Így dunsztolj, ha szeretnéd, hogy a lekvárok kihúzzák karácsonyig

Dunszt: első hallásra olyan, mintha a nagymama egyik elavult szakkifejezése lenne, pedig ez nem más, mint a legfontosabb lépés a tartósítás felé.  

Hiába készítünk mesés lekvárokat és befőtteket, ha nem húzzák ki karácsonyig penészedés nélkül. A kezdő befőzőnek viszont az olyan szakszavak, mint dunszt rettentő ijesztően hangzanak, pedig voltaképpen semmi bonyolult nincs bennük.

Bármit is teszünk üvegbe, még akkor is, ha azt az üveget elképesztő pontossággal megtisztítottuk és a környezetünk is egészen steril, még akkor is előfordulhat, hogy hiba csúszik a rendszerbe, ezért kell a baktériumölő eljárás, vagyis a dunszt.

Tudtad?

Kétféle dunszt létezik: a száraz és a nedves. Az egyiket hidegen, a másikat forrón eltett lekvároknál vagy savanyúságoknál használják, mindkettőt érdemes megismerni, mielőtt nekiesünk a befőzésnek.

Vizes dunszt lábosban

Ezt a módszert abban az esetben kell alkalmazni, ha hidegen tettünk el valamit, ha a jól sikerült kovászolásból, savanyításból vagy ecetes zöldségekből olyan sokat sikerült eltennünk, hogy ki szeretnénk húzni vele a telet is.

  1. A legnagyobb lábasunk alját béleljük ki sok konyharuhával, egy beleillő párolóbetéttel, ráccsal, bármivel, ami megakadályozza, hogy a lábos aljával érintkezzenek az üvegek.
  2. Ezekre pakolunk annyi jól megtöltött, majd szorosan lezárt üveget, amennyi elfér, és felöntjük annyi vízzel, amennyi félig ellepi az üvegeket.
  3. Kevés ecetet is adunk a vízhez, további baktériumölés és a vízkövesedés megelőzése céljából, majd alacsony lángon főzzük tíz-harminc percig. Fontos, hogy a nyers alapanyagokat érdemes fél óráig gyöngyöztetni, míg ha az üvegbe került alapanyag már kapott valamilyen elő hőkezelést, akkor elég neki tíz perc.
  4. A legnehezebb része most jön: úgy kell kiemelnünk az üvegeket, hogy ne égessük meg magunkat, de ne is dobjuk el ijedtünkben a tűzforró befőttet. Létezik egy direkt erre kitalált szerszám, az üvegfogó, akinek van, használja, máskülönben marad a konyhai csipesz vagy egy hőálló kesztyű.

Ropogós kovászos uborka

Tavaly próbálkoztam a burgonyás változattal, nekem nem jött be, mert nem lett meg az az igazi kovászos uborka íz. Idén átnyálaztam a "szakirodalmat", mindenféle receptet és jó tanácsot ...

Gyümölcsdarabos meggydzsem

A hétvégére beérett a meggy a kertben. Sajnos idén a fagy miatt nem lesz sárgabarack, amiből minden évben főzünk lekvárt. Ezért lett a meggy sorsa a dzsemfőzés. A magvalás eléggé ...

Vizes dunszt tepsiben

Ha nincs nagyon nagy lábosunk, végezhetjük ugyanezt a folyamatot tepsiben is. A lényeg ugyanez: egy tepsit kibélelünk, beletesszük az üvegeket, felöntjük félig vízzel, majd a forró sütőbe toljuk, a tepsiben felforraljuk a vizet, és tíz percig hagyjuk gőzölögni.

Száraz dunszt

A száraz dunszt jóval egyszerűbb eljárás, ilyenkor a forrón eltett befőttek, lekvárok saját hőjét használjuk fel a baktériumok kiirtására. A cél az, hogy minél lassabban hűljenek ki az üvegek, ehhez használtak régen dunyhákat és paplanokat, de ugyanilyen jó néhány vastag pokróccal kibélelt doboz, egy üres, jégakku nélküli hűtőtáska vagy a lekapcsolt sütő.

Almalekvár

A főzési idő függ az almafajtától, és hogy mennyire sűrű lekvárt akarunk. Én 30 percig főztem. Ehhez a lekvárhoz hullott almát is használhatunk, vegyíthetjük a fajtákat, hogy minél ...

Málnalekvár

Itt a málnaszezon, és akinek annyi van a kertjében, hogy már nem tud mit kezdeni vele, az főzzön be lekvárt. Nagyon finom, de mivel elég savas gyümölcs, viszonylag több cukrot igényel. ...

A megtisztított üveget megtöltjük a nagyon forró - még a forráspont közeli hőmérsékleten lévő - lekvárral, alaposan, szorosan lezárjuk és a tetejére állítjuk. Így hagyjuk egy percig őket tótágast állva, majd jól bebugyoláljuk, és betesszük őket valamelyik feljebb felsorolt helyre, hogy nagyon lassan hűljenek ki.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...