Így csempéssz minden fogásba gyökérzöldséget

Ahogy a gyökérzöldségek megbújnak a föld alatt, úgy lehetnek láthatatlanok az ételekben is! Ezt a szuper tulajdonságukat aknáztuk ki egy olyan napi menü bemutatásához, amivel a zöldségeket kevésbé kedvelő gyermekek szüleinek szeretnénk segíteni, nézzétek!

Mit csinál egy anyuka, amikor a még növésben lévő gyermeke leginkább gyorskaján élne, ha tehetné, húst hússal fogyasztana, és a gyümölcsökre is csak megvetően nézne? Nem hagyná, hogy így legyen, az biztos. Most egy olyan menüvel segítem a hozzám hasonló problémákkal küzdő szülők életét, amelynek minden elemébe csempésztem egy-két gyökérzöldséget.

Leves

Egyértelmű, hogy krémleves! Csak a nagyon zöld vagy a nagyon narancsos színű gyökérzöldségek működnek. A majdnem barna, az okkersárga és a halott lila egyáltalán nem. A zöld levesek alapja lehet a zeller és a fehérrépa, a színüket pedig a póréhagyma, a zellerszár, a brokkoli, a zöldborsó és a sok-sok petrezselyem segítheti. A sárga levesbe belecsempészhetünk pár sárgarépát, édesburgonyát, sárga céklát, ide mehet még a fehérrépa és a zeller is titokban. A legjobb álcázónk a sütőtök, végső esetben pedig egy kis kurkuma betömi a színhiányt.

Fasírt

Sima zöldséges fasírt nem játszik, hús mindenképpen kell bele. Itt jön mindig képbe a marhahúsos-zöldséges húsgolyóm, ez a sütőben készül. Ami található a hűtő zöldségesfiókjában, mindent belereszelek, aprítok: répákat, zellert vagy zellerszárat, vörös- és újhagymát, a tuti plusz résztvevő a cukkini, ha éppen ráér. Tojást csak ritkán keverek a masszába, a beáztatott kenyér is felesleges, hiszen a sok reszelt zöldség fellazítja a masszív húspasztát.

Zöldséges édesburgonya-krém

Burgonyapüré helyett készítsünk zöldséges édesburgonya-pürét. Ebbe mehet sima burgonya pluszban, hogy növelje a térfogatot, de kisebb adagnál el is hagyhatjuk, hiszen nagyon finom és kelendő lesz enélkül is. Hamburger mellé menő édesburgonyachips-szet rendelni a Mekiben, úgyhogy bízhatunk benne, pürében is bejön a fiatalságnak. Olyan erős, édes az íze, hogy elnyomja a mellé főzött gyökérzöldségeket, tehát nyugodtan főzzünk hozzá minden mást bátran.

Saláta

Sima salátalevél sok szendvicsben előfordul, nem teljesen létidegen, még fiatal fiúk is megkóstolják, sőt megszeretik. Itt a kérdés, hogy adjuk el nagyban, mennyiségben a salátát. Színekkel és ízekkel! Lila nyers céklával és radicchioval, piros paprikával, zöld uborkával és édes kesumajonézzel. Ha nekem bejött, másnak is beválhat ez a jótékony csalás. Vegán suhancok is megnyalják a 10 ujjukat utána!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek is érdekelhetnek még, ha szuper receptekre vágysz:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...