Igazi őszi májkrém aszalt szilvával

Könnyű nyarat tudhatok magam mögött, ugyanis nem kellett sokat gondolkodnom, mit adjak az unokáknak reggelire vagy uzsonnára, mert csakis májas kencét rendeltek.

Mi több, úgy tűnik, az iskolai uzsonnamenü is kibővült – legalábbis egy ideig! Már írtam a májasról többször is, legutóbb az áttörésről, jelesül arról, hogyan vált a „nem szeretem, mert keserű” besorolásból kedvelt kencévé. Nos, azóta is tartja magát a népszerűségi listán a házi májkrém. Eddig is variáltam az eredeti recepten, de a nyár slágere az aszalt szilvás májas lett.

A csirkemájas krém receptjéért kattints ide!

A szilva régóta alapgyümölcs nálunk, a lekvárja pedig a sárgabarackból készülttel vetekszik. A gombócok és derelyék, valamint a baconbe tekert változat után most a májnak lett hűséges kísérője a szilva. Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy a kenő májas jó „barátságba” keveredik egy gyümölccsel, de mégis így van. A receptet Kriszti lányom barátnőjétől, Natitól tanultam, aki egy bulira készített emberes adagot belőle. Bármilyen májból – sertés, borjú, marha, kacsa, liba, csirke – nagyon egyszerűen előállítható. Az alapműveletet eddig is hasonlóan csináltam, a mellékelt recept szerint.

Lényegében egy resztelt máj készül, sok majoránnával, hagymával, és fokhagyma is kerül bele (ezt nem mindenki használ a resztelt májhoz, de ebbe nagyon is való). Én nem paprikázom, viszont még hozzáaprítok egy kis nyers vöröshagymát, borsikafűvel/borssal és rozmaringgal, sóval ízesítem, és mielőtt a botmixerrel nekiesnék, némi habtejszínt hozzálöttyintek. (Legutóbb éppen nem volt itthon, ezért joghurttal helyettesítettem.) A kutyulás után pedig lazán összekeverem az apróra metélt aszalt szilvával. A nagyon elvetemültek kis konyakkal is próbálkozhatnak, én a gyerekek miatt nem tettem bele, csak utána hajtottam le egy kupicával. Úgy sem volt rossz!

Mari nagyi

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...