Így csökkentsd a SZÉNHIDRÁTOT az ünnepek alatt! 3 tuti tipp a dietetikustól

Ha nem szeretnéd, hogy az egekbe lőjön az ünnepi szénhidrátfogyasztásod, akkor fogadd meg szakértőnk tanácsait!

Karácsonykor nincs hiány szeretetben, meghittségben, na és persze finomabbnál finomabb ételekben. Mindegy, hogy húsokról, süteményekről vagy köretekről legyen szó, ezek jellemzően kalóriadúsak, mi magunk pedig az ünnepi hangulatra hivatkozva nem igazán tudunk mértéket tartani. Együtt a család, kevesen figyelnek arra, hogy mennyit esznek - különösen vendégségben nem akarjuk megbántani a házigazdát. A lakomák során általában nem válogatunk - fehérjéből, zsírból és szénhidrátból is a szükségesnél többet fogyasztunk. Ebben a cikkben most a szénhidráttartalom csökkentésére adok néhány egyszerű tippet!

1. Kezdjük a nehezével!

Az ünnepi időszakban sokféle süti készül, és nagy mennyiségben. Akár csak az ünnepi kedvenceket "muszáj" elkészítenünk, akár vendégeket várunk, akár valamilyen újdonságot szeretnénk épp kipróbálni - biztos, hogy izzik a sütő napokig. Azzal pedig nem árulok el nagy titkot, hogy a sütemények igen jelentős szénhidrátforrások - hiszen jellemzően lisztből készülnek cukorral. Próbáljuk az alábbiakat betartani a szénhidrátmennyiség csökkentése érdekében:

  • Sütemények sütésekor búzaliszt helyett például használhatunk valamilyen maglisztet, amelyekről általánosságban elmondható, hogy magas élelmirost-tartalmuknak köszönhetően szénhidráttartalmuk lassabban szívódik fel. Érdemes tudni róluk, hogy folyadékfelvevő képességük nagyobb a hagyományos lisztekénél, ezért több tojást érdemes például a kókuszlisztes süteményhez tenni, különben morzsás, száraz lesz a végeredmény.
  • A karácsonyi szokáseredet szerint ahhoz, hogy a következő évben sok pénzünk legyen, érdemes mákos süteményt enni. A biztos sikerhez készítsünk lisztmentes máktortát - ennek szaftossága a zsiradékon múlik, ha nagyon stílushűek akarunk maradni, akkor tehetünk mákolajat a tésztába.
  • készíthetünk eleve lisztmentes desszerteket is - pl. desszertgolyókat, pohárkrémeket.
  • A bejglitésztába is csempészhetünk egy kis változatosságot, a tésztájához használjunk részben teljes kiőrlésű lisztet, töltelékét pedig édesítsük szénhidrát- és energiamentes édesítőszerrel. Persze ez utóbbi megoldást minden sütinél alkalmazhatjuk a szénhidráttartalom csökkentése érdekében.
  • Elég tuti megoldások a kevés hozzávalókból, extra gyorsan (sütés nélkül), tészta nélkül is elkészíthető joghurttorták, amelyeket édesítsünk gyümölcsökkel, édesítőszerekkel.

Diabetikus joghurttorta

Nehéznek tűnik, de mégsem az. Leírni hosszabb, mint elkészíteni ezt a nagyszerű tortát. Az eredeti recept Farkas Vilmostól van, azt alakítottam át epres diabetikussá. Érdemes belevágni, ...

2. Variáljunk a köreteken!

  • Egyszerű szénhidrátcsökkentési módszer, ha a köreteken variálunk. Kínáljuk a családot a megszokott burgonya- és rizsköret mellett/helyett alacsonyabb szénhidráttartalmú, izgalmas párolt/sült zöldségköretekkel, (majonézmentes) friss salátákkal! Egy jó fűszerezéssel, sok meleg színű zöldséggel (pl. cékla, édesburgonya) tökéletesen illenek majd az ünnepi sültekhez.
  • Csökkentsd a kenyér mennyiségét! Attól valószínűleg nem kell tartani, hogy nem lesz elég a kalóriabeviteled ebben az időszakban, úgyhogy bátran engedd el (vagy legalább felezd meg) a kenyeret a töltött káposzta, a halászlé, a szaftos sültek, hidegtálak mellől!
  • Kicsit messzebb van még, de a szilveszteri lencsefőzelék sem ragaszkodik a lisztes rántáshoz, ha a már megfőtt lencse egy részét kivesszük a fazékból leturmixoljuk, majd visszaöntjük, és így sűrítjük. De idén főzelék helyett akár egy ízletes lencsesalátával is ünnepelhetjük majd az Újévet!

Citrusos-gránátalmás kacsasaláta

Nagyon szeretem a salátákat, különösen ha valóban tartalmasak. Hússal, tésztával vagy akár egy kis krutonnal bármikor turbózhatjuk. A lényeg, hogy a salátánk valóban önálló ...

Dán burgonyasaláta

Príma Konyha Magazinban egyszer Dániából származó recepteket mutattak be. Nagyon kíváncsi lettem, hogy kefírrel milyen lehet, így hát kipróbáltam. Nagyon finom, könnyebb mint a ...

3. Figyeljünk az italokra is!

Az ünnepek alatt gyakran még azok is cukros üdítőket isznak, akik ezt egyébként év közben ritkán teszik - ez pedig nem jelent mást, mint sok, gyorsan felszívódó szénhidrátot. Üdítőitalok helyett, ha tehetjük, igyunk energiamentes ízesített vizeket, vagy készítsünk vendégeinknek gyümölcsös teát jó sok citrommal, akár lehűtve is - ezzel a házi szomjoltóval garantált a siker!

A legfontosabb azonban, amit az ünnepi időszakban szerintem érdemes fejben tartanunk, hogy nem az evés, nem a mennyiség a lényeg, hanem az, hogy együtt vagyunk szeretteinkkel.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...