Így fagyaszd tökéletesen a levesed

Hét egyszerű lépés - ha ezeket betartod, a lefagyasztott levesed éppen olyan jó lesz felengedés után, mint a készítése időpontjában.

Ha eljön a kajamentés ideje, akkor a mélyhűtő lesz a legjobb barátod! Azonban, ha már a készítés előtt tudod, hogy le fogod fagyasztani a maradékot, akkor valószínűleg egy kicsit másképpen csinálod a dolgokat. Íme, néhány kézenfekvő trükk, hogy ne veszítsen értékéből egy cseppet sem a levesed.

Hűtsd le

Forró vagy még meleg levest sose tegyél a mélyhűtőbe, felolvadhatnak a már bent lévő ételek tőle. Hogy biztosan teljesen lehűljön, tedd a lábas levest jegesvizes fürdőbe a mosogatódba, és gyakran keverd át. Ha hűtés előtt kisebb adagokra porciózod, az nagyban meggyorsítja a folyamatot.

Porciózd ki

A nagyadagos levesed szedd kisebb, kényelmesen szállítható-tárolható adagokra, különálló porciókra. Öntsd pár adagos fagyasztó zacskóba, műanyag vagy üveg tárolódobozba úgy, hogy annak csak a negyedéig érjen. Így elegendő helye lesz tágulni a fagyasztás közben. A lapos zacsikat fantasztikus jól fel tudod polcolni majd a mélyhűtőben. Csak annyi adagot veszel majd ki, amennyire valóban szükséged van. Ideális azok számára, akik ügyelnek az egyes étkezések során a bevitt mennyiségekre.

Ezeket olvastad már?

Tészta és levesbetétek

Lehetőleg ezek nélkül fagyaszd le a levest! Nagyon megszívják magukat a lében és fagyasztás során kitágulnak, majd felengedés alatt összetöppednek, teljesen tönkre megy az állaguk. Al dente főzött tésztát ugyan fagyaszthatsz, de a legjobb, ha a levesbe szánt betéteket frissen, a fogyasztás napján készíted el.

Tejtermékek

Ki ne imádná a tejfölös bablevest?! A tejtermékeknek, azonban nagyon rosszul viselik a fagyasztást, felengedés után darabossá, szemcséssé válnak. Éppen ezért ne tedd a lefagyasztandó levesbe, csak írd rá a zacskóra vagy dobozra, hogy felmelegítés után mennyit kell hozzáadni belőle. Ilyen módon nem kell újból előásnod a receptjét.

Al dente zöldségek

Ne főzd túl a zöldségeket, csak éppen addig hogy még kissé roppanósak legyenek, így fagyasztás és felengedés után is megtartják állagukat.

Címke!

Akár a Bermuda háromszögben úgy tűnnek el a fagyasztott kaják egy nagy fagyasztóban. Hogy ne kelljen keresgélned és találgatnod, vajon mi a fenét vettél ki belőle, címkézd fel a hűtőzacsikat, műanyag és – lehetőleg műanyag fedelű – üveg tárolódobozokat. Írd rá a levesrecept nevét, a fagyasztóba kerülésének dátumát, és az esetleges plusz információkat, kiengedési, melegítési, tálalási instrukciókat. Tudd, hol hagytad abba korábban!

Díszítő tálalási elemek

Az olyan plusz díszítő elemek, mint a frissen vágott petrezselyem, koriander vagy éppen a pirított magvak, mint a tökmag vagy mandulapehely, inkább ne kerüljenek a lefagyasztásra szánt porcióba. A fiss fűszernövények fagyasztás után elveszítik aromájukat és összeplöttyednek, a magvak pedig már soha többé nem lesznek ropogósak.

Via: eatingwell.com

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...