig is eláll.

Ha pedig csak takarítani szeretnénk, és nem akarunk külön rizst főzni, akkor lehetőleg rövid vagy hosszú szemű fehér rizst válasszunk, ezekben ugyanis több a keményítő.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStockvia

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...