Igazi őszi májkrém aszalt szilvával

Könnyű nyarat tudhatok magam mögött, ugyanis nem kellett sokat gondolkodnom, mit adjak az unokáknak reggelire vagy uzsonnára, mert csakis májas kencét rendeltek.

Mi több, úgy tűnik, az iskolai uzsonnamenü is kibővült – legalábbis egy ideig! Már írtam a májasról többször is, legutóbb az áttörésről, jelesül arról, hogyan vált a „nem szeretem, mert keserű” besorolásból kedvelt kencévé. Nos, azóta is tartja magát a népszerűségi listán a házi májkrém. Eddig is variáltam az eredeti recepten, de a nyár slágere az aszalt szilvás májas lett.

A csirkemájas krém receptjéért kattints ide!

A szilva régóta alapgyümölcs nálunk, a lekvárja pedig a sárgabarackból készülttel vetekszik. A gombócok és derelyék, valamint a baconbe tekert változat után most a májnak lett hűséges kísérője a szilva. Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy a kenő májas jó „barátságba” keveredik egy gyümölccsel, de mégis így van. A receptet Kriszti lányom barátnőjétől, Natitól tanultam, aki egy bulira készített emberes adagot belőle. Bármilyen májból – sertés, borjú, marha, kacsa, liba, csirke – nagyon egyszerűen előállítható. Az alapműveletet eddig is hasonlóan csináltam, a mellékelt recept szerint.

Lényegében egy resztelt máj készül, sok majoránnával, hagymával, és fokhagyma is kerül bele (ezt nem mindenki használ a resztelt májhoz, de ebbe nagyon is való). Én nem paprikázom, viszont még hozzáaprítok egy kis nyers vöröshagymát, borsikafűvel/borssal és rozmaringgal, sóval ízesítem, és mielőtt a botmixerrel nekiesnék, némi habtejszínt hozzálöttyintek. (Legutóbb éppen nem volt itthon, ezért joghurttal helyettesítettem.) A kutyulás után pedig lazán összekeverem az apróra metélt aszalt szilvával. A nagyon elvetemültek kis konyakkal is próbálkozhatnak, én a gyerekek miatt nem tettem bele, csak utána hajtottam le egy kupicával. Úgy sem volt rossz!

Mari nagyi

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...