Amióta egyszer kipróbáltam a Cookie+Kate oldalon talált feketebabfőzési-technikát, azóta ezt alkalmazom pici módosítással. A főzővízbe a lilahagyma mellé fokhagyma helyett salottát teszek – ezt a fokhagymára érzékeny gyomrúak érdekében teszem. Plusz a fűszerezésnél a só, római kömény, chilipehely, babérlevél, narancshéj mellé megy még egy kis darabka citromhéj és füstölt fűszerpaprika is kerül, így lesz tökéletesen kerek az íze. Tálalás előtt a babot érdemes egy kevés citromlével elkeverni, és frissen aprított korianderrel megszórni!
Sajnos mindig van egy-két szem olyan bab, akármelyik fajtából, ami egyszerűen nem fő meg, kemény marad, sőt, ha egy régen a szekrényünkben álló csomagot használunk, akkor az is megtörténhet, hogy akármeddig főzzük, sosem fog megpuhulni. Ezért érdemes az ilyen hüvelyeseket alkalomszerűen vásárolni, ha tudjuk, hogy dolgunk lesz vele, akkor szerezzük be, és lehetőleg még abban a hónapban használjuk fel. Tálalás előtt érdemes egy kevés citromlével elkeverni, és frissen aprított korianderrel megszórni!
A heti babos receptem egy színkavalkád a tányéron. Valójában egy ovo-vegetáriánus angol reggelinek is felfogható. Nincs benne szalonna, csak tojás buggyantott formában. A bab nem a konzervből szottyan elénk, hanem csodásan fűszeres lében magunk főzzük, a tottyadt paradicsom helyett pedig élénk pinkes-lilás céklakrémalapot adunk neki. Modernizációs törekvésben tehetünk mellé rukkolát vagy bébispenótot, vagy bármilyen zöld salátalevelet.
Beluga lencse
Az egyik legfeketébb lencsefajta a Beluga, mely a másik, apróbb méretű társával, a Puy lencsével közösen a leggyorsabban főzhető hüvelyesek. Elméletileg nehéz elszúrni a főzésüket, gyakorlatilag biztos van olyan, akinek ez sikerül. Annyira gyors és egyszerű, hogy nagyon rá lehet kapni. Ezek után már az áztatós lencsék, babok felé sem nézünk, na jó, talán újévkor, mert oda mégis csak a sima barna lencse illik a legjobban.
Bő, sós vízben érdemes főzni, csak úgy, mint a tésztát. De használhatunk zöldség- vagy más alaplevet is. A plusz aromák érdekében tegyünk a főzővízbe egy fej félbevágott hagymát. Én az erre érzékeny családtagjaim miatt inkább salottát használok, de tehetünk a vízbe még egy-két fej fokhagymát is, amelyeket főzés után szét tudunk nyomni, ezzel pürézhetjük, krémesíthetjük a lencsét. Valamit jól jön még egy ág rozmaring és kakukkfű, bors és az elmaradhatatlan babérlevél.
Így használd a lencsét
Az így elkészített lencsét szendvicskrémbe, zöldségkrémbe, krémlevesbe, levesekbe, például minestronéba, köretnek, feltétnek, zöldségfasírtba, egytálételekbe, dahlba, raguba egyaránt felhasználhatjuk.
Ide most két elkészítési módot hoztam. Az egyik egy hidegen és melegen is fogyasztható lazacos saláta joghurtöntettel. Reggelire, suliba vagy munkába a hideg változatot a menő. Uzsonnára és vacsorára jól esik a meleg étel, akkor az éppen elkészült, még gőzölgő lencsére halmozzuk a lazacot, süssük a retekkarikákat is meg, a joghurtot pedig ne akkor vegyük ki a hűtőből, ne hűtse el az ételünket.
A másik gyors fogás egy húsmentes szendvics
Ehhez céklából vagy káposztából készítsünk krémet. Főzzünk tojást, és rukkolával vagy más zöld levelekkel dobjuk fel az összképet. Maradék főtt lencséből is elkészíthetjük, világos bagettben mutat a legjobban!
Itt egy nem mindennapi coleslaw került a lencse alá. A káposzta ugyanis nem nyersen ment a szendvicskrémbe: egy fej szuper húsos lilahagymával és egy ízgazdag salottával pároltam meg, aztán rövid hűtés után két nagy evőkanál majonézzel kevertem össze. Mitől lett krémes? Egy-két forgatás erejéig botturmixszal belepörgettem, ezért rusztikus módon egyszerre krémszerű és közben fog alatt roppanós maradt, így akár salátának, akár köretnek és persze szendvicskrémnek is beillő krémet kaptam.
Ezeket olvastad már?
Egy titkos hozzávalóval készült életünk legkrémesebb sütőtökpitéje
A sütőtök sütve jó, és más zöldségekhez képest főzve sem veszít sokat ízéből. Igaz, tovább tart sütni, mint főzni, cserébe nem kell a kemény héjából kibányászni, sütés után egyszerűen kikanalazhatjuk. Íme két recept a két eljárásra, ígérjük, mindkettő nagyszerűen krémes lesz!
GrétiEszméletlen piros csirkét sütöttünk, és azt is eláruljuk, mivel fűszereztük
Dél-Amerika és Mexikó egyik legszínesebb fűszerével készítettünk csirkecombokat, és egy maradékmentő ötletet is hoztunk!
GrétiElkészítettük a legfinomabb dél-olasz recepteket – csináld utánunk!
Egy különös nyári kaland visszafogott programokkal, és annál finomabb ételekkel. Most a javát mutatjuk meg nektek, nézzétek!
GrétiToszkán ízélmények: egy duplahúsos tésztát és egy halas előételt kínálunk
Ahogy múlt héten ígértük, folytatjuk az olasz ízutazást. Most Luccából, az egyik legklasszabb toszkán városkából hoztunk nektek két csoda receptet.
Gréti