Ha eljön a kajamentés ideje, akkor a mélyhűtő lesz a legjobb barátod! Azonban, ha már a készítés előtt tudod, hogy le fogod fagyasztani a maradékot, akkor valószínűleg egy kicsit másképpen csinálod a dolgokat. Íme, néhány kézenfekvő trükk, hogy ne veszítsen értékéből egy cseppet sem a levesed.
Hűtsd le
Forró vagy még meleg levest sose tegyél a mélyhűtőbe, felolvadhatnak a már bent lévő ételek tőle. Hogy biztosan teljesen lehűljön, tedd a lábas levest jegesvizes fürdőbe a mosogatódba, és gyakran keverd át. Ha hűtés előtt kisebb adagokra porciózod, az nagyban meggyorsítja a folyamatot.
Porciózd ki
A nagyadagos levesed szedd kisebb, kényelmesen szállítható-tárolható adagokra, különálló porciókra. Öntsd pár adagos fagyasztó zacskóba, műanyag vagy üveg tárolódobozba úgy, hogy annak csak a negyedéig érjen. Így elegendő helye lesz tágulni a fagyasztás közben. A lapos zacsikat fantasztikus jól fel tudod polcolni majd a mélyhűtőben. Csak annyi adagot veszel majd ki, amennyire valóban szükséged van. Ideális azok számára, akik ügyelnek az egyes étkezések során a bevitt mennyiségekre.
Ezeket olvastad már?
Tészta és levesbetétek
Lehetőleg ezek nélkül fagyaszd le a levest! Nagyon megszívják magukat a lében és fagyasztás során kitágulnak, majd felengedés alatt összetöppednek, teljesen tönkre megy az állaguk. Al dente főzött tésztát ugyan fagyaszthatsz, de a legjobb, ha a levesbe szánt betéteket frissen, a fogyasztás napján készíted el.
Tejtermékek
Ki ne imádná a tejfölös bablevest?! A tejtermékeknek, azonban nagyon rosszul viselik a fagyasztást, felengedés után darabossá, szemcséssé válnak. Éppen ezért ne tedd a lefagyasztandó levesbe, csak írd rá a zacskóra vagy dobozra, hogy felmelegítés után mennyit kell hozzáadni belőle. Ilyen módon nem kell újból előásnod a receptjét.
Al dente zöldségek
Ne főzd túl a zöldségeket, csak éppen addig hogy még kissé roppanósak legyenek, így fagyasztás és felengedés után is megtartják állagukat.
Címke!
Akár a Bermuda háromszögben úgy tűnnek el a fagyasztott kaják egy nagy fagyasztóban. Hogy ne kelljen keresgélned és találgatnod, vajon mi a fenét vettél ki belőle, címkézd fel a hűtőzacsikat, műanyag és – lehetőleg műanyag fedelű – üveg tárolódobozokat. Írd rá a levesrecept nevét, a fagyasztóba kerülésének dátumát, és az esetleges plusz információkat, kiengedési, melegítési, tálalási instrukciókat. Tudd, hol hagytad abba korábban!
Díszítő tálalási elemek
Az olyan plusz díszítő elemek, mint a frissen vágott petrezselyem, koriander vagy éppen a pirított magvak, mint a tökmag vagy mandulapehely, inkább ne kerüljenek a lefagyasztásra szánt porcióba. A fiss fűszernövények fagyasztás után elveszítik aromájukat és összeplöttyednek, a magvak pedig már soha többé nem lesznek ropogósak.
Via: eatingwell.com
Ezeket olvastad már?
A medve, aki hazatolt egy egész konténert vacsira - videó!
Voltál már annyira éhes, hogy felfald a hűtő teljes tartalmát? Na, ez a medve is így érezhetett, csak ő még a bevásárlás előtt leragadt. Nézd ezt a remek fél percet, megéri!
Brecz Judit13 tartalmas és melengető leves, ami után nem leszel éhes
Itt az ősz, vele együtt visszatér a finom levesek időszaka. Akkor a legjobb, ha a fűszerek minden egyes kanál után izgalmas ízekkel nyűgöznek le, ezért se félj, ha csíp!
NosaltyEzt a 9 dolgot csináld a hűtőddel - hogy imádj...
A hűtő nem kevés bizonyossággal állíthatjuk, hogy legtöbbünknél a konyha szíve - imádunk belenyúlni. Na de miért ne lehetne kívülről is szebb?
Brecz Judit11 isteni késő őszi leves, amitől nem fázol majd
November, cidri, köd, eső, sötét koraesték, fagyos éjszakák - napközben melengessük magunkat igazán laktató levesekkel, amikből akár a csípőst sem sajnáltuk!
Nosalty