Az igazi ínyencek a szusikat több szempontból is véleményezik, de most tényleg messzire mentek

Szerintük van pár alternatív módja annak, hogy meggyőződj arról, hogy a nigiridet mesterien vagy hanyagul készítették.

Az egyik legismertebb kis szusifalat a nigiri. A nigiri egy kézzel formázott, ovális rizsgombóc. Erre rakják rá a halcsíkot, zöldséget vagy bármilyen más tengeri herkentyűt. Hogy lásd miről beszélek, mellékelek egy "nigiri-ábrát", nézd!

Van egy alternatív módja annak, hogy meggyőződj arról, hogy a nigiridet mesterien vagy hanyagul készítették el. Tedd a szegény kis nigirit egy szélcsatornába és nézd meg mi történik!

Ezt a remek ötletet egy televíziós műsorban valósították meg, a Begin Japanalogy című ismeretterjesztő sorozat egyik epizódjában. Ezt a műsort az NHK (hivatalos angol nevén Japan Broadcasting Corporation Japán közszolgálati műsorszolgáltató) készítette, és a világ számos országában nyomták a TV csatornák 2008-tól. Honnan máshonnan szerezhetne tudomást egy hétköznapi ember arról, hogy hogyan viselkedik egy szusifalat - amikor körültekintően megvizsgálják - ha nem a TV-ből:

A videóban nem csak azt láthatod, ahogy a hanyagul készített nigiri tetejéről a szél lesodorja a lazac csíkot, a kis falatokat számos vizsgálatnak alávetik. Például nyomásvizsgálattal azt nézik, hogy a szusimester, melyik szögből, hogyan nyomja a rizsgombócot, hogy annak hibátlan alakja legyen, de ez még nem minden.

Egészen elvetemült dolgot is csinálnak a videó végén. MRI gépben vizsgálják a nigiriket!

Itt szeretnék bocsánatot kérni a televíziós műsor nevében mindazoktól, akik hónapokat várnak az MRI vizsgálatra. A sushikat az MRI gépbe tenni, ezért volt "létfontosságú", hogy avatatlan szemek is láthassák, mi a különbség egy amatőr által készített falat és egy mester által készített falat között, íme:

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Emberi haj a kenyérben - Szerintünk te is megkóstoltad már!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...