Így használd fel a bespájzolt alapanyagokat

Van pár dolog, ami mindenképpen legyen otthon karantén idején. Azért, hogy ne csak ott álljon, hanem hasznát is vedd, adunk pár tanácsot hozzájuk. (x)

Tárazz be alapvető élelmiszerekből. Legyen otthon liszt, cukor, olaj, margarin, rizs, burgonya, gyümölcsökből legalább alma és citrom. Ezekből minden nap tudsz valami újat főzni. Most olyan recept-összeállításokat mutatunk, amelyekben ezek valamelyike szerepel, hogy kedvet és ötleteket adjunk a mindennapos konyhai főzőcskéhez, kalandra fel!

Liszt

Használhatod főzelékek, mártások sűrítésére, kenyér, péksüti, édes és sós süti sütéséhez, palacsintához, gofrihoz, nokedlihez és pizzához. Készíthetsz friss tésztát a segítségével, ezért is nincs itt a listánkban külön a tészta. Máskor biztosan azt mondanánk, hogy vegyél mindenhez megfelelő lisztet, például 00-ásat a pizzához, extra finom őrlésűt a süteményekhez és még sorolhatnánk, de jelen helyzetben elég, ha sima finomlisztet vásárolsz.

Cukor

Tejes pite

A tejes pite egy nagyon gyorsan elkészíthető és minimális erőfeszítést igénylő édesség.

Hétvégi kakaós csiga

Ha tökéletes hétvégi reggelit szeretnétek, akkor nem kérdés, hogy ez a kakaós csiga a megfelelő választás. Frissen lefagyasztva, majd pár percre sütőbe téve később is frissnek hat!

Vajas palacsintatészta

A palacsinta alapreceptek közül nekem ez vált be a legjobban. Ez kicsit vastagabb végeredményt ad, de aki szereti a hajszálvékony tésztát, az a tej mennyiségét csökkentse és adjon hozzá ...

Ezt nem is kell túlragozni, a reggeli kávédon vagy teádon kívül most készíthetsz cukorszirupot, ami egy rész víz és egy rész cukor. Ez jól jöhet majd krémek, desszertek és egy kellemes koktél elkészítéséhez egy fárasztó nap után. Karamellizálhatod, hogy tejkaramellát vagy karamellás italt készíts vele, sőt a grillázs is egy jó édesség, ha meg szeretnéd menteni a zacskók mélyén lapuló maradék diót, mogyorót. Tedd édesebbé a bezártságot!

Olaj

Házi kenyérlángos

Kenyérlángos, langalló, töki pompos, mindenki máshogy hívja, de lényeg ugyanaz! A puha, levegős tészta és a feltétek. Jelen esetben fokhagymás tejföl, lila hagyma, rengeteg sajt és ...

Ha más nem is, de napraforgóolaj legyen a kamra polcán. Ez a legszélesebben felhasználható és biztosan elérhető olaj. Ebben bármit megsüthetsz, húst, zöldséget, fasírtot, krumplit, de jól jön egy muffin vagy más kevert tésztás süti elkészítésénél is. Palacsintasütésnél elengedhetetlen, és a friss tésztákba is illik pár csepp olajat lögybölni. A házi majonéz fő kelléke, ez az alapanyag, ami nélkül tényleg megáll a konyhai élet.

Margarin

Szilvalekváros bukta (Lekváros bukta 2.)

Sokan félnek a kelttészta elkészítésétől, pedig nagyon egyszerű. A siker kulcsa a tészta "melengetése" a kelesztés során. Ez a nyári kánikulában  nem jelent problémát, télen pedig ...

Almáspite

Gyerekeimnél a sütemény  "kívánságlista" első helyezettje. Ilyenkor ősszel alma szezonban gyakran sütök nekik és ha szerencsém van, másnapra marad egy kicsi tízóraira. Nem tartozik a ...

Tejfölös csirke

Ezt az ételt pár évvel ezelőtt tanultam. Azóta mindenkinek ajánlom. Gyorsan előkészíthető, nagyon egyszerű az íze pedig mennyei. Akitől kaptam a receptet, "Pasifogónak" hívja. ...

Manapság egyre többen küzdenek a tej valamely alkotója elleni érzékenységgel, így ha van otthon tisztán növényi margarin, akkor az mindenkinek jó. Lesz mit a kenyerünkre kenni, lesz min a zöldborsót megpárolni, és a pitetészta is elkészül villámgyorsan vele. Mindent el lehet vele készíteni, amit vajjal is, tehát, ha van a családban laktóz-intoleranciás vagy tejfehérje-allergiás, akkor kerülhet olyan almás süti az asztalra, amit ők is bátran elfogyaszthatnak.

Rizs

Töltött paprika

Ritkán szoktam tradícionális magyar ételek elkészítésének itthon nekiállni, a hagyományos fogásokat leginkább a szüleinknél élvezzük. E tekintetben kivételes nap volt a mai: ...

Rakott kelkáposzta 4. - több húsos

Fiaméknak káposztaféléket kellett bevinni környezetórára. Ebből a célból vettem egy buci kelkáposztát. Nem gondoltam, hogy haza is hozza, így meglepetésemben gyorsan vettem mellé egy ...

Rizsből aztán minden lehet, nem hiába termeszti ezt egész Ázsia. Megmossuk-e felhasználás előtt? Erre annyi érv és ellenérv van, hogy ebbe a vitába nem megyünk bele, de egy tál rizs az élet, az biztos. Köretnek, egytálételnek, édes felfújtként nagyszerű. Beáztatva rizstejet készíthetünk belőle, pépesre főzve pedig sűríthetünk, összeragaszthatunk vele bármit.

Burgonya

Főzve, pürésítve, egybesütve, töltve, vékonyra szelve vagy karikázva, megpirítva, mindenképpen a legmenőbb köretünk. Rakott krumpli nélkül sokáig nem bírjuk ki, és ott a görög muszaka vagy a francia gratin. Főzelékbe és levesbe kockázva is megoldja a feladatot. Akár egy óriás zsákkal is vehetünk belőle, hiszen úgyis elfogy. Krémlevesekbe sűrítőanyagnak nagyszerű, mert nem veszi el más zöldségek ízét, ha pedig túl sós lett az étel, azon is tudunk segíteni egy krumpli belefőzésével.

Alma és citrom

Klasszikus máglyarakás

A máglyarakás az az egész évben készíthető édesség, ami klasszikusnak számít, és tényleg nagyon sokan szeretik. Nővérem első komolyabb konyhai próbálkozásai között tartjuk ...

Illatos-citromos muffin

Kezdődik a suli és nálunk a vitaminkúra ideje. Reggel citromos limonádé, délután gyümölcslé citrommal és még az édességekbe is csempészek citromot!

Alma az "a"-nál, tehát az alapanyagok névsorában legelöl áll, vegyél egy nagy kosárral belőle. Edd frissen, mert minden nap egy alma kötelező! Süsd sütikbe , főzd levesbe vagy szószba. Ha már barnulna, készíts kompótot belőle. Amikor csak lehet, használd a héját is, ne vágd le, értékes vitaminok vannak benne. Az igazi c-vitamin-forrás viszont a citrom, ami szintén feltétlenül legyen otthon. Jól esik egy citromos tea melegen vagy jól behűtve, üdítőként. Készíts limonádét, csavard gyümölcsös vagy zöldséges smoothie-ba, cseppentsd turmixba. Sütibe a leve és a héja is mehet. Ha kapsz, vegyél kezeletlen vagy bio terméket, ennek a héja biztosan nem ártalmas a szervezetre.

Ismerd meg jobban a Vénusz termékeit itt!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...