Így füstölj otthon halat!

Azt gondoltad, hogy a füstölt hal az éttermek kiváltsága, és ilyen különlegességet csak a képzett séfek képesek kreálni? Tévedés!

Az egészséges és friss fogással otthon is könnyen megbirkózhat bárki: a mindössze 30 perces „ceremónia” nemcsak a hétköznapokat, de a barátokkal töltött hétvégéket is színessé teheti.

Az otthoni gasztronómia legújabb színfoltja lehet a halfüstölés, amivel néhány egyszerű lépésben, mindössze 30 perc alatt finom és egészséges ételt varázsolhatunk az asztalra. Mielőtt azonban nekikezdenénk, szükséges beszerezni egy füstölőgépet, és a használata előtt legalább néhány órára bepácolni a halat, ami lehet pisztráng, irdalt pontyfilé, de akár afrikai harcsafilé is. A házi füstölés izgalmát éppen a kísérletezgetés adja: mindenki kipróbálhatja, melyik halfajta a kedvence, és a pácleveket is úgy ízesíthetjük, ahogyan éppen kedvünk tartja. Kaphatunk egyszerű és letisztult skandináv ízvilágot, vagy tüzes mexikói, chilis hangulatot is.

Chilis hal

Szeretem a halas ételeket, mert gyorsan finomat és egészségeset lehet az asztalra varázsolni. 

„Füstölés előtt az első dolgunk, hogy egy alap páclét készítünk 2 liter hideg víz, ízlés szerint 3-3,5 evőkanál só és 1 evőkanál cukor felhasználásával. Ebbe kerül a fűszer, ami megadja az ételünk karakterét: rakhatunk bele például kaprot, amely a svédek kedvence, vagy szárított chilit, de akár egy sima borsos páclé is megteszi. Az ízesített páclébe helyezzük a halat, és legalább 2-3 óráig, de legjobb, ha fél napig is benne hagyjuk a hűtőben, hogy az íz minél jobban átjárja a húst” – hangsúlyozta Áman Attila, a Kapj rá! kampány séfje.

„Miután kivettük a pácléből, alaposan letörölgetjük és egy egyszerű füstölőgépbe tesszük, amelyben halat és zöldséget egyaránt füstölhetünk. Fontos, hogy jól szellőző helyen, vagy akár a szabadban végezzük a füstölést, és éghető dolgok ne legyenek a gép közelében. A félórás eljárás után hőkezelt, ízletes, azonnal fogyasztható halételt kapunk” – mondta a séf.

Az ilyen egyszerű és friss ételhez könnyű köret illik a legjobban, de egy baráti vendéglátás keretében akár többféle körettel is előrukkolhatunk. Amíg a hal füstfürdőt vesz, könnyen elkészülhetünk a padlizsánkrémmel vagy a majonézes tormával, de akár szendvicsre is helyezhetjük az elkészült füstölt ponty-, pisztráng- vagy afrikai harcsa szeleteket.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...