Így használd fel a petrezselyem, az újhagyma vagy a koriander szárát!

A petrezselyem, bazsalikom vagy a koriander szára és az újhagyma zöldje bizony nem a komposztálóba való, hanem a tányérodra! Mutatjuk, miként használd fel ezeket a részeket.

Tudjuk, minden receptben az áll, hogy vágd le a petrezselyem szárát, vagy távolítsd el az újhagyma zöldjét. Azonban ha még ezek a részek azonnal nem is kerülnek felhasználásra, nem jelenti azt, hogy azonnal a komposztálóba kellene őket dobni. Az igazság azonban az, hogy a koriander-, bazsalikom- és petrezselyem szára vagy az újhagyma zöldje tele van ízekkel, amiket kár elpocsékolni.

Vannak olyan fűszernövények, amelyek fás szárát nem lehet elfogyasztani, ilyen a rozmaring vagy kakukkfű (de folyadékokba lehet áztatni őket, csak a végén le kell átszűrni), de más esetben bár a szárak állaguk miatt nem olyan könnyen kezelhetőek, mint a levelek, nagyon is megéri őket használni, főleg ha már pénzt is fizettél értük. A fűszernövényeket ráadásul érdemes kétszer használni az ételekhez: egyszer, amikor készülnek, majd a végén, csak úgy nyersen is mehetnek rájuk az extra ízélményért.

Petrezselyem-, bazsalikom- és korianderszár:

  1. Szószok, pesto - Bármilyen zöld szószban tökéletesen megtalálja a helyét egy megmaradt szár. Használd például pestóhoz, amit úgyis össze kell turmixolni, így a végeredmény szempontjából lényegtelen, hogy a fűszernövény mely részét tetted bele.
  2. Alaplevek és levesek - Amikor gyorsan össze akarsz dobni egy alaplevet, akkor minden segítségre szükséged lesz az ízek előcsalogatása érdekében. Egy kis parmezánvég, miso, fokhagyma, vöröshagyma minden szuper választás, de a fűszernövények szárának is ott a helye a fazékban! Igazán kellemes, fűszeres mélységet adnak az alaplevednek, és mivel úgyis leszűröd majd ezt, így nem kell a szárak feldarabolásával bíbelődnöd. Vagy akár a másik utat is választhatod, és feldarabolhatod apróra a szárakt, majd bármilyen levesbe beleszórhatod – igazi ízbombaként szolgálnak.
  3. Saláták és vinegrettek - Fűszernövények a salátában? Mennyei! Fűszernövény szárak a salátában? Még jobb! Persze nem kell itt arra gondolni, hogy a salátádból nyúltakarmány lesz, elég csak pár szál szárat művészien elhelyezned rajta, mert az amúgy is nagyon egészséges zöld levelű salátákat szuperül felturbózzák. Ebben az esetben is van alternatíva, felaprítva valamilyen vinegrette-ben tökéletes társaságra lel majd az a petrezselyem-, bazsalikom- vagy koriander szár.
  4. Nyári tekercsek - A nyári tekercsek igazi zöldségbombák, könnyű falatok a tikkasztó melegben. A legjobb benne, hogy a vékony rizstésztát bármilyen zöldséggel meg lehet pakolni, amik közé tökéletesen el lehet bújtatni néhány petrezselyem szárat, csak még intenzívebb lesz a roppanás!

Háromféle nyári tekercs

Igazán frissítő, vitaminban és tápanyagban gazdag, nyári tekercseket készítettünk. Ideális ötlet összejövetelekre, de akár kirándulásra is, hiszen kényelmesen szállítható és ...

Nyári tekercsek hátszínnel

Távol-keleti nyári tekercsek, ezúttal hajszálvékony hátszín szeletekkel megspékelve. Készíthetünk hozzá mártogatós szószt is lime léből, halszószból, gyömbérből, fokhagymából, ...

Az újhagyma zöldje:

Az újhagyma zöldjét szintén sokféle szerepben megállja a helyét a konyha porondján, tökéletes például a már említett alaplevek készítéséhez, így semmiképp sem érdemes kidobni, miután a fehér kis gumókat felhasználtad.Emellett főszerepet kaphat olyan fogásokban, mint a tabbouleh saláta. Ha pedig valami testesebbre vágynál, akkor pedig tekerd a 2-3 cm szélességűre vágott zöldet pulyka- vagy csirkemell tekercsekbe, majd alaplé és krémsajt keverékével leöntve süsd őket negyed órán át a sütőben.

Tabbouleh citromos csirkével

A tabbouleh az arab világ egyik közkedvelt salátája, ahány forrás, annyi eredetmegjelölés, de a legtöbb hivatkozás arra utal, hogy Libanonból származik ez az egyébként tradicionálisan ...

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Via, via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...