Bébiétel-édesítés cukor hozzáadása nélkül

Úgy gondolom, a kisded étkezése során is a legjobb, ha a gyerekeket az ételek valódi ízével ismertetjük meg. De ha mégis édesítenénk, mit használjunk cukor helyett?

Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság. Ez azonban nem egyenlő a cukor ízének szeretetével, ne keverjük ezzel össze. Ha édes ízvilágú ételt szeretnénk adni kisgyermekünknek, ne nyúljunk azonnal a kristálycukorért. Én a mesterséges édesítőszerek, cukorpótlók használatát sem ajánlom ebben az életkorban.

Számos alapanyag van, amivel kisgyermekünk ételét édessé tehetjük. Elsőre valószínűleg mindenkinek a méz jut eszébe, de a botulizmus veszélye miatt 18–24 hónapos kor előtt ne adjuk gyermekünknek. Forduljunk inkább a természetből fakadóan édes ízű nyersanyagokhoz!

Reggelire, vacsorára, kisétkezésekre adjunk gyümölcsös gabonakását almával, banánnal, körtével, a nyári időszakban őszi- és sárgabarackkal. Változatos, színes szendvics- vagy túrókrémeket dobhatunk össze pillanatok alatt sárgarépával, céklával.

A hozzátáplálás időszakában édesíthetjük gyermekünk főzelékét a fentieken kívül még zöldborsóval, sütőtökkel, édesburgonyával, de akár almával is. A finom ízek mellett a színbeli változatosság is élmény lesz neki. A tavaszi, nyári bőséges kínálatra tekintettel készítsünk az édesebb gyümölcsökből finom gyümölcsleveseket, -mártásokat, édes zöldségekből krémleveseket. Ha már fogyaszthat a baba tejterméket, desszertként is inkább egy otthon készített gyümölcsös túrókrémet vagy joghurtot, joghurtturmixot ajánlanék a magas cukortartalmú bolti pudingok, tejszeletek helyett.

Babáknak való recepteket itt találsz

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...