Így főzz bolognait!

A bolognai az egyik legjobb, gyorsan előkapható receptünk a hétköznapokon! Szósz és tészta, lehetőleg friss bazsalikommal – egyértelmű a recept és nagyon finom étel kerekedik belőle pillanatok alatt.

Na, már most, a bolti, üveges szószok erős csábfaktorral rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy csak lekapjuk őket a polcról és ráöntjük a megfőtt tésztára, de ha hajlandóak vagyunk húsz-harminc perccel többet szánni a folyamatra, készítsük magunk az isteni paradicsomos mártást! A különbséget zongorázni lehet! Az Észak-Itáliában spaghetti Bolognese néven számon tartott finomság eredete a homályba vész, annyi a biztos, hogy az arab hódítók megjelenésével terjedt el.

Házi ropogtatnivalók

Akkor az alap: felejtsük el a ketchupot, a paradicsomot, tél lévén, kizárólag konzervekbe zárt valódi, hámozott, apróra vágott verziók képviselik. Arra jó odafigyelni, hogy ne tartalmazzon citromsavat a termék, mert módosítja a benne levő zöldség eredeti ízét. Nem kell túladagolni semmit: négy személynek bőven elegendő lesz egy dobozzal. Főzhetjük addig, míg a paradicsom teljesen szétfő, ekkor előzetesen is vágjuk minél kisebb darabokra, de úgy az igazi, ha egyben maradnak benne a kockák. Mehet harminc deka marhahús az apróra vágott vöröshagymára – van, aki máj hozzáadásával teszi autentikussá –, amit előzetesen az otthoni darálón fölaprítottunk, fehéredésig süssük, jöhet rá répa és zeller, karakteres ízt ad neki a paradicsommal összeforgatva, ehhez ne feledjünk némi pancettát, azaz sonkát adagolni.

Pikáns egytálétel

Egy kis száraz fehérborral még megbolondítjuk, majd hagyjuk, hogy szépen, csendesen összeérjenek az ízek. Ezután ne sajnáljuk a borsot, a fokhagymát, oregánót, a végén a friss bazsalikomot: ezekkel legalább egy kicsit megidézhetjük a nyarat. A tésztát semmiképp se főzzük túl! Éppen csak kemény, al dente állaga tökéletesen felszívja majd a ráhalmozott ragut. Válasszunk a vastagabb tészták közül! A makaróni sokkal jobban megtartja a nehéz ragut, mint a spagetti. Cserepes bazsalikomot ma már szinte minden nagyobb boltban árulnak – de ha valamilyen oknál fogva nem jutnánk hozzá, emiatt ne mondjunk le az isteni bolognairól!

További bolognai receptek

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...