Így használd a chia magot!

Évente előkerül egy-egy szuper élelmiszer, ami garantálja, hogy száz évig éljünk. Az idei sláger a chia mag, lássuk, hogyan használjuk fel!

Egy új gyümölcsöt, zöldséget, italt viszonylag könnyű felhasználni, de egy olyan pöttömnyi, fekete mag esetében, mint a chia, már korántsem annyira egyértelmű a dolog.

Azték vagy spanyol zsályának is nevezik, mivel Közép-Amerikában őshonos - az ősi Mexikóban a bab és a kukorica mellett mindennapi tápláléknak számított, most pedig kedvező élettani hatásai miatt kezdték el újra felfedezni a fogyasztók.

A reggeli chia puding receptjét itt találod

Tény, hogy a chia magnak magas a rost- és a fehérjetartalma, folyadék hatására megduzzad, így teltségérzetet okoz, fogyni ugyan nem fogunk tőle, de rendszeres fogyasztása valóban egészséges - tudtuk meg a Csernus Annamária dietetikustól.

A chia magos-banános zabkeksz receptjét itt találod

De hogyan használjuk fel ezeket az apró, mákszerű magokat a mindennapokban?

Bárhogyan! Egyik legkedveltebb felhasználási módja a chia puding - 12 órával fogyasztás előtt bármilyen folyadékkal összekeverve zselés, puding állagú krémet kapunk, amit ízesíthetünk mézzel, agavé vagy juharsziruppal, gyümölcsökkel, aszalványokkal vagy magokkal. Az is egy jó megoldás, ha csak a reggeli müzlinkhez adunk egy-egy kanállal.

Mivel az íze teljesen semleges, sós és édes sütikhez is hozzáadhatjuk - a második számú versenyzőnk például egy zabkeksz banánnal, kókusszal és datolyával, amit nyugodtan ehetünk reggelire egy smoothie kíséretében, de tízóraira vagy uzsonnára is kiváló ötlet.

A chia magos kréker receptjét itt találod

Akár a dédi száz éve működő sós sütijébe is belekeverhetünk pár kanálnyi magot - a harmadik recept egy teljesen mindennapi sós ropogtatnivaló, ami ugyanúgy megy borozáshoz, mint esti filmnézéshez.

Ezen kívül belekeverhetjük még panírba - ez esetben persze célszerű tepsiben sütni olaj helyett - vagy szórhatjuk salátákra is.

Ez is érdekelhet

Chia mag - a legújabb szupersztár?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...