Így használd a chia magot!

Évente előkerül egy-egy szuper élelmiszer, ami garantálja, hogy száz évig éljünk. Az idei sláger a chia mag, lássuk, hogyan használjuk fel!

Egy új gyümölcsöt, zöldséget, italt viszonylag könnyű felhasználni, de egy olyan pöttömnyi, fekete mag esetében, mint a chia, már korántsem annyira egyértelmű a dolog.

Azték vagy spanyol zsályának is nevezik, mivel Közép-Amerikában őshonos - az ősi Mexikóban a bab és a kukorica mellett mindennapi tápláléknak számított, most pedig kedvező élettani hatásai miatt kezdték el újra felfedezni a fogyasztók.

A reggeli chia puding receptjét itt találod

Tény, hogy a chia magnak magas a rost- és a fehérjetartalma, folyadék hatására megduzzad, így teltségérzetet okoz, fogyni ugyan nem fogunk tőle, de rendszeres fogyasztása valóban egészséges - tudtuk meg a Csernus Annamária dietetikustól.

A chia magos-banános zabkeksz receptjét itt találod

De hogyan használjuk fel ezeket az apró, mákszerű magokat a mindennapokban?

Bárhogyan! Egyik legkedveltebb felhasználási módja a chia puding - 12 órával fogyasztás előtt bármilyen folyadékkal összekeverve zselés, puding állagú krémet kapunk, amit ízesíthetünk mézzel, agavé vagy juharsziruppal, gyümölcsökkel, aszalványokkal vagy magokkal. Az is egy jó megoldás, ha csak a reggeli müzlinkhez adunk egy-egy kanállal.

Mivel az íze teljesen semleges, sós és édes sütikhez is hozzáadhatjuk - a második számú versenyzőnk például egy zabkeksz banánnal, kókusszal és datolyával, amit nyugodtan ehetünk reggelire egy smoothie kíséretében, de tízóraira vagy uzsonnára is kiváló ötlet.

A chia magos kréker receptjét itt találod

Akár a dédi száz éve működő sós sütijébe is belekeverhetünk pár kanálnyi magot - a harmadik recept egy teljesen mindennapi sós ropogtatnivaló, ami ugyanúgy megy borozáshoz, mint esti filmnézéshez.

Ezen kívül belekeverhetjük még panírba - ez esetben persze célszerű tepsiben sütni olaj helyett - vagy szórhatjuk salátákra is.

Ez is érdekelhet

Chia mag - a legújabb szupersztár?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...