Így használd fel okosan a megmaradt hagymahéjat!

A feleslegessé vált hagyma héját ne dobd ki, hanem készíts belőle hamut, amivel izgalmas ízt adhatsz a fogásokhoz, vagy fesd meg vele textiljeidet!

A főzés során rengeteg hulladék keletkezik a zöldségek pucolása, aprítása, reszelése közben, ami általában a szemetesben, esetleg a komposztálóban végzi. Nem is gondolná az ember, hogy az olyan mindig kéznél lévő és olcsó alapanyag, mint a hagymahéj hányféle módon használható még fel - például füstös karakterű ételízesítő készülhet belőle, de akár festeni is lehet vele!

Hogyan készíts hagymahéjból hamut

Igazán egyszerű és gyorsan el lehet készíteni ez a különleges „fűszert”: 230 C fokos sütőben nagyjából 30-40 percig süss egy maréknyi hagymahéjat (sütheted más étellel együtt, hogy ne menjen feleslegesen a sütő), vagy amíg teljesen megfeketednek. Ha ez megvan, őröld porrá, és fűszerezd vele a különböző fogásokat – a legjobb a hagymás ételekhez, mert egyfajta füstös ízt ad nekik.

via GIPHY

Növényi festés hagymahéjjal

Ezen felül kreatív projektekhez is fel lehet használni a megmaradt hagymahéjat. A héjával ugyanis remekül meg lehet színezni anyagokat, amelyek így egy bronzos árnyalatot kapnak. Ehhez nem kell más, mint valamilyen természetes anyagot (a selyem az egyik legjobb), amihez a súlyának felével megegyező hagymahéjra lesz szükség. Párold a héjakat kb. 30 percig annyi vízben, amiben szabadon úszkálhatnak, majd hagyd kihűlni a vizet. Tedd bele a folyadékba kiválasztott anyagot, és áztasd benne nagyjából egy-három hétig, amíg el nem éri a kívánt árnyalatot. Ezt követően öblítsd át langyos vízzel, mosd meg PH semleges szappannal, öblítsd ki újra, majd szárítsd meg a napon, és már használhatod, viselheted is a saját festésű textiljeidet.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...