Így állítsd össze könnyen a karácsonyi menüt, ha vega vagy

Igen! Miért is ne? Íme a bizonyíték, hogy létezik karácsonyi menü a sült húson és a rántott halon túl is - ünnepi ételötletek vegáknak.

Van élet a húson túl. Igaz ami igaz - ahogyan már egy korábbi cikkemben is említettem - , én magam is eszem húst, de a családi töltött pulykából mégis főleg a tölteléket és a szószt szeretem, hétköznap meg inkább felvágott formájában fogyasztom - összességében ritkán kapok rá a húsevésre. Idén emiatt úgy döntöttem, hogy vegakarácsonyi vacsorát főzök a barátaimnak. Biztos meglepődnek majd, de nem tágítok. Következzenek tuti húsmentes receptjeink az ünnepekre!

Leves

Levesből könnyű vegetáriánus verziót készíteni, hiszen számtalan finom zöldségből kotyvaszthatunk pikk-pakk remek fogásokat. Forduljunk bizalommal a céklához, édesburgonyához, csicsókához! Ja, és persze ott vannak még a megunhatatlan - és télen méltatlanul elhanyagolt - gyümölcslevesek, őket se felejtsük el!

Főétel

Főétel gyanánt jöhetnek a sült, töltött és rakott zöldségek dögivel: tölthetünk burgonyát, padlizsánt, tököt, cukkinit, gombát, de még hagymát is, a sort pedig folytathatjuk a legkülönfélébb sós pitékkel, rakott- illetve töltött zöldségekkel, gazdag, laktató salátákkal. Aztán ott vannak még az édes tésztarakottasok, gubák és felfújtak is. Kell ennél több?Számtalan recept közül válogathatunk, és tényleg megéri, mert hús nélkül is étkezhetünk laktatóan és finoman, de egészségesebben és könnyebben.

Desszert

Ezzel sem lesz nehéz dolgunk, hiszen minden édes desszert vegetáriánus. (A vega és a vegán kifejezés természetesen nem keverendő össze, hiszen a vegák csak húst nem esznek, míg a vegánok minden állati eredetű terméket mellőznek, így például a tejtermékeket és a tojást is.) Visszatérve a desszertekre: miféle édesség az, amibe hús kerül? Én még nem találkoztam vele... ja, várjunk csak, utoljára a Jóbarátok című sorozatban láttam ilyet, ahol a receptkönyv két oldala összeragadt, így Rachel véletlen összekombinált két teljesen különálló ételt:

Rachel: Nézzétek, hát nem ínycsiklandozó? Ross: De, az. Mi ez? Rachel: Angol trüffel. Egy csomó rétegből áll. Legalul van a babapiskóta, utána a lekvár, vanília krém, amit én főztem, aztán málna, megint babapiskóta, marhahús babbal és hagymával, vanília krém, azon banán, a legtetején tejszínhab. Ross: Mit mondtál a banán réteg előtt? Rachel: A húst? Igen, nekem is furcsa volt. Joey: Nekem ízlik. Ross: Te hülye vagy. Joey: Mi benne a rossz? A sodó jó, a lekvár jó, a hús jó.

Azt hiszem, nincs a világon még egy ember Joey-n kívül, akinek ízlene ez a kombináció, így maradjunk továbbra is a valóság talaján, és szemezgessünk a következő remek receptek közül.

Lisztmentes aszaltmeggyes-diós brownie

Mikor a lányom hazaért, én előhoztam a spejzból a brownie-t. Ő megkóstolta, és teljesen odalett érte, főleg mikor megtudta, hogy nincs benne liszt, akkor evett még belőle...... :-))))

Rumos-diós gubatorta

Szegény gubának nem a legjobb az imidzse. A legtöbb esetben szottyadt kifliből készül, maradékmentés gyanánt. Pedig ezt az alapot pofonegyszerűen ki lehet úgy is egészíteni, hogy akár ...

Habos gesztenyepite

Imádjuk a gesztenyét, minden formájában, így született meg ez a pite is. Alul kakaós, omlós tészta, benne mascarponés gesztenyekrém, a tetején pedig könnyű, karamellizált tojáshab ...

Kellemes, húsmentes karácsonyt kívánunk!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...