Régen csak reform boltocskákban kaphattunk gluténmentes termékeket, manapság szerencsére egy gluténérzékenységgel élőnek sem kell messzire mennie, ha a diétájának megfelelő alapanyagokat keres. Sőt, az alternatív tészták fogyasztása szinte sikk lett. Most egy csodás, kukorica alapú tésztacsomag érkezett hozzánk, ehhez álmodtunk recepteket, és további ajánlatokat is megosztunk még veletek.
A kukoricatészta főzése
Érdemes nagyobb adag vízben főzni, melybe mehet a szokásos só adag, ahogy az olasz tésztamesterek mondják: legyen olyan sós a főzővíz, mint a tenger vize. Forrásban lévő vízbe tegyük a tésztát, és figyeljünk, ne ragadjon össze, már a főzés elején keverjük jól át. Aki nagyon tartana ettől, a főzővízbe egy kevés olívaolajat is csorgathat. Általánosságban a sima tésztánál egy-két perccel hosszabban főzzük. A kész tésztát érdemes főzés után jól leöblíteni. Ilyenkor veszíthet sós ízéből, ezt majd a szósz fűszerezésével kompenzálhatjuk. Cserébe viszont nem kell utána a leragadt tésztát az edényből kikaparni, rövid áztatás után szinte magától elválik az edény falától. Nem lesz ragacsos semmi utána, ez az egyik legnagyobb különbség a sima lisztes tésztával ellentétben.
Őszi sütőtökös-spenótos tésztasaláta pirított pancettakockákkal
Az első kóstolási alanyunk ez a szépséges kagylótészta. Ez a tésztaféle a nagyon szószos ételekben tudja megmutatni legjobb arcát. Másik szuper területe a tésztasaláták terepe, melyekben a klassz öntet tud a szószok helyére lépni. Ezek mindegyike belefolyik a kagylócskák mélyedéseibe, így minden falat mellé jut egy nagyobb adag szósz avagy öntet is a szánkba.
Ez a sütőtökös-spenótos tésztasaláta a legjobb őszi alapanyagokkal készült. Melegen, langyosan fogyasztva nagyszerű, családias, otthonos érzést ad. A pirított pancetta, vagyis húsos szalonnakockák őrjítően szépek és ízletesek a tetején. Kiadós ebéd vagy vacsora, igazi comfort food, ami valójában egytálételnek is beállhatna.
Krémes karfiolos tésztarakottas besamellel
A penne a legsimulékonyabb tésztaforma, tényleg mindenhez jó: simán szósszal, salátába, köretnek, de mi most az egyik legszebb formáját mutatjuk be, rakottasba tettük.
Ebben a műfajban besamelmártás jár mindennek a tetejébe és akár közé is, ettől lesz sütés után nagyszerűen krémes a végeredmény. A karfiol a rakott ételek sztárja, sőt, Dubarry módra vagy csőben sütve is nagyszerű. Itt a tésztával alkot nagyszerű párost, érdemes kipróbálnotok, mennyire jó!
Paradicsomos spagetti
Ha spagetti, akkor paradicsomszósz, mindenki készítse a kedvencét friss vagy konzervbe zárt paradicsommal, olívabogyóval és kaprival, oregánóval és bazsalikommal, mindenképpen nagyszerű. Simán, vegán módra, avagy szalonnával, sonkával, tényleg úgy, ahogy a leginkább szeretitek. Amikor nincs kedvetek óriás főzésbe csapni, tegyetek a tésztára pár kanál tejfölt, és reszeljetek rá sajtot, ízlés szerint só és bors is mehet, ez lesz a legmenőbb, leggyorsabb vacsorátok.
A spagetti felfogható egy távol-keleti sárgatésztának, tehát, ha éppen vietnámira, kínaira vágytok, akkor is tökéletesen használhatjátok. Wokban vagy egy mély serpenyőben pirítsatok fűszereket, ezen zöldségeket, és akár csirkét is, erre mehet a kifőzött, kukorica alapú tészta, és pillanatok alatt kész a vacsora!