Így edd szálka nélkül a sült halat!

Itt a nyár - a Balaton-parti hekkezések ideje. Te hogyan filézed a sült halat, hogy egy csepp hús se maradjon a tányérodon, csak a szálka?

A magyarországi halfogyasztás a jelenlegi öt kilogrammnyi egy főre jutó mennyiséggel az utolsók között áll az unió tagországai sorában, más országokban évente 4-5-ször ennyi halat esznek. Talán a nyár az az évszak, amikor emelkedő tendenciát mutatunk, hiszen megnyitnak a vízparti halsütödék, és ekkorra szervezik a tengerparti utazásokat a családok is. Az alábbi videó abban segít neked, hogyan filézd tökéletesen a halat, hogy még a legapróbb falatokat is bekebelezhesd! Figyeld a két, halfilézés terén amatőr hölgyet, akiket egy akadékoskodó úriember próbál megvezetni, és végül a New York-i All’Onda étterem vezető szakácsa, Chris Jaeckle terel a jó útra.

  • Ízlés kérdése, de sokak szerint a halszeme egy igazi különlegesség, tehát, ha szereted a kihívásokat, kezdd ezzel.
  • Ne vágd le a hal fejét, vele együtt könnyebb lesz a feladvány.
  • Sőt, a hal farka is marad!
  • A villáddal végezz egy bemetszést a farok tövében, hogy a húst leválaszd róla.
  • Itt szúrd a villád a bőr alá,és akár egy fóliát a tortaszeletről, csavard le a hal bőrét a húsról. Ezt ismételd meg a másik oldalon is, ha marad egy kevés a gerincnél,azt is told le róla. De aki szereti, az semmi esetre se fossza meg magát tőle, hiszen a jól elkészített halnak isteni ropogós a bőre!
  • A kopoltyú feletti lapos csontot, vagyis a kopoltyúfedelet emeld ki, majd a fejtől is válaszd szét a húst. Most már mindkét oldalán szabad.
  • Ekkor a farok irányából nyúlj a késsel a hús és a csontok közé, és azok felé nyomva húzd végig a fej irányába. Ezt ismételd meg a gerinc felőli oldalon is, így egyben lefejtheted a húst a halszálkáról, ami ekkor már a fejjel egyben kiemelhető .
  • De állj! Itt még nincs vége. A hal feje ugyan fogyasztásra alkalmatlan, de egy részét, a legfinomabb és egyben legszaftosabb falatot, a halpofát ne hagyd ott, emeld ki és fogyaszd élvezettel.

Remélem, sikerült kedvet csinálnunk egy halszelethez, amelyet profi módon már te filézel ki!

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...