Így fagyaszd tökéletesen a levesed

Hét egyszerű lépés - ha ezeket betartod, a lefagyasztott levesed éppen olyan jó lesz felengedés után, mint a készítése időpontjában.

Ha eljön a kajamentés ideje, akkor a mélyhűtő lesz a legjobb barátod! Azonban, ha már a készítés előtt tudod, hogy le fogod fagyasztani a maradékot, akkor valószínűleg egy kicsit másképpen csinálod a dolgokat. Íme, néhány kézenfekvő trükk, hogy ne veszítsen értékéből egy cseppet sem a levesed.

Hűtsd le

Forró vagy még meleg levest sose tegyél a mélyhűtőbe, felolvadhatnak a már bent lévő ételek tőle. Hogy biztosan teljesen lehűljön, tedd a lábas levest jegesvizes fürdőbe a mosogatódba, és gyakran keverd át. Ha hűtés előtt kisebb adagokra porciózod, az nagyban meggyorsítja a folyamatot.

Porciózd ki

A nagyadagos levesed szedd kisebb, kényelmesen szállítható-tárolható adagokra, különálló porciókra. Öntsd pár adagos fagyasztó zacskóba, műanyag vagy üveg tárolódobozba úgy, hogy annak csak a negyedéig érjen. Így elegendő helye lesz tágulni a fagyasztás közben. A lapos zacsikat fantasztikus jól fel tudod polcolni majd a mélyhűtőben. Csak annyi adagot veszel majd ki, amennyire valóban szükséged van. Ideális azok számára, akik ügyelnek az egyes étkezések során a bevitt mennyiségekre.

Ezeket olvastad már?

Tészta és levesbetétek

Lehetőleg ezek nélkül fagyaszd le a levest! Nagyon megszívják magukat a lében és fagyasztás során kitágulnak, majd felengedés alatt összetöppednek, teljesen tönkre megy az állaguk. Al dente főzött tésztát ugyan fagyaszthatsz, de a legjobb, ha a levesbe szánt betéteket frissen, a fogyasztás napján készíted el.

Tejtermékek

Ki ne imádná a tejfölös bablevest?! A tejtermékeknek, azonban nagyon rosszul viselik a fagyasztást, felengedés után darabossá, szemcséssé válnak. Éppen ezért ne tedd a lefagyasztandó levesbe, csak írd rá a zacskóra vagy dobozra, hogy felmelegítés után mennyit kell hozzáadni belőle. Ilyen módon nem kell újból előásnod a receptjét.

Al dente zöldségek

Ne főzd túl a zöldségeket, csak éppen addig hogy még kissé roppanósak legyenek, így fagyasztás és felengedés után is megtartják állagukat.

Címke!

Akár a Bermuda háromszögben úgy tűnnek el a fagyasztott kaják egy nagy fagyasztóban. Hogy ne kelljen keresgélned és találgatnod, vajon mi a fenét vettél ki belőle, címkézd fel a hűtőzacsikat, műanyag és – lehetőleg műanyag fedelű – üveg tárolódobozokat. Írd rá a levesrecept nevét, a fagyasztóba kerülésének dátumát, és az esetleges plusz információkat, kiengedési, melegítési, tálalási instrukciókat. Tudd, hol hagytad abba korábban!

Díszítő tálalási elemek

Az olyan plusz díszítő elemek, mint a frissen vágott petrezselyem, koriander vagy éppen a pirított magvak, mint a tökmag vagy mandulapehely, inkább ne kerüljenek a lefagyasztásra szánt porcióba. A fiss fűszernövények fagyasztás után elveszítik aromájukat és összeplöttyednek, a magvak pedig már soha többé nem lesznek ropogósak.

Via: eatingwell.com

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...