Egy új gyümölcsöt, zöldséget, italt viszonylag könnyű felhasználni, de egy olyan pöttömnyi, fekete mag esetében, mint a chia, már korántsem annyira egyértelmű a dolog.
Azték vagy spanyol zsályának is nevezik, mivel Közép-Amerikában őshonos - az ősi Mexikóban a bab és a kukorica mellett mindennapi tápláléknak számított, most pedig kedvező élettani hatásai miatt kezdték el újra felfedezni a fogyasztók.
Tény, hogy a chia magnak magas a rost- és a fehérjetartalma, folyadék hatására megduzzad, így teltségérzetet okoz, fogyni ugyan nem fogunk tőle, de rendszeres fogyasztása valóban egészséges - tudtuk meg a Csernus Annamária dietetikustól.
De hogyan használjuk fel ezeket az apró, mákszerű magokat a mindennapokban?
Bárhogyan! Egyik legkedveltebb felhasználási módja a chia puding - 12 órával fogyasztás előtt bármilyen folyadékkal összekeverve zselés, puding állagú krémet kapunk, amit ízesíthetünk mézzel, agavé vagy juharsziruppal, gyümölcsökkel, aszalványokkal vagy magokkal. Az is egy jó megoldás, ha csak a reggeli müzlinkhez adunk egy-egy kanállal.
Mivel az íze teljesen semleges, sós és édes sütikhez is hozzáadhatjuk - a második számú versenyzőnk például egy zabkeksz banánnal, kókusszal és datolyával, amit nyugodtan ehetünk reggelire egy smoothie kíséretében, de tízóraira vagy uzsonnára is kiváló ötlet.
Akár a dédi száz éve működő sós sütijébe is belekeverhetünk pár kanálnyi magot - a harmadik recept egy teljesen mindennapi sós ropogtatnivaló, ami ugyanúgy megy borozáshoz, mint esti filmnézéshez.
Ezen kívül belekeverhetjük még panírba - ez esetben persze célszerű tepsiben sütni olaj helyett - vagy szórhatjuk salátákra is.