Így használd fel okosan a megmaradt hagymahéjat!

A feleslegessé vált hagyma héját ne dobd ki, hanem készíts belőle hamut, amivel izgalmas ízt adhatsz a fogásokhoz, vagy fesd meg vele textiljeidet!

A főzés során rengeteg hulladék keletkezik a zöldségek pucolása, aprítása, reszelése közben, ami általában a szemetesben, esetleg a komposztálóban végzi. Nem is gondolná az ember, hogy az olyan mindig kéznél lévő és olcsó alapanyag, mint a hagymahéj hányféle módon használható még fel - például füstös karakterű ételízesítő készülhet belőle, de akár festeni is lehet vele!

Hogyan készíts hagymahéjból hamut

Igazán egyszerű és gyorsan el lehet készíteni ez a különleges „fűszert”: 230 C fokos sütőben nagyjából 30-40 percig süss egy maréknyi hagymahéjat (sütheted más étellel együtt, hogy ne menjen feleslegesen a sütő), vagy amíg teljesen megfeketednek. Ha ez megvan, őröld porrá, és fűszerezd vele a különböző fogásokat – a legjobb a hagymás ételekhez, mert egyfajta füstös ízt ad nekik.

via GIPHY

Növényi festés hagymahéjjal

Ezen felül kreatív projektekhez is fel lehet használni a megmaradt hagymahéjat. A héjával ugyanis remekül meg lehet színezni anyagokat, amelyek így egy bronzos árnyalatot kapnak. Ehhez nem kell más, mint valamilyen természetes anyagot (a selyem az egyik legjobb), amihez a súlyának felével megegyező hagymahéjra lesz szükség. Párold a héjakat kb. 30 percig annyi vízben, amiben szabadon úszkálhatnak, majd hagyd kihűlni a vizet. Tedd bele a folyadékba kiválasztott anyagot, és áztasd benne nagyjából egy-három hétig, amíg el nem éri a kívánt árnyalatot. Ezt követően öblítsd át langyos vízzel, mosd meg PH semleges szappannal, öblítsd ki újra, majd szárítsd meg a napon, és már használhatod, viselheted is a saját festésű textiljeidet.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...