A főzés során rengeteg hulladék keletkezik a zöldségek pucolása, aprítása, reszelése közben, ami általában a szemetesben, esetleg a komposztálóban végzi. Nem is gondolná az ember, hogy az olyan mindig kéznél lévő és olcsó alapanyag, mint a hagymahéj hányféle módon használható még fel - például füstös karakterű ételízesítő készülhet belőle, de akár festeni is lehet vele!
Hogyan készíts hagymahéjból hamut
Igazán egyszerű és gyorsan el lehet készíteni ez a különleges „fűszert”: 230 C fokos sütőben nagyjából 30-40 percig süss egy maréknyi hagymahéjat (sütheted más étellel együtt, hogy ne menjen feleslegesen a sütő), vagy amíg teljesen megfeketednek. Ha ez megvan, őröld porrá, és fűszerezd vele a különböző fogásokat – a legjobb a hagymás ételekhez, mert egyfajta füstös ízt ad nekik.
Növényi festés hagymahéjjal
Ezen felül kreatív projektekhez is fel lehet használni a megmaradt hagymahéjat. A héjával ugyanis remekül meg lehet színezni anyagokat, amelyek így egy bronzos árnyalatot kapnak. Ehhez nem kell más, mint valamilyen természetes anyagot (a selyem az egyik legjobb), amihez a súlyának felével megegyező hagymahéjra lesz szükség. Párold a héjakat kb. 30 percig annyi vízben, amiben szabadon úszkálhatnak, majd hagyd kihűlni a vizet. Tedd bele a folyadékba kiválasztott anyagot, és áztasd benne nagyjából egy-három hétig, amíg el nem éri a kívánt árnyalatot. Ezt követően öblítsd át langyos vízzel, mosd meg PH semleges szappannal, öblítsd ki újra, majd szárítsd meg a napon, és már használhatod, viselheted is a saját festésű textiljeidet.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Nosalty-kvíz: Felismered Európa leghíresebb sajtjait?
Vajon hogyan néz ki pontosan az Ementáli vagy a Trappista, te meg tudod mondani a különbséget? Teszteld velünk tudásod legújabb kvízünkben!
NosaltyEz a fiú még csak 12 éves, de úgy kritizálja...
Több mint 30 ezer követője van a világ talán legfiatalabb ételkritikusának.
Fenes GábrielÓriáshangya petéje és légylárváktól hemzsegő sajt – ezek a világ...
Ha nem rajongsz a pacalért, akkor mit szólnál a légylárvákkal érlelt sajthoz, vagy egy kis hangyatojáshoz csemege gyanánt? Te megkóstolnád valamelyiket?
Petrás GabriellaTudod ki volt Stroganoff, Nachos vagy Carpaccio? – 5 híres...
Grófok, uralkodók és séfek, akiknek a világon naponta többször ejtjük ki a nevét rendelés közben. Ételek, amiket mindannyian ismerünk, de vajon honnan kapták a nevüket?
Petrás GabriellaCímlapkép: iStock