Így csapd be az agyadat: 6+1 egyszerű trükk, hogy kevesebbet egyél!

Bárki bármit is mond, a legnagyobb probléma a mai napig még mindig, hogy túl sokat eszünk. Most mutatunk pár trükköt, hogy csökkentheted az adagokat!

Egy sikeres fogyókúrának - vagy nevezzük inkább életmódváltásnak - sok olyan apró trükkje van, amivel „ki tudjuk cselezni” a szervezetünket. Ha ismerjük ezeket a fogásokat, sokkal könnyebben fogjuk venni az akadályokat.

Az év elején mindig nagyobb bennünk a motiváció, hajlandóak vagyunk komoly, tartós lépéseket is tenni az egészségünk vagy éppen egy fittebb alak reményében. Általánosságban elmondható: nagy az esélye annak, hogy a kialakult súlytöbbletünk bizony nem a véletlenek összjátéka, sokkal inkább a bevitt plusz energia következménye. Így amikor belekezdünk a diétánkba, hamar szembesülni fogunk a lecsökkent adagmennyiségekkel, és az ezzel együtt járó éhségérzettel.

Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie. Összegyűjtöttem nektek néhány tippet, amiket betartva az adagok mérete nem fog lecsökkenni, azonban sok-sok kalóriát spórolhatsz meg.

Fűszeres sült cékla

Nem szeretek idegen tollakkal ékeskedni, nem az én találmányom. Ildi barátnőm hozta egy baráti eszem-iszomra egyszer, és mivel a céklával jóban vagyok, rögtön megtetszett. Legutóbb ...

Chia puding

Este 1 perc alatt összeállítható, gyors és egészséges reggeli recept.

1. Caffé latte vs hosszú kávé tejjel

A kávét fogyaszthatjuk élénkítő hatása, az íze miatt, de egyszerűen megszokásból is. Tapasztalatom szerint legtöbben tejjel, cukorral ízesítve isszák. Azt azonban ne felejtsük el, hogy 1 db kockacukor 16 kcal, 1 dl 2,8%-os zsírtartalmú tej pedig 62 kcal energiabevitelt jelent, így egy caffé latte akár 200-250 kalória is lehet. Ezzel szemben, ha a cukrot kiváltjuk energiamentes édesítőszerrel, a kávét hosszan főzzük le, amit így kevesebb, zsírszegény, 1,5%-os tejjel öntünk fel, a kalóriabevitelt akár ötödére is csökkenthetjük.

2. Szalámis, vajas zsemle vs. sonkás szendvics

Gyerekkorunk kedvencének zsírtartalma nem éppen mondható csekélynek, egészen pontosan 13 gramm is lehet, egy átlagos testalkatú, 65 kg-os nő szükségletének az ötöde, mindez egyetlen szendviccsel! Ennyitől bizony sokáig nem fogjuk azt érezni, hogy „hú, de jóllaktam”. Ezzel ellentétben, ha odafigyelünk arra, hogy a szendvicsünk alapanyagait megválogassuk, például szalámis zsemle helyett teljes kiőrlésű kenyérből, vékonyan megkenve, csemegekarajjal, aszpikos felvágottal, netán fekete erdei sonkával borítjuk, mellé zöldséget is bőven fogyasztva, könnyen megoldható, hogy az egy szeletet akár kettőre is növeljük, úgy, hogy mégsem emelkedik az energiabevitelünk az egekbe.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Ezeket olvastad már?

3. Becsinált leves helyett zöldségleves gazdagon

A levesek a magyar konyha jellegzetes fogásai, amit nagyon változatosan tudunk elkészíteni. Magas folyadéktartalma miatt jól eltelítenek, a benne felhasznált zöldségek, vagy éppen gyümölcsök hozzájárulhatnak napi vitamin- és ásványianyag-szükségletünk fedezéséhez is. Arról nem is beszélve, mennyire jól eshet egy tál meleg étel napközben, vagy este, hazaérve. Igen ám, de ha zsíros húsokból, liszttel rántva, tejföllel habarva készítjük, akkor könnyedén a fogyásunk útjába állhatnak. Válasszunk a nehéz levesek helyett könnyű, sűrítés nélküli zöldségleveseket, finom fűszerekkel (pl. egy isteni minestronét), amelyek amellett, hogy nem hizlalnak, még hamarabb is elkészülnek, mint húsos vagy sűrített társaik.

4. Rizsköret vs. zöldséges rizs salátával kiegészítve

Rizsből, burgonyából sokszor azt érezzük, hogy bármennyit képesek lennénk megenni, annyit szednénk a tálból, amennyi a tányérunkra fér. Ehelyett inkább azt javasolnám, hogy a rizst keverjük párolt zöldséggel, a kuszkuszt - ami egy igazi időspóroló csoda, hiszen csak fel kell önteni kétszeres mennyiségű forró vízzel, és lefedve percek alatt kész is - keverhetjük friss, kockára vágott zöldségekkel (pl. paradicsommal, kígyóuborkával, paprikával, salátalevelekkel). Így a tányérunk nagy részén alacsony energiatartalmú zöldségeket fogunk találni, amiből gyakorlatilag nem tudunk annyit enni, ami túl sok lenne.

5. Válaszd a kisebb tányért!

Ha kisebb tányérokban tálaljuk az ételeinket, akkor még ha rendesen meg is pakoljuk őket, akkor is kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, mint a nagyobb átmérőjű, űrtartalmú tányérok esetén. Egyszerű trükk, de működik!

6. Szedj keveset!

Ha téged is úgy neveltek, hogy mindent meg kell enned, ami a tányérodon van, és a mai napig nehezedre esik otthagyni a maradékot "Ezt a pár falatot még bekapom!" alapon, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha egyszerre csak keveset szedsz a tányérodra és persze nem repetázol még háromszor.

+1. Egyél lassan!

Ha nem kapkodva, gyorsan fogyasztod el a reggelit, ebédet, vacsorát, akkor elég időt hagysz a szervezetednek, hogy jelezni tudjon az agyad felé, amikor már jóllaktál. Adj erre esélyt, így tudod elkerülni a túlevést!

A lényeg tehát: válasszunk olyan ételeket, amelyek bár nagy méretűek, az ún. energiasűrűségük kicsi. Így a gyomrunk azt fogja jelezni, hogy köszöni, elég, tele van, mégis kevesebb energiát juttatunk be, így elérve a lassú, de biztos fogyást.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...