Így főzz tojást 5-féleképpen – még a buggyantott tojásod is tökéletes lesz!

Ha mindig szenvedsz a főtt tojás állagának eltalalásával, olvasd el ezt a cikket, és utána állj neki a nagy mutatványnak! Indulhat a tojásfőzés!

Mindannyian hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy tojást főzni nem egy nagy kunszt, és bárki tud…. és tulajdonképpen igazunk is van, de azért itt is a gyakorlat teszi a mestert. Ha a tésztaételeknél bonyolultabbat nem nagyon szoktál főzni, nem biztos, hogy a buggyantott tojásnak nekizuhanni, mindenféle utánaolvasás nélkül a legjobb ötlet. De ezért vagyunk!

Mutatjuk kezdőtől a haladóig, hogyan kell tojást főzni/sütni – a húsvét éke lesz egy kis sonkával.

Tükörtojás

Igazi varázslatként írjuk le életed legjobb tükörtojását, ami után semmi másra nem vágysz majd. A lényeg, természetesen tapadásmentes serpenyőbe, teflonba öntesz olajat, olívát vagy igazi napraforgót, amiből van éppen otthon, platty bele a tojásokat (ne túl sokat egyszerre, maradjon köztük hely), és amikor a fehérje már majdnem megsült, ne piszkáld legalább két percig. Na ezután kell megsóznod. A sült tojás nem tükörtojás, ha a széle nincsen kicsit megbarnulva, a sárgája pedig még kissé folyékony. Voilá, megérkeztél, és egy spatulával szépen ki is terítheted a tányérra!

Kemény tojás

Ez elméletileg a legegyszerűbb tojáskészítési módszer, mégis sokan túlfőzik és elrontják. Van ez így, no pánik, a titok, hogy ne halmozz egymásra túl sok tojást, mert akkor nem tudnak egyenletesen főni, és ha a sárgája körüli zöld szegéllyel találkozol, akkor bizony túlfőzted a tojást, mese nincs. A hámozás titka pedig abban rejlik, hogy egy kis időre jeges vízbe borítod a tojikat, rögtön főzés után – így majd könnyedén le tudod hámozni, szinte húzni róluk a héjat.

Lágy tojás

A lágy tojás titka, hogy nagyon rövid ideig főzzük a forrástól számítva, bizony, mindössze 1-3 percig. Így marad igazán folyós a sárgája, olyan, amit a filmekben (is) a héjából kanalaznak, talpas tojástartóból.

Hat perces tojás

Neki is megvan a maga titka, figyeld csak! Nem forró, inkább amolyan közepesen forró vízbe egyenletesen bemártod őket, elrendezgeted egy kanállal, és nem több, mint hat percig főzöd őket. Ennyi bőven elég, hogy a sárgája lágy és folyós maradjon középen!

Buggyantott tojás

Ez egy igazi mumus, amit irtó sokan szeretnek, mégis kevesen csinálnak reggelire. Az éppen lágy tojásokat óvatosan hámozd meg, majd nem több, mint két percre helyezd lobogó vízbe, és adj hozzá egy evőkanál ecetet. Igen, jól olvastad ecetet, ne félj tőle, így lesz az igazi. Óvatosan vedd ki a tojásokat, és mehetnek tányérra, ahol már megengedheted nekik, hogy óvatosan szétnyíljanak, és fel lehessen tunkolni a friss sárgáját kenyérrel. Ez csak egy technika, több tippet itt találsz.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via Buzzfeed

Címlapról ajánljuk

További cikkek